Meest recente artikelen

Waarom Karolien Olaerts suikervervangers gebruikt

En zijn die eigenlijk wel gezond?

Waarom Karolien Olaerts suikervervangers gebruikt Artikel

Over suikervervangers hoor je van alles vertellen. Zijn ze nu gezond of ongezond? Karolien Olaerts geeft je haar mening.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

"Waarom gebruik je suikervervangers?"

Karolien:  "Ik krijg die vraag vaak, omdat veel mensen onterecht bang zijn gemaakt voor zoetstoffen. Zelf ben ik inderdaad fan van suikervervangers, om op die manier het suikergehalte in een recept laag te houden. De meeste mensen krijgen al meer dan genoeg suiker binnen. Op die manier zijn mijn recepten ook toegankelijk voor mensen met (pre)diabetes. En voor wie gewoon suiker kan eten, houden zoetstoffen het caloriegehalte van gebak lager. Het voorkomt ook schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Een suikerdal leidt bijvoorbeeld tot een energiedipje en tot meer zin in zoet om dat dipje op te vangen. Voor mij zijn er dus veel voordelen aan suikervervangers. Het is ook wel zo dat suikerdips en -pieken vaak wat overschat worden. Zo is al mijn gebak ook rijk aan vezels dankzij het volkorenmeel en de groenten en/of het fruit die erin verwerkt worden. Dat dempt suikerschommelingen sowieso, zelfs als je met gewone suiker zou werken. Een nadeel van suikervervangers is dan weer dat ze vaak duur zijn. Sommige vervangers hebben ook een wat laxerend effect en worden niet door iedereen goed verdragen. Het kan eveneens wat zoeken zijn naar een vervanger die jou kan bekoren van smaak. Maar suiker of vervanger: ik ga met allebei even bewust om. Het zijn producten om met mate te gebruiken en niet om elke dag voluit mee te gaan."

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen