Meest recente artikelen

Welke koolhydraten kun je eten als je geen of minder gluten mag of wil eten?

Gevuld zonder gluten

Welke koolhydraten kun je eten als je geen of minder gluten mag of wil eten? Artikel

Wil jij minder gluten eten, maar toch een goed gevulde maag na je maaltijd? Kies dan voor koolhydraten die geen gluten bevatten. Karolien Olaerts vertelt je wat je best in je winkelkarretje legt.

Karolien Olaerts serveert met haar blog Karola's Kitchen niet enkel lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op al jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. De vraag die we haar dit keer stellen: welke koolhydraten kun je eten als je geen of minder gluten mag of wil eten?

Het antwoord van Karolien

"Gluten is de naam voor een groep eiwitten die we terugvinden in granen en hun afgeleide producten. De meeste mensen kunnen gluten perfect verteren, maar bij zo'n 1% van de Belgen leidt gluten tot een hevige auto-immuunrespons. Het lichaam ziet de gluten als gevaarlijk en gaat daarbij de darmwand aanvallen. Deze ziekte heet coeliakie."

"Er zijn ook mensen waarbij geen coeliakie vastgesteld werd, maar die wel beweren zich beter in hun vel te voelen als ze gluten mijden. Dit noemen we glutensensitiviteit. Het onderzoek hiernaar is echter zeer beperkt."

"Als je gluten moet mijden, zijn tarwe (waaronder spelt en kamut), rogge en gerst en alle daarvan afgeleide producten uit den boze. Goede alternatieve koolhydraatbronnen zijn aardappelen, quinoa, volkoren– of zilvervliesrijst, peulvruchten, boekweit en havermout. Let op: sommige haverproducten kunnen wel sporen van gluten bevatten, dat staat dan op de verpakking. Er zijn tegenwoordig ook veel glutenvrije pasta's, wraps en brood op de markt."

"Kies niet voor een glutenvrij dieet als je niet intolerant bent voor gluten. De kans op een tekort aan vezels en verschillende vitaminen en mineralen is namelijk reëel. Laat je dus steeds begeleiden door een gespecialiseerd diëtist of vraag raad aan je arts."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen