Meest recente artikelen

Mag mijn pizzasteen in de vaatwasser?

Goed nieuws!

Mag mijn pizzasteen in de vaatwasser? Artikel

Toegegeven: we zijn allemaal wel eens een beetje lui als het over afwassen gaat en duwen het liefst zo veel mogelijk in de vaatwasser. Maar mag dat ook met je pizzasteen?

Het antwoord is klaar en duidelijk: nee! Je pizzasteen, die een absolute aanwinst is in je keuken, mag niet in de vaatwasser omdat hij gemaakt is van een poreus materiaal en kan barsten. Zeker niet doen, dus. Maar er is wel goed nieuws: je hoeft ‘m helemaal níét af te wassen!

Pizzasteen schoonmaken zonder vaatwasser

Laat de pizzasteen in de oven afkoelen. Te plotse temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat de steen barst. Dompel ‘m ook zeker niet onder in water, maar verwijder restjes gewoon met een natte borstel of sponsje zónder zeep of schoonmaakmiddelen. Gebruik je ze toch, dan zullen al je volgende pizza’s naar zeep smaken. Niet ideaal.

Er zullen vlekken achterblijven op de steen, maar dat kan geen kwaad: het is vocht dat bij het bakken van de pizza in de steen is getrokken. Die vlekken krijg je er niet uit, maar ze hebben geen invloed op het bakresultaat. Integendeel: hoe slechter de steen eruit gaan zien, hoe beter hij zal werken. Alleen aangekoekte restjes moet je verwijderen, omdat ze kunnen verbranden bij een volgend gebruik van de steen. Eventueel kun je een schrapertje of een plastic spatel gebruiken om deze restjes weg te schrapen. Gebruik zeker geen metaal, dat kan krassen maken op je steen.

Laat de steen 24 uur drogen vooraleer je ‘m opnieuw gebruikt. Als je ‘m verwarmt wanneer hij nog niet volledig droog is, kan de steen barsten.

Wil je vlekken toch zo veel mogelijk voorkomen? Leg je pizza dan op een vel bakpapier op de steen. Er zullen nog steeds vlekken ontstaan, maar veel minder.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen