Wat is de beste manier om losse rijst te koken?
Sofie testte het uit!
Rijst koken lijkt makkelijk, maar toch is het niet zo vanzelfsprekend om mooie én smakelijke korrels op tafel te zetten. Redactrice Sofie testte zes verschillende kookmethodes. Welke manier werkt het best?
Culiredactrice Sofie: "Het is iets wat me al langer dwarszit: als je rijst kookt in zakjes, heb je altijd zoveel plastic afval. Bovendien las ik onlangs dat er bij het koken microplastics kunnen vrij-komen. Gezond en milieuvriendelijk is anders. Ik wil dus terug naar de essentie: losse rijst koken. Maar hoe doe je dat zonder dat het een plakkerige boel wordt en zonder dat de rijst aanbrandt? Wel, ik test het uit. Ik koop in de supermarkt een zak gewone losse langgraanrijst en val achterover van de prijs. Niet omdat die zo hoog is, nee, net omdat de rijst zo goedkoop is: ik betaal 3,99 euro voor een zak van 4,5 kg. De builtjes die ik gewoonlijk koop, kosten 4,55 euro per kilogram. Maal 4,5 is dat 20,48 euro. Een groot verschil! Waarom ik zo'n grote zak koop? Omdat ik de rijst op zes verschillende manieren ga koken en dus behoorlijk wat nodig heb. Ik scoor elke methode op hoe eenvoudig ze is, en hoe smakelijk de rijst wordt. Vooruit met de geit!"
Lees verder onder de video
Manier 1: de klassieke absorptiemethode
Hoe? Ik doe 1 glas rijst in een pannetje met 2 glazen water. Het is belangrijk dat de verhouding 1:2 altijd klopt. Neem je 1 eierdopje rijst, dan neem je 2 eierdopjes water. Neem je 1 volle steelpan rijst, dan heb je 2 volle steelpannen water nodig. Breng het water aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je de rijst garen met het deksel op de pan, volgens de aanwijzingen op de verpakking (hier is dat 15 minuten koken). Haal de pan van het vuur wanneer al het water geabsorbeerd is en laat de rijst nog 5 minuten rusten voor je 'm losroert. Ik gebruik voor alle zekerheid een antiaanbakpan, want ik heb dit al gedaan en de ervaring leert me dat de rijst snel kan aanbranden.
Wat gebeurt er? Deze keer brandt de rijst gelukkig niet aan, maar na de 15 minuten kooktijd is de rijst nog niet helemaal gaar en ziet hij er meer uit als rijstpap dan als rijst. Er zit nog te veel vocht in de pan en het is een plakkerig boeltje. De rijst smaakt waterig.
Mijn verdict: deze methode vraagt wat ervaring. De juiste stand van het vuur vinden is cruciaal, en je moet in de buurt blijven, want zodra de rijst drooggekookt is, brandt hij snel aan.
Eenvoud: 🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 2: koken in ruim water
Hoe? Dit is de methode die ook vermeld staat op de zak rijst. Ik breng een grote kookpot met veel water aan de kook (zoals wanneer ik pasta zou klaarmaken). Ik voeg 1 glas rijst toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik giet de rijst af in een zeef en laat 'm uitlekken. Dit zou voor losse rijst moeten zorgen die niet plakt.
Wat gebeurt er? Je krijgt mooie losse korrels, de rijst plakt inderdaad niet. Maar er verdwijnt veel smaak in het kookwater.
Mijn verdict: deze methode is makkelijk en snel, je hebt er behalve een pan, een zeef en een vuurtje bovendien niks speciaals voor nodig. Het is wel zonde van de smaak.
Eenvoud: 🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Manier 3: in de rijstkoker
Hoe? Ik doe 1 glas rijst en 1 ½ glas water (zo stond het in de gebruiksaanwijzing) in de rijstkoker, zet 'm aan en laat het toestel z'n werk doen.
Wat gebeurt er? Niks. Een rijstkoker is een heel eenvoudig toestel: je doet alles erin, sluit het deksel, zet 'm aan en that's it. Het toestel schakelt automatisch uit wanneer de rijst klaar is en houdt 'm warm. De rijst is perfect gaar. Ook een klein beetje plakkerig, maar niet op een verkeerde manier. Hij smaakt zoals rijst voor mij moet smaken. Ik vraag me wel af hoe het toestel weet wanneer de rijst gaar is. Een beetje opzoekwerk leert me dat zolang het water in de binnenpan kookt, de temperatuur in de pot rond de 100°C blijft. Zodra de rijst gaar is en al het water verdampt is, stijgt de temperatuur. Dat wordt gedetecteerd door een sensor, die het toestel dan uitschakelt of laat overgaan op warmhoudstand.
Mijn verdict: ik vind dit een supermakkelijke manier om rijst te koken: je hoeft niet op te letten of het vuur niet te hard staat en de rijst kan niet té lang koken omdat het toestel vanzelf uitgaat. Ja, het is weer een extra toestel erbij, maar dit resultaat is het waard.
Eenvoud: 🧡🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 10/10
Manier 4: in de stoomoven
Hoe? Ik doe 1 glas rijst en 1 ½ glas heet water uit de waterkoker in een kom met deksel en plaats die in de stoomoven. Ik laat de rijst 25 minuten stomen op 100°C. Dit zou voor mooie losse rijstkorrels moeten zorgen.
Wat gebeurt er? Niet veel: het kommetje staat in de stoomoven, intussen doe ik een afwasje. Ik vraag me wel af of de stoom iets gaat doen, vermits het kommetje afgedekt is en de stoom dus niet rechtstreeks bij de rijst kan.
Mijn verdict: de gestoomde rijst ziet er, tot mijn verbazing, mooi los uit als ik er met een vork door roer. Bij het proeven plakt hij wel wat, maar de smaak is oké. Hij zou iets meer gaar mogen zijn: 5 minuutjes extra is volgens mij perfect. Het grootste nadeel: je moet een stoomoven hebben.
Eenvoud: 🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 5: in de microgolfoven
Hoe? Ik doe 1 glas rijst en 2 glazen water in een glazen schaal voor de microgolfoven. (Er bestaan ook speciale magnetronschalen in kunststof, maar ik geef de voorkeur aan glas. Microplastics en zo.) Ik dek de schaal af met het bijhorende deksel en verwarm de rijst 10 minuten op het hoogste wattage (900 watt in mijn microgolfoven). Dan roer ik 'm even door en moet ik 'm nog 10 minuten op halve kracht verwarmen. Ik laat de rijst 5 minuten staan en roer 'm dan door.
Wat gebeurt er? 900 Watt is het hoogste wattage van mijn microgolfoven, maar 450 watt is er niet. Dan is het kiezen tussen 360 of 600. Ik ga voor 600 watt. Na 10 minuten kijk ik in de microgolf: de pot staat in een zee van zetmeelwater. Nochtans heb ik voor de hoeveelheid rijst best een grote pot gebruikt! Neem dus een héél grote pot als je dit wilt doen.
Mijn verdict: de rijst heeft weinig smaak, is minder gaar dan de rijst gekookt in veel water en vooral: hij plakt ongelooflijk. Bovendien vind ik het niet zo'n gemakkelijke methode: er is ovenreiniger aan te pas gekomen om de microgolfoven weer schoon te krijgen. Het duurt ook nog eens langer dan in de pan en je moet de wattage aanpassen.
Eenvoud: 🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡
Totaal: 5/10
Manier 6: in de gewone oven
Hoe? Ik verwarm de oven voor op 180°C en doe 1 glas rijst en 2 glazen kokend water in een ovenschaal. Ik dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de rijst 30 minuten garen in de oven. Daarna roer ik 'm los met een vork.
Wat gebeurt er? Niks, de rijst staat gewoon in de oven en intussen kan ik de rest van mijn gerechtje klaarmaken.
Mijn verdict: wanneer hij uit de oven komt, ziet de rijst er perfect uit. Wanneer ik roer, blijkt hij echter toch nogal plakkerig te zijn. De rijst is perfect gaar, maar blijft onderaan aan de schaal vastzitten. De smaak is oké, maar ook niet meer dan dat. Deze methode is eenvoudig en je hebt er geen omkijken naar, maar het duurt vooral láng en die tijd wordt niet goedgemaakt door een uitmuntende smaak.
Eenvoud: 🧡🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡
Totaal: 8/10
De ultieme eindconclusie
Sofie: "Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar wie regelmatig rijst serveert, investeert het best in een rijstkoker. Het resultaat is perfect en de bereiding kan niet eenvoudiger. Koken in ruim water en in de gewone oven zijn fijne alternatieven als je geen extra toestel wilt kopen, maar je boet in op smaak."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!