Gevulde pasta: ken je deze soorten al?
Keukenkennis
Delicaat van structuur, supersnel klaar en keuze uit verschillende soorten: gevulde pasta is zo handig om in je koelkast te hebben. Wij zetten de lekkerste op een rij.
Van cappelletti tot triangoli: gevulde pasta komt in vele soorten. Ken jij het verschil tussen girasoli, mezzelune, ravioli en co? Tijd voor een mondje keuken-Italiaans. Scrol ook zeker verder naar onze tips om deze delicate kussentjes perfect te koken.
De lekkerste soorten gevulde pasta
Tortelloni
- Deze pasta is iets groter van formaat dan tortellini en wordt gevuld met smeuïge ingrediënten zoals ricotta of spinazie. De Italianen rekenen op een formaat ter grootte van een walnoot om de tortelloni vorm te geven en van hun kleinere broertjes te onderscheiden.
- Ze hebben meestal een vegetarische vulling en worden vaak geserveerd met een klassieke botersaus, tomatensaus of lichte roomsaus. In de winter lusten de Italianen er ook een goedgevulde saus op basis van walnoten bij.
- De basis van tortelloni is een simpele driehoekige raviolo, waarbij de verste hoeken naar elkaar toe worden geplooid en de resterende hoek naar buiten wordt gekruld.
- Leuk weetje: volgens de Bolognezers stond de navel van Venus model voor de tortelloni.
Ravioli
- De bekendste en meest geliefde gevulde pasta blijft ravioli: heerlijk gevulde pastakussentjes. De naam ravioli komt – waarschijnlijk – van het Genovese 'rabioli', wat restje betekent. De pasta werd namelijk oorspronkelijk gevuld met restjes van een andere maaltijd.
- Voor de kenmerkende vierkante ravioli plooi je een lang vel pastadeeg over de hele lengte dubbel over de lekkere vulling en snij je er vervolgens vierkante vormpjes uit met een speciale pastasnijder.
- De beste raviolisauzen zijn die met boter, salie of parmezaan: zacht en subtiel van smaak en zeker niet te overheersend, want de vulling is het allerbelangrijkste.
- Je kunt de ravioli in plaats van ze te koken ook zachtjes bakken in de boter- of saliesaus.
- Bestel in een echt Italiaans restaurant zeker ravioli en geen raviolo, want dan ligt er maar eentje op je bord.
Girasoli
- Comfortfood op z'n best. Girasole is Italiaans voor zonnebloem en de pasta lijkt inderdaad sterk op een bloempje: rond van vorm, met scherpere puntjes.
- Je kunt ze zowel in groot als klein formaat kopen en vaak hebben ze ook een kleurtje. Zo krijgen de groene girasoli hun kleur dankzij het toevoegen van spinazie of kruiden aan het deeg, terwijl de oranje variant wordt gekleurd met een lepeltje tomatenpuree.
- De vulling bestaat vaak uit seizoensgebonden ingrediënten: gegrilde groente of spinazie in de zomer, pompoen in de herfst en asperges in de lente. In Veneto, de streek rond Venetië waar de pasta enorm populair is, vind je ze ook vaak gevuld met vis.
- Girasoli worden vaak geserveerd met extra gegrilde groente zoals aubergine of courgette.
Triangoli
- De naam verraadt het al: deze gevulde pasta heeft de vorm van een driehoek. Hij is enorm populair in de regio rond Piemonte, waar hij vaak geserveerd wordt in een simpele maaltijdsoep op basis van zelfgemaakte bouillon.
- Aangezien het in Italië nog steeds een traditie is om soep te maken wanneer iemand zich niet lekker voelt, is deze pasta een echte comfortfoodklassieker.
- Deze gevulde pasta heeft de makkelijkste vorm om zelf onder de knie te krijgen, perfect voor beginners dus. Je snijdt het verse deeg in vierkantjes, vult ze en plooit ze dubbel tot driehoekjes. Zorg er wel voor dat het pastadeeg de vulling mooi omsluit.
Mezzelune
- Mezzelune zijn een erg elegante variant van gevulde pasta, in de vorm van halve maantjes. De halve rondjes kennen hun oorsprong in het noorden van Italië en zijn ook in de buurlanden populair. In Oostenrijk vind je ze op de menukaart onder de naam 'Schlutzkrapfen'.
- Het pastadeeg wordt meestal gemaakt van witte bloem of boekweitmeel. De vulling bestaat typisch uit kaas, spinazie of paddenstoelen, aardappel met gehakt of zelfs zuurkool of rode biet. Geen licht pastagerecht dus!
- Deze pasta wordt in het koudere noorden van Italië en in de bergen vaak geserveerd in een iets copieuzere saus: een rijkelijke kaassaus of een saus op basis van worst of champignons.
Cappelletti
- Deze lekkere kleine gevulde pastavormpjes zijn echte smaakbommetjes. In tegenstelling tot andere verse pasta's worden ze vaker gevuld met vlees zoals gehakt, kip of rauwe ham in plaats van dat ze vegetarisch zijn.
- De gevulde pasta is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna en de naam wil 'kleine hoedjes' zeggen, omdat ze qua vorm wat op een omgekeerde hoed lijken. Het maken van cappelletti is een echt familiegebeuren: ze worden vaak geserveerd met kerst, het ideale moment voor de nonna om haar recept en techniek door te geven aan de jongere generaties.
- Cappelletti worden gemaakt van vierkantjes vers pastadeeg die eerst worden gevuld en vervolgens in een driehoek gevouwen. De uiteinden worden daarna naar elkaar toe geplooid om het kenmerkende hoedje te maken. Traditioneel wordt deze pasta geserveerd in een vlees- of kippenbouillon.
Verse of gedroogde gevulde pasta?
Verse pasta wordt gemaakt op basis van bloem en eieren. Eieren geven verse pasta extra smaak, maar zorgen er ook voor dat deze minder lang houdbaar is dan gedroogde pasta en dat je 'm na aankoop sowieso in de koelkast moet bewaren.
Verse pasta is niet geschikt voor wie een glutenvrij of vegan eetpatroon volgt. Gedroogde pasta kun je daarentegen langer bewaren in de voorraadkast, bevat geen eieren én er bestaan glutenvrije alternatieven voor.
Perfect gekookt
- Open de verpakking enkele minuten voor het koken en haal vormpjes die aan elkaar kleven voorzichtig van elkaar.
- Kook de pasta in een grote pot met lichtgezouten water. Voeg dus wel zout, maar geen olie aan het water toe. Olie kan er namelijk voor zorgen dat de saus nadien minder goed aan de pasta kleeft.
- Leg de pasta voorzichtig met een schuimspaan in het water, breng het water zachtjes aan de kook en laat de pasta ± 4 minuten koken. Komt de gevulde pasta bovendrijven, dan is hij klaar.
- Laat de pasta zeker niet te lang koken, want dan riskeer je dat hij openbarst en de vulling eruit loopt.
- Giet de pasta niet af in een vergiet, maar neem hem voorzichtig met een schuimspaan uit het water. Zo zal de delicate pasta niet scheuren en blijft de vulling er netjes in.
- Wist je dat je gevulde pasta ook perfect in kleine porties kunt invriezen? Kook de pasta nadien 2 minuten langer dan op de verpakking staat.
Zoveel soorten gevulde pasta: kies je favoriet
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!