Meest recente artikelen

Bang om bij te komen tijdens de feestdagen? Karolien Olaerts geeft raad

Lig jij wakker van kerstkilo's?

Bang om bij te komen tijdens de feestdagen? Karolien Olaerts geeft raad Artikel

We kijken allemaal uit naar de rijkelijke maaltijden die bij het eindejaar horen. Maar het lange tafelen en de vele drankjes kunnen ook voor stress zorgen bij wie op zijn of haar lijn probeert te letten. Wij vroegen aan Karolien Olaerts hoe we moeten omgaan met die bezorgdheid.

Karolien Olaerts heeft niet enkel haar eigen blog Karola's Kitchen, ze schreef ook al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Wij vroegen haar hoe we zorgeloos genieten van de feestdagen kunnen verzoenen met een angst om bij te komen.

De tips van Karolien

"Een eetpatroon moet je op lange termijn bekijken. Het gaat om de gezonde gewoontes die je tijdens het jaar hebt en niet om de keuzes die je gedurende één of twee weken maakt. Weet ook dat we na de feestdagen allemaal een natuurlijk verlangen hebben naar lichtere, meer groenterijke kost, en naar meer rust en soberheid na alle decadentie. Heb er vertrouwen in dat het bij jou ook zo zal werken.

Eten is bovendien zoveel meer dan zuiver brandstof voor je lichaam. Het gaat ook om sociaal zijn, onze cultuur beleven, ervaringen delen met anderen. En wist je dat die zaken ook een positieve impact hebben op onze gezondheid? Ik wil je bezorgdheid niet minimaliseren, maar hoop dat je zo wel het ruimere plaatje kunt zien.

Ik heb nog twee concrete tips. De eerste: ga niet op de weegschaal staan. Ik ben sowieso geen fan van jezelf wegen, maar het doen tijdens de feestdagen is zinloos. Als je wat bijkomt, gaat het er nadien wellicht vanzelf wel weer af. Ten tweede: het is niet omdat we tijdens de feestdagen veel eten, dat je nodeloos hoeft te schransen. Probeer keuzes te maken door naar je lichaam te luisteren. Je mag nee zeggen. Durf te passen voor het zoveelste glas alcohol of stuk taart op visite als je er geen zin in hebt. Luister naar jezelf zonder dat je het gevoel hebt dat je iets hoeft op te offeren op vlak van beleving en gezelligheid."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen