Meest recente artikelen

Hoe stel je zelf een gourmetschotel samen?

Zelfgemaakt smaakt nog beter!

Hoe stel je zelf een gourmetschotel samen? Artikel

Vind je niet je gading tussen de kant-en-klare gourmetpaketten? Dan stel je er toch gewoon zelf eentje samen! Met onze tips voorzie je de lekkerste én meest complete gourmetschotel voor jouw gezelschap.

Je kunt het jezelf uiteraard makkelijk maken. Tijdens de feestdagen biedt elke supermarkt, traiteur of slager kant-en-klare pakketten aan. Zit je met een kieskeurig publiek? Of sta je gewoon graag in de keuken? Dan kun je er ook zelf eentje samenstellen. Met onze tips zorg je dat er niets aan je gourmetschotel ontbreekt…

Wat ligt er op een gourmetschotel?

Simpel: je kunt gourmetten wat je maar wil. Zolang je het kunt bakken of grillen, kan het op het gourmetstel. Een stukje rund, wild of kip, visfilet, worstjes, balletjes, vleesvervangers, groente… De enige voorwaarde is dat het in de pannetjes past.

Een gevarieerde gourmetschotel

Neem verschillende soorten vlees en vis zodat je gasten kunnen kiezen. Of ga net voor een extra portie als je hun voorkeuren kent. Qua groente kies je voor soorten die makkelijk te bakken of grillen zijn. Van courgette en aubergine tot paprika, worteltjes en aardappelen. Ook lekker zijn stukken fruit zoals watermeloen, appel, ananas of perzik.

Lekker op de gourmetschotel

Deze zelfgemaakte hapjes scoren altijd bij het gourmetten!

  • Rol zelf balletjes of miniburgers van gemengd of rund-, lams-, kalfs- of kippengehakt.
  • Met kleine broodjes, sausjes en een stukje kaas kan iedereen zelf miniburgers knutselen.
  • Wikkel een stukje spek rond wat gekruid gehakt voor mini-blinde-vinken.
  • Denk ook aan geklutste eitjes en pannenkoekenbeslag.
  • Paneer stukjes vlees voor heuse minischnitzels.
  • Het vlees (maar bijvoorbeeld ook tofoe of zalm) vooraf marineren maakt het nog beter.
  • Kipsatés, scampi- of andere vis- en vleesspiesjes doen het altijd goed.
  • Bak ook eens een minipizza of gril wat brood voor knapperige crostini.

Hier vind je nog meer inspiratie voor je gourmetschotel.

Vergeet de sausjes niet

Gourmetten is bakken en… dippen! Denk dus aan meer dan een sausje. Je kun je voorraad potjes uit de koelkast halen. Of ga zelf aan de slag. Geef toe: zo'n homemade tartaar-, champignon– of peperroomsaus maakt het echt af!

En dan… dessert!

Vaak is er na het gourmetten geen ruimte meer voor een nagerecht. Zit je met echte doorzetters rond de tafel? Met pannenkoekenbeslag en gegrild fruit kun je de lekkerste dessertjes samenstellen. Met wat ijs erbij is het feest compleet.

Hoeveel voorzie je per persoon?

Volwassenen hebben meestal voldoende met 300 gram vlees of vis per persoon. Idem voor vleesvervangers als tofoe, veggieburgers en -balletjes, falafel of halloumi. Bescheiden eters en kinderen komen toe met de helft daarvan. Echt grote eters verorberen met gemak een 400 gram.

Hou wel rekening met de extra's (ei, kaas, beslag, brood…) die je serveert. Voor de groenten mik je op 200 gram per persoon, bijgerechten meegerekend. Serveer je stokbrood bij je gourmetschotel? Reken dan een doorsnee stokbrood voor 4 personen.

groenten bij gourmet

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen