Meest recente artikelen

Pekingeend: wat is het en hoe maak je het?

Overgevlogen uit China

Pekingeend: wat is het en hoe maak je het? Artikel

Wie al eens een Chinees restaurant bezocht, zag vast pekingeend op de menukaart staan. Het verfijnde gerecht, dat zijn naam dankt aan de Chinese hoofdstad, vormt een ingenieuze combinatie van smaken en texturen. Ontdek hoe deze klassieker tot stand kwam en waaruit hij juist bestaat.

De gouden combinatie van geroosterd eendenvlees en pannenkoekjes die we vandaag associëren met pekingeend kent een eeuwenoude oorsprong. Het eerste recept voor geroosterde eend dateert uit het China van de 13e eeuw en kwam tot stand in de voormalige hoofdstad Nanjing. Later verhuisde het gerecht samen met de Ming-dynastie naar Beijing, waar de eenden door hun nieuwe dieet groter werden en hun pluimen verkleurden van zwart naar wit. Pekingeend bleef al die tijd een vaste waarde op het feestmenu van de Chinese elite en wordt vandaag nog steeds gezien als een delicatesse.

Krokant jasje

Uiteraard is eend een belangrijk element in pekingeend, maar het vel van de eend is eigenlijk net zo belangrijk. Dat moet zo krokant mogelijk gebakken worden. Daarvoor laat je het dier best een dag of langer uitdrogen in de koelkast. Daarna pomp je via de nek lucht naar binnen om het vel de scheiden van het vlees. In traditionele recepten wordt de eend weinig of niet op smaak gebracht en ligt de nadruk op de textuur van het vel en de smaak van het vet. Toch is het niet ongebruikelijk om het vlees te marineren met een Chinese vijfkruidenmengeling.

Flinterdunne pannenkoekjes

Flinterdunne Mandarin-pannenkoekjes worden gebruikt om pekingeend in een keer naar je mond te brengen. In die zin kan je ze wat vergelijken met een wrap of tortilla. Kies je ervoor om ze zelf te maken, dan doe je dat met een proces dat lijkt op het maken van dumplingvelletjes, met heet water en bloem. Al kan je ook opteren voor voorgemaakte tarwetortilla's uit de winkel.

De saus

Het zoete element in pekingeend is afkomstig van de hoisinsaus waarmee de pannenkoekjes besmeerd worden. Hoisinsaus is dikke, bruine saus op basis van gefermenteerde sojabonen en kan je makkelijk in de winkel terugvinden.

Een frisse toets

In julienne gesneden komkommer en pijpajuin zorgen voor een frisse toets in deze Chinese klassieker. Soms worden ook fijne ringetjes chilipeper, gepekelde groenten of sojascheuten mee geserveerd.

Vlieg er zelf in

Pekingeend maken hoeft niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Met dit versimpelde recept en een klein beetje voorbereiding, zet je dit Chinese feestmaal zelf op tafel.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen