Meest recente artikelen

SOS Sofie: al jouw kookvragen beantwoord

SOS Sofie

SOS Sofie: al jouw kookvragen beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de kookvragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel behandelt ze jullie vragen over bakken, kruiden, courgettes, gehakt ... Bekijk zeker ook de video!

Het hele jaar door belanden er heel wat kookvragen in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Video: Sofie beantwoordt al jullie kookvragen

Bekijk nog meer video's op ons YouTube-kanaal.

Eric: "Kan ik rozijnenbrood bakken met patisseriebloem?"

Sofie: "Patisseriebloem is minder geschikt om brood te bakken: de gluten zijn niet sterk genoeg waardoor het brood minder goed zal rijzen. Je kiest beter voor bloem om brood te bakken."

Regine: "Als er in een recept het ingrediënt havermout staat, moet ik dan havermoutmeel of -vlokken gebruiken?"

Sofie: "Met havermout wordt geen havermoutmeel en geen havervlokken bedoeld, maar gewoon: havermout. Dat zijn havervlokken die kleiner gesneden zijn. Havermeel is wat overblijft als je havervlokken of havermout fijnmixt. Wat je in de winkel koopt, is meestal havermout. Wanneer het gaat over havervlokken of havermeel staat dit normaal gezien op de verpakking vermeld."

Marieke: "Zijn de bladeren van een bloemkool eetbaar en lekker?"

Sofie: "Ja, ook de bladeren van bloemkool zijn eetbaar. Ik gebruik ze zelf wel eens in soep, maar je kunt ze ook stoven, frituren, in de oven roosteren… Meestal wordt dan wel de dikke nerf verwijderd (voor soep kun je die eraan laten)."

Kiki: "Zeezout, gewoon zout, himalayazout (roze en witte),… zit daar een groot  verschil op vlak van smaak?"

Sofie: "Zout smaakt altijd naar zout, maar er is wel een verschil in voedingswaarde tussen geraffineerd en natuurlijk zout. Natuurlijk zout zoals zeezout bevat veel meer mineralen dan tafelzout. Wel bevatten ze allebei even veel natrium en moet je in beide gevallen de inname dus zo veel mogelijk beperken. Je gebruikt er dus maar zo weinig van, dat het verschil in voedingswaarde weinig effect zal hebben."

An: "Mijn kruidentuintje ontploft! Hoe kan ik die lekkere kruiden bewaren?

Sofie: "Met een overvloed aan kruiden kun je van alles doen. Je kunt ze bijvoorbeeld drogen: harde kruiden (tijm, rozemarijn… ) kun je samenbinden aan de steeltjes en de bosjes ondersteboven laten drogen op een warme droge plek. Bij zachte kruiden (basilicum, munt…) pluk je de blaadjes en leg je ze open op een rooster. Zo laat je ze op de vensterbank of bovenop de verwarmingsketel drogen. Daarna kun je ze bewaren in potjes. Je kunt kruiden ook invriezen: snipper ze fijn, verdeel ze over ijsblokjesvormpjes en overgiet ze met olijfolie. Ideaal om bijvoorbeeld je soep of  tomatensaus mee op smaak te brengen."

David: “Welke zijde van aluminiumfolie gebruik je om koekjes op te bakken, en welke zijde moet naar binnen als je vlees inpakt om te rusten?”

Sofie: “Dat maakt niet uit: beide kanten werken hetzelfde. Het verschil in uitzicht komt gewoon door de pers waaruit het aluminiumfolie komt. Dat gezegd zijnde, zouden we niet aanraden om koekjes te bakken op aluminiumfolie: daarvoor kun je beter bakpapier gebruiken. Soms scheurt aluminiumfolie als je de koekjes eraf wilt halen en al die stukjes folie verwijderen is een vervelend werkje. En er zijn nog meer dingen die je beter niet doet met aluminiumfolie.

Emilie: “Hoe vermijd je groene randjes rond het eigeel van hardgekookte eieren?”

Sofie: “Dat groene randje komt doordat het ei te lang gekookt heeft of doordat het kookproces niet snel genoeg gestopt is. Kook eieren daarom zeker niet langer dan 10 minuten en laat ze ook niet in het warme water liggen, maar leg ze meteen in koud water. Het groene randje kan trouwens geen kwaad, maar het oogt niet zo appetijtelijk.”

Ilse: “Als je gevulde courgette maakt, moeten dan de zaadjes eruit?”

Sofie: “Ik doe dat wel, ja. Omdat je dan meer vulling in de courgette krijgt, maar ook omdat het middelste gedeelte van een courgette nogal sponsachtig is en je anders veel vocht in je schotel krijgt. Je kunt dit makkelijk verwijderen met behulp van een lepel.”

Corine: “Ik mag geen varkensgehakt gebruiken. Hoe kan ik toch een lekker sappig gehaktbrood maken?”

Sofie: “Voeg wat gestoofde groentjes toe aan het gehaktmengsel, bijvoorbeeld fijngesneden wortelen of champignons, en gebruik bijvoorbeeld gevogeltegehakt of kalfsgehakt. Eventueel voeg je een extra eitje en/of paneermeel toe om alles beter te laten plakken. Het maakt je gehaktbrood veel lichter en je krijgt meteen ook een extra portie groenten binnen.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen