Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om spek te bakken?

Voor jou uitgetest

Wat is de beste manier om spek te bakken? Artikel

Hou jij ook van een plakje ontbijtspek bij je spiegelei of in een slaatje? Niet gemakkelijk om dat lekker krokant te krijgen. Redactrice Sofie ging op zoek naar de beste (én snelste en smaakvolste) manier om spek krokant te bakken.

Sofie: "Spek bakken op zeven manieren, dat is ook: je met een beschamende hoeveelheid spek naar de kassa van de supermarkt begeven. Mijn cholesterolpeil stijgt al van er alleen naar te kijken. Maar goed, met zestig plakjes spek in mijn koeltas ben ik helemaal klaar om aan dit experiment te beginnen. Mijn opdracht: uittesten hoe je die dunne plakjes ontbijtspek het best krokant bakt. Want dat kun je doen in de pan, in de oven, in de airfryer, met of zonder extra vetstof… Een korte zoektocht online levert me een stuk of twintig manieren op. Veel te veel om allemaal uit te testen, dus kies ik die manieren uit waarvan ik denk dat ze het meest haalbaar zijn. Want geef toe, je spek eerst 12 uur sous-vide garen om het vervolgens in de pan te gooien, ik begin er niet aan en jij waarschijnlijk ook niet."

Lees verder onder de video.

Manier 1: bakken in een kleefpan met boter

Hoe? Smelt wat boter in een kleefpan op middelhoog vuur. Wanneer de boter bruist, leg je de plakjes spek in de pan en laat je ze bakken tot het spek krokant is.

Wat gebeurt er? Het spek plakt aan de pan. Je moet dus wachten tot het vlees vanzelf loslaat voor je het omdraait, anders scheuren de plakjes. Dan moet je snel zijn: het vlees begint ineens heel snel te bruinen. De boter en het spekvet zorgen samen voor een vette boel en het spat ook wel fel. Je mag bovendien niet bang zijn voor een beetje afwas: de pan zit vol aanbaksels. In totaal duurt spek bakken op deze manier ongeveer 5 minuten.

Mijn verdict: het spek wordt mooi krokant, maar smaakt vooral naar boter, en niet meer naar spek. De vetbelletjes die het oppervlak van het spek bedekken, zien er niet zo aantrekkelijk uit. Alleen al aan de vlekken op het bord zie je dat dit spek erg vet is.

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡
Krokant: 🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡

Totaal: 10/15

Manier 2: bakken in een antiaanbakpan zonder extra vet

Hoe? Leg het spek in een koude antiaanbakpan, zonder extra vetstof. Bak het op middelhoog vuur.

Wat gebeurt er? Dit is dé manier voor wie niet van afwassen houdt: de pan blijft helemaal schoon, het beetje vet dat achterblijft, kun je er zo uit vegen met een keukenpapiertje en dan moet je alleen nog even je pan door een sopje halen (want antiaanbakpannen stop je beter niet in de vaatwasser). Het spek draai je moeiteloos om, want het plakt totaal niet aan de pan. In het algemeen gaat dit wel iets minder snel (7 minuten) dan de methode in extra vetstof, ook omdat je met een koude pan begint. Daarnaast is het spek harder gebakken in het midden dan aan de uiteinden: ik denk doordat de warme boter van de vorige methode de warmte gelijkmatiger verspreidde.

Mijn verdict: het spek is lekker en smaakt echt naar spek, maar is niet echt krokant te noemen. Doordat het midden harder gebakken is dan de uiteinden, oogt het ook niet zo mooi.

Snelheid: 🧡🧡🧡
Krokant: 🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 11/15

Manier 3: bakken in de oven op een bakplaat met bakpapier

Hoe? Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er het spek op. Bak het 12 minuten in de oven, voorverwarmd op 200°C op de heteluchtstand. Laat het spek uitlekken op keukenpapier.

Wat gebeurt er? Deze manier is vrij snel, maar de lapjes spek liggen te sudderen in hun eigen vet. Ze bakken niet helemaal gelijkmatig (de randjes zijn wat te hard gebakken) en krimpen een beetje.

Mijn verdict: het spek is lekker van smaak en de lapjes krimpen wel een beetje, maar niet zoveel als in de pan. Zoals ik had verwacht, is het spek niet superkrokant, waarschijnlijk doordat het in het vet blijft liggen. Het bak­papier zorgt voor minder afwas, maar het is wel oppassen om het van de bakplaat te halen, met al dat vet.

Snelheid: 🧡🧡🧡
Krokant: 🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/15

Manier 4: bakken in de oven op een rooster

Hoe? Leg de speklapjes op een taartrooster en plaats het rooster boven een met keukenpapier beklede bakplaat. Bak ze 25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven op de heteluchtstand.

Wat gebeurt er? Er passen zeker tien reepjes spek op één rooster, en wanneer je meerdere bakplaten hebt, kun je ze boven elkaar in de oven zetten. Ideaal dus als je gasten hebt, voor een brunch bijvoorbeeld. Maar de speklapjes beginnen maar héél traag te kleuren, pas na 15 à 20 minuten. Dan gaat het plots wel snel, dus blijf zeker in de buurt van je oven. Ik had verwacht dat de keuken gevuld zou worden met blauwe rook van verbrand vet, maar dat gebeurt niet, integendeel. Het keukenpapier vangt al het overtollige vet op, maar brandt niet (gelukkig!).

Mijn verdict: hoewel het een schone manier is en de lapjes spek mooi recht blijven, heerlijk krokant worden en egaal gebakken zijn, gaat het voor mij toch veel te traag. Niet geschikt voor een snel ontbijt. Wat wel opvalt, is dat de lapjes veel minder krimpen dan in de pan. De smaak is echter veel minder goed dan bij methode nummer twee.

Snelheid: 🧡
Krokant: 🧡🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡

Totaal: 8/15

Manier 5: bakken onder de ovengrill

Hoe? Verwarm de ovengrill voor op de zo hoogst moge-lijke temperatuur (bij mijn oven is dat 230°C). Leg het spek op een bakplaat met aluminiumfolie (neem geen bak­papier, want dit kan maar tegen temperaturen tot 220°C). Bak het spek 3 minuten in de oven, draai het om en bak het nog 2 minuten op de andere kant.

Wat gebeurt er? Dit is, wanneer je oven voorverwarmd is, een snelle manier om spek te bakken. Blijf wel in de buurt, want het gaat opeens snel! De lapjes spek zijn iets meer gebobbeld dan diegene die we op het rooster bakten, maar ze houden wel mooi hun vorm. Dankzij de aluminiumfolie blijft de afwas tot een minimum beperkt.

Mijn verdict:het spek is mooi gelijkmatig gebakken, er is weinig verlies én het krijgt beslist de mooiste kleur. De smaak is lekker, maar de spekjes zijn wel minder krokant.

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡
Krokant: 🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 13/15

Manier 6: bakken in de microgolfoven

Hoe? Leg 2 velletjes keukenpapier op een bord dat in de microgolf­oven mag. Schik er het spek op en dek het af met nog twee vellen keukenpapier. Bak het spek 4 tot 6 minuten op de hoogste stand (bij mijn microgolfoven is dat 900 watt).

Wat gebeurt er? Het spetteren van het spek klinkt onheil­spellend en maakt meteen duidelijk waarom je niet alleen onder, maar ook boven je spek keukenpapier moet leggen: zo wordt je microgolfoven niet vuil. Het onderste laagje papier zie ik snel heel vet en vochtig worden. Na ongeveer 3 minuten houdt het spetteren op en verwacht ik ergens dat het papier in brand zal vliegen, maar dat gebeurt niet. Ik bak het spek de volle 6 minuten. De afwas? Gewoon een bordje in de vaatwasser.

Mijn verdict: hoewel deze manier best snel is, ben ik niet helemaal tevreden. De speklapjes blijven een beetje aan het papier plakken en zijn ongelijkmatig gebakken. Ze zijn wel recht, droog en heel krokant, maar smaken helemaal niet meer naar spek. Misschien had ik toch voor 5 minuten moeten gaan?

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡🧡
Krokant: 🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡

Totaal: 11/15

Manier 7: bakken in de airfryer

Hoe? Schik de plakjes spek in het mandje van de airfryer en bak ze 8 minuten op 180°C. Schud af en toe op.

Wat gebeurt er? De lapjes mooi in het mandje krijgen is niet zo simpel: het mandje van mijn airfryer is niet zo groot en vrij diep. Ik vind het meteen al heel vervelend dat ik het bakproces niet kan volgen in een gesloten toestel. Na 4 minuten open ik het toestel en ik ben verrast hoe snel het gaat: de speklapjes zijn al mooi bruin, maar nog helemaal niet krokant. Ik laat ze nog 4 minuten verder bakken, maar dan zijn ze té bruin. 6 minuten was volgens mij voldoende geweest. In het onderste mandje zit veel vet: ik denk dat dit spek zeker krokant zal zijn en aangezien het mandje een antiaanbaklaag heeft, zal de afwas wel meevallen. Volgens collega Jill zien deze lapjes eruit als degene die je nú wilt eten (maar na enkele uren spek bakken heeft Jill misschien gewoon honger).

Mijn verdict: van het spek blijft niet veel over. De lapjes zijn heel erg gekrompen en helemaal verschrompeld. Het spek is krokant, maar niet zo krokant als ik verwacht had, en de spek­smaak is bijna helemaal verdwenen.

Snelheid: 🧡🧡🧡
Krokant: 🧡🧡🧡🧡
Smaak: 🧡🧡🧡

Totaal: 10/15

Lees onze eindconclusie onder de foto.

De ultieme eindconclusie

Sofie: "Ik had nooit verwacht dat er visueel en in smaak zoveel verschil zou zijn tussen de verschillende manieren van spek bakken. Ik had vooraf verwacht dat de methode op het rooster het best zou lukken, maar dat was niet het geval. Als allerbeste kwam uit deze test de manier onder de ovengrill. Daarna, op ex aequo, de microgolfoven (maar die verliest jammer genoeg punten voor de smaak) en de methode in de antiaanbakpan (die alle punten kreeg voor smaak en daarmee heel wat andere methodes voorbijstak).

Een trage bereidingswijze was meestal wel bevorderlijk voor het uiterlijk van de lapjes, maar niet voor de smaak. En ik ontdekte ook dat hoe krokanter het spek werd, hoe minder het nog naar spek smaakte. Dat is iets waar ik zeker rekening mee hou wanneer ik de volgende keer spek bak. Of ik het lekker snel in de pan doe of even tijd maak om de ovengrill voor te verwarmen, dat weet ik nog niet. Maar ik weet in elk geval wél welke manieren ik niet meer zal gebruiken."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen