Meest recente artikelen

Topwijnen uit Bordeaux

Op gastrotour met Andy De Brouwer en Dominique Persoone

Topwijnen uit Bordeaux Artikel

Bordeaux, dat is: toegankelijke wijnen, maar ook de absolute top. Deze keer nemen Andy en Dominique ons mee naar de Médoc en naar Saint-Emilion, het mekka van de Franse wijncultuur.

Wie zijn Andy en Dominique?

Andy De Brouwer is eigenaar van hotel-restaurant Les Eleveurs in Halle, en sommelier. Hij publiceerde verschillende boeken over wijn en heeft een wijnrubriek in de weekendbijlage van De Morgen. In 2011 werd hij verkozen tot Sommelier van het Jaar door Wine World/Gault & Millau, en in 2012 kreeg hij dezelfde titel van Meyhuy Foodprint.

Dominique Persoone ken je het best als chocolatier van The Chocolate Line, zijn boetieks in Brugge en Antwerpen waarmee hij al een paar jaar in de Michelingids staat. Sinds het Salon du Chocolat in Parijs mag Dominique zich de beste chocolatier ter wereld noemen. Hij maakt pralines voor toprestaurants en werkt samen met topchefs zoals Heston Blumenthal, Peter Goossens en Danielle, chef-patissier van Noma. Behalve met chocolade staat Dominique ook met andere heerlijke dingen z’n mannetje in de keuken.

Op wijnreis in Bordeaux?

Wie houdt van bordeauxwijnen, kan ook net zoals Andy en Dominique ter plekke de wijnen gaan ontdekken. Er zijn diverse toeristische routes in de regio:

  • La Route de Bordeaux. Ontdek de verschillende wijnen van de AOC Bordeaux en Bordeaux Supérieur:  rode, rosé, clairet, droge witte, zoete witte en mousserende wijnen – de zes appellations van de regio. Wist je dat ze in de hele regio geproduceerd worden?
  • La Route des Châteaux, le Médoc. Bezoek het hart van de Médoc, tussen de Altantische oceaan en het estuarium van de Gironde, met 1001 châteaux om te ontdekken: van de grootste namen tot kleinere wijndomeinen.
  • La Route des Coteaux: Blaye et Bourg. Bezoek de rechteroever van de monding van de Gironde, met zijn heuvelachtige landschappen en wijngaarden tot aan de horizon.
  • La Route du Patrimoine: le Libournais. Op de rechteroever van de Dordogne liggen wereldberoemde en eeuwenoude wijndomeinen, zelfs enkele van de oudste ter wereld. Saint-Emilion mag je beslist niet overslaan!
  • La Route des Bastides: L’Entre-Deux-Mers. Ontdek het grootste wijngebied van de bordeauxstreek, met kleine, pittoreske dorpjes en aangename wijnverrassingen.
  • La Route des Graves et Sauternes. In het zuiden van Bordeaux. Laat je meevoeren door de Garonne en z’n immense dennenbossen. Geniet hier van krachtige rode wijnen, maar ook van droge én witte likeurwijnen.

Voor meer informatie: Bordeaux Tourisme en bordeauxwinetrip.com

Een Belg in Bordeaux!

Bordeaux Château La Haye

Andy en Dominique verkennen in deze aflevering de linkeroever van Bordeaux, zo’n 50 kilometer van de stad: de Médoc, de streek van de chique châteaux zoals Latour, Lafite Rotschild, Châteaux Margaux… Cabernet sauvignon is hier de koning van de druiven: daarmee worden krachtige wijnen gemaakt met meer tannine, wijnen met pit. En hier wonen ook Belgen met een wijndomein! Andy bezoekt – al joggend! – het Château La Haye van Chris Cardon, een microbioloog die hier terechtkwam door… een marathon! “Ik had horen vertellen over de Marathon du Médoc: een marathon waarbij iedereen verkleed is en onderweg wijn drinkt. Ik heb me ingeschreven en zo heb ik hier eigenlijk mijn eerste domein ontdekt. In 2012 hebben we dan Château La Haye gekocht.” Het domein ligt vlakbij de oceaan en geniet dus van een maritiem karakter: het wordt hier nooit te warm, maar ook niet te koud. De bodem van het domein is typisch Médoc: gravel, wat voor een goede drainage zorgt. “De wortels van de wijnstokken moeten hier zeer diep gaan, wat veel mineraliteit aan de wijnen geeft. Hier worden complexe wijnen gemaakt.” En behalve de druiven komt ook nog wat anders uit de eigen wijngaard. “Ja, wij werken met levure indigène, gist uit de eigen wijngaard. Daar komt mijn achtergrond als microbioloog goed van pas.”
In de regio Bordeaux wonen een zestigtal Belgische wijnbouwers. Er is trouwens van oudsher een goede relatie tussen België en Bordeaux: in 1700 waren zowel Antwerpen als Bordeaux hanzesteden, er werd dus zeker handel gevoerd tussen beide steden. Ook nu nog houden Belgen van Bordeaux.
En Dominique? Die gaat intussen op zoek naar een stevige hap voor bij de stevige wijnen van Chris. Hij kiest voor Mavoisinekip met veel knoflook.

Bekijk de volledige video hier.

Naar het mekka van de Franse wijncultuur: Saint-Emilion

Bordeaux

Vandaag trekt Andy z’n mooiste pak aan, want hij gaat naar Saint-Emilion, het mekka van de Franse wijncultuur. Hij bezoekt de familie Decoster – deze keer geen Belgen, maar de familie heeft wel z’n roots in Rijsel, vandaar de Vlaamse naam. Mijnheer Decoster was porseleinfabrikant in Limoges. Toch maakt hij hier nu wijn, in Saint-Emilion. “Mijn man en ik houden van bordeauxwijnen”, vertelt mevrouw Decoster. “Bovendien hadden we mooie familieherinneringen aan onze vakanties in de regio. We wisten dat hier veel kleine, familiale wijndomeinen zijn en daarom hebben we hier een wijndomein gekocht, Château Fleur Cardinale. Je maakt hier makkelijk vrienden en het is een héél aangenaam leven.”  De familie kocht het domein in 2001, in 2006 kregen ze al het label Grand Cru Classé! “Dat is met dank aan onze buren, die ons adviseren over het wijnmaken. Hier heb je geen rivaliteit, buren helpen elkaar.”
In Saint-Emilion wordt vooral merlot verbouwd, een druif die zorgt voor krachtige, volle wijnen, maar toch met veel souplesse en finesse. De kalkgrond houdt de wijnen toch fris. Het zijn mooie ronde wijnen, die je lang kunt bewaren, maar die ook perfect jong te drinken zijn.
Dominique bezoekt intussen het gezellige dorpje Saint-Emilion, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Hij maakt er kennis met de échte macarons, volgens het recept van de nonnetjes, uit 1620. Bovendien maakt hij ook een aardappel gevuld met wijngaardslakjes en spek, voor bij de heerlijke wijnen van Château Fleur Cardinale. Een heerlijke afsluiter.

Bekijk de volledige video hier.

Mee op gastrotour met Andy en Dominique?

Ga mee op reis langs de wijnroutes en bewonder de prachtige landschappen van de regio Bordeaux in Bordeaux ontkurkt!, de zesdelige videoreeks die Andy en Dominique maakten over hun reis naar Bordeaux. Een swingend programma dat alles wat iedereen denkt te weten over bordeauxwijnen helemaal op z’n kop zet. Andy laat je kennismaken met verschillende hedendaagse wijnhuizen, Dominique maakt telkens wat lekkers bij de wijnen uit de streek. En de wijnboeren zelf vertellen over hun achtergrond, de wijntraditie in hun familie, de uitdagingen waar ze voor staan en natuurlijk ook over hun wijnen in het bijzonder. Hierboven kreeg je al een voorsmaakje, en ook de voorbije weken kon je bij Libelle Lekker nog video’s van Andy en Dominique bekijken. Wil je ze nu meteen zien? De 6 afleveringen van elk 20 minuten lang kun je integraal hier bekijken.

Doe mee en win een Bordeaux wijnen box!

Rencontres avec les pépites de Bordeaux

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen