Meest recente artikelen

Je houten serveerplank schoonmaken? Dat doe je zo!

Handige tips voor jarenlang plezier

Je houten serveerplank schoonmaken? Dat doe je zo! Artikel

Of je er nu je apertiefhapjes op serveert, een zelfgemaakte pizza of een stevig stuk vlees: je houten serveerplank goed schoonmaken is altijd belangrijk. Wij tonen je hoe je de plank reinigt en goed kunt onderhouden.

Die mooie houten serveerplank schoonmaken, da's makkelijker dan je denkt. Met onze tips komt het helemaal goed en heb je er nog jarenlang plezier van!

Koop de juiste plank

Afhankelijk van het doel van je houten plank, is het belangrijk dat je kiest voor een product van het juiste hout. Wil je een echte snijplank? Dan moet je goed opletten voor welke houtsoort je kiest. Sommige soorten, zoals teak of bamboe, zijn te hard voor Europese messen. Met een plank van es, esdoorn, beuk of berk zit je zeker goed.

Het eerste gebruik

Je houten serveerplank schoonmaken, start met het hout al van bij het begin op een goede manier gebruiksklaar te maken. Lees daarom altijd zeker de instructies die bij je aangekochte plank zitten.

Een algemene regel? Gebruik olie om je plank een beschermlaagje te geven. Door de olie in je plank te wrijven, zal het hout zich mooi 'afsluiten', wat voorkomt dat vuilrestjes zouden inwerken op de plank. Doe dit regelmatig, zodat het hout echt goed onderhouden blijft.

Gebruik geen olijfolie, maar kies voor een neutrale geurloze olie zoals walnootolie, lijnzaadolie of druivenpitolie. Wrijf de plank in met een schone doek en laat de olie goed intrekken. Je beschermlaagje is klaar!

Serveerplank schoonmaken: snelle tips voor hardnekkige vlekken

Heb je er een gezellige avond opzitten, maar blijf je achter met een aperoplank vol vetvlekken? Dan is het vooral belangrijk dat je de plank onmiddellijk afwast met warm water en een zacht sponsje.  Laat de plank zeker niet de hele avond in water staan, want dat is echt niet goed voor het hout.

Is je plank erg vuil en lukt het maar moeilijk om 'm schoon te krijgen? Dan kies je maar beter voor een stevige scrub van citroensap (voor de vlekken) en grof zeezout (voor de kleur van je plank). Als je plank weer goed droog is, kun je ze daarna opnieuw voorzien van een deugddoend laagje olie.

 

Dingen die je zeker niet mag doen met een houten snij- of serveerplank

  • Zet je plank nooit vochtig in de kast. Dit zorgt ervoor dat het hout niet de tijd krijgt om te 'rusten'. Hout leeft, dus de plank kan zich nog kromtrekken of gaan scheuren.
  • Plaats je plank nooit in de vaatwasser. Het hout wordt aan een sneltempo in te heet water gewassen, om daarna weer veel te snel gedroogd te worden. Op die manier is je plank in een wip kapot.
  • Laat je plank altijd verticaal rechtop drogen. Leunt je plank ergens tegen? Dan bestaat de kans dat niet allebei de kanten goed drogen, waardoor je plank sneller krom zal trekken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen