Meest recente artikelen

Gewone koekjes bakken: gewoon gemakkelijk

Simpel ≠ saai!

 • Deel dit artikel:
Gewone koekjes bakken: gewoon gemakkelijk Artikel

Zin in een eenvoudig koekje? Die maak je gemakkelijk zelf. Met ons recept wordt gewone koekjes bakken namelijk kinderspel. Je hebt er bovendien niet veel voor nodig – je hebt vast alles al in huis.

De klassiekers zijn zand- of boterkoekjes. Hoewel de naam ‘boterkoekjes’ anders doet vermoeden maakt niet de boter maar het ei het verschil. Gewone koekjes bakken doe je met slechts enkele basisingrediënten. Je kunt ze echter zo speciaal maken als je zelf wilt. Zowel zandkoekjes als boterkoekjes kun je immers pimpen met chocolade, amandelschilfers, een suikerlaagje, glazuur of speciale vormpjes. Het recept is heel eenvoudig, zelfs kinderen kunnen ermee aan de slag.

Gewone koekjes bakken doe je zo

Nodig voor ongeveer 20 zandkoekjes:

 • 375 g bloem
 • 250 g koude boter
 • 125 g griessuiker
 • 1 pakje vanillesuiker

Zo maak je ze:

 1. Snij de boter in blokjes. Meng ze eerst met de suiker (niet te lang, de boter mag niet te zacht worden), daarna met de gezeefde bloem.
 2. Kneed met de vingertoppen tot een zanderig deeg. Rol het in plasticfolie en laat het 6 uur opstijven in de koelkast.
 3. Rol het deeg uit tot een plak van 0,5 à 1 cm dik op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met vormpjes koekjes uit.
 4. Leg ze op voldoende afstand op bakpapier op de bakplaat. Bak ze 12 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C, tot de randjes iets donkerder kleuren.
 5. Maak de koekjes voorzichtig los van het bakpapier en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Nodig voor ongeveer 25 boterkoekjes:

 • 300 g zelfrijzende bloem
 • 225 g boter
 • 175 g suiker
 • 1 ei
 • 1 eidooier

Zo maak je ze:

 1. Roer de boter romig met de suiker. Meng met het ei en de bloem.
 2. Kneed het deeg tot een bal. Wikkel in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
 3. Rol het deeg uit tot een plak van 0,5 à 1 cm dik op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met vormpjes koekjes uit.
 4. Leg ze op voldoende afstand op bakpapier op de bakplaat. Roer de eidooier los met een koffielepel water. Bestrijk er de koekjes mee. Bak ze 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
 5. Maak de koekjes voorzichtig los van het bakpapier en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Gewone koekjes bakken met een twist?

Ontdek onze tips!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen