Meest recente artikelen

9x alternatieve pasta zonder tarwe

Minder koolhydraten, evenveel smaak

9x alternatieve pasta zonder tarwe Artikel

Uit gezondheidsredenen, om koolhydraten te verminderen of gewoon omdat je zin hebt in iets anders... Er zijn heel wat soorten lekkere alternatieve pasta. Dit zijn onze favorieten.

1 Speltspaghetti

Libelle Lekker-hoofdredactrice Karolien is een ware tarwe-detective. Zoontje Bram is allergisch voor deze graansoort en dus experimenteert Karolien volop met tarwevrije pastavarianten. Haar favoriet is de speltpasta van Soubry. De spaghetti en penne zijn toppers bij Karolien thuis. "Als je de kooktijd respecteert, hebben ze een lekkere beet en de smaak is prima. Wij eten met het hele gezin alleen nog deze pasta: met bolognesesaus, gerookte zalm en pesto, ricotta en groene lentegroentjes of in ovenschotels."

2 Gelelinzenspaghetti

Wie graag meer peulvruchten achter de kiezen heeft, maar niet tuk is op gekke kleurtjes, moet beslist eens deze pasta proberen. Lifestyleredactrice Carine maakte onlangs deze glutenvrije pasta en was aangenaam verrast. "Hij is minder glad en soepel van textuur dan klassieke witte pasta, maar de smaak is vrij neutraal. Laatst heb ik hem verwerkt in een ovenschotel met kaassaus en bloemkool. Je proefde amper het verschil met standaardpasta."

3 Kikkererwtencasarecce

Culiredactrice Natalieexperimenteert graag, maar houdt altijd rekening met kindermondjes. "Deze kikkererwtenpasta viel erg in de smaak. Het leuke vormpje vinden mijn kinderen geweldig. Ik heb 'm al gebruikt voor een winterse macaroni met kaas en hesp, maar ook in een fris pasta-pestoslaatje bij de barbecue."

4 Spliterwtenfusilli

Ook de man van Libelle's beautyredactrice Sanne is gevoelig voor gluten en dus kookt ze voor hem glutenvrij. Bij hen mag het een kleurtje hebben. "Ik kook vaak volkorenpasta voor mezelf, omdat die doorgaans gezonder is dan vele glutenvrije pasta's, maar deze is even goed voor je. Heerlijk met gerookte zalm, broccoli en een sausje op basis van kruidenkaas."

5 Mungbonenpenne

Minder tot geen snelle koolhydraten eten, dat doet Libelle Mama-webredactriceLeila al bijna tien jaar. Ze voelt zich er stukken beter door en het is goed voor haar lijn. Als fervente pastafan is ze dus maar wat blij met koolhydraatarme alternatieven zoals deze glutenvrije versie op basis van mungbonen, groene peulvruchten uit India. "Hoewel hij erg 'groen' smaakt, vormt hij een leuke afwisseling als bijgerecht. Voor iemand die op zoek is naar een waardevolle vervanger voor alle pastagerechten, is deze misschien wel wat straf van smaak."

6 Rodelinzenpenne

Nog zo'n favoriet van Leila is pasta op basis van rode linzen. "Hoewel hij iets droger is van textuur, heeft hij niet zo'n uitgesproken smaak als de mungbonenpasta. Daardoor beïnvloedt hij de rest van je gerecht niet." Het opvallende rode kleurtje maakt je bord ook wat fleuriger. Deze glutenvrije pasta past geweldig bij groene groenten zoals groene asperges, erwten of spinazie.

7 Speltpenne

Ook gasthoofdredactrice Sandra Bekkari heeft een boontje voor tarwevrije pasta's. Haar favoriet is de volkoren speltpenne van biomerk Biona. Je vindt hem ook als spaghetti. "Heel wat speltpasta wordt gemaakt op basis van speltbloem. Dat betekent dat ze geraffineerd zijn en dus nauwelijks vezels en vitamine B bevatten. Deze pasta is gemaakt van 100% volkoren speltmeel, waardoor je langer verzadigd bent. Mijn favoriete gerechten zijn de penne met pesto en broccoli (uit 'Fast Food') en de pasta all'arrabbiata (uit 'Nooit Meer Diëten 4'). Ik neem maar een kleine portie pasta (ongeveer 70 gram) en verwerk extra veel groenten in het gerecht."

8 Glutenvrije fusilli

Wim, de partner van toerisme-coördinator Annelies, was een tijd intolerant aan gluten en schrapte daarom een jaar lang gewone pasta van het menu. "Ik heb heel wat glutenvrije pasta's uitgetest en deze van Barilla kun je tenminste lekker al dente koken. Daarnaast smaakt hij bijna zoals echte pasta en blijft hij stevig als hij overgoten wordt met tomatensaus, wat bij sommige glutenvrije alternatieven niet het geval is." Barilla heeft trouwens ook glutenvrije spaghetti, tagliatelle en penne.

9 Gelelinzenlasagne

Culinair journalist Marlies experimenteert graag met nieuwe producten en heeft een zwak voor mooie verpakkingen. Enter de linzenpasta's van Pedon! "Zowel de spaghetti als de lasagnevellen van gelelinzenmeel vind ik bijzonder geslaagd. Ze hebben iets meer beet dan gewone pasta, dus ik laat ze iets langer koken dan op de verpakking staat. Een ideale glutenvrije variant dus voor de eenpanspasta met erwten, citroen en asperges van Anna Jones die ik laatst maakte of voor een klassieke lasagne met een overdaad aan bechamel- en bolognesesaus."

Een overzicht

alternatieve pasta met benamingen

De lekkerste recepten met alternatieve pasta

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen