Meest recente artikelen

Scampi's bakken: 7 geboden voor perfecte scampi's

Scampi's zoals het moet: sappig en bomvol smaak

Scampi's bakken: 7 geboden voor perfecte scampi's Artikel

Vallen de scampi's die je thuis maakt net wat taaier uit dan verwacht? Zonde! Misschien maak je je schuldig aan één van de veelgemaakte fouten. Geen nood, wij vertellen hoe je ze klaarmaakt volgens de regels van de kunst.

1. Scampi's bakken: gebruik geen voorgekookte exemplaren

Voorgekookte scampi's of garnalen in de pan kieperen? Dat is vragen om een taai resultaat. Opgelet, voor sommige recepten passen voorgekookte exemplaren net wel, zoals in een garnalencocktail, tomaat-garnaal of rechtstreeks in een salade, lenterolletjes, soepje, risotto of ovenschotel. Ga je garnalen bakken in de pan, gebruik dan ongekookte (grijze) garnalen.

2. Ga voor diepgevroren scampi's

De meeste verse – dus ongevroren – garnalen die je in de winkel liggen, zijn al eens bevroren en ontdooid vlak voor ze de toonbank ingaan. Ga je die scampi's dan bakken in de pan, dan is de kans groot dat ze meteen taai worden. Je weet namelijk niet hoe lang ze al in de supermarkt liggen. Met scampi's uit de diepvriezer kies je vaak voor de meest verse optie. Die zijn slechts één keer bevroren, en gooi je in de pan meteen na het ontdooien. Sappigheid verzekerd!

3. Pel je scampi's zelf

Elke scampifan is het hierover eens: scampi's die je zelf nog moet pellen en schoonmaken bevatten meer smaak. Kies dus als het even kan voor ongepelde exemplaren. Veel werk? Think again! Bekijk deze video en ga aan de slag, dan is het klusje zo gepiept.

4. Droogdeppen voordat je scampi's gaat bakken

Natte scampi's in de pan leggen, zorgt ervoor dat ze eerder gaan koken in plaats van bakken. Ja, je leest het goed. Een gekookte scampi is taai en dat is echt jammer. Dep ze dus eerst goed droog voor je ze gaat bakken. Zo worden ze kort gebakken, en gaart de binnenkant mee zonder taai te worden.

5. Neem je tijd

Kook je voor een grote groep? Doe de scampi's dan niet allemaal samen in de pan. Hier geldt dus het principe van wokken, een overladen pan gaat snel afkoelen. Het resultaat? Ze gaan niet meer bakken maar koken. Bak als het nodig is in verschillende keren en vermijd dat je alle scampi's in één keer in de pan legt.

6. Gebruik een hete pan

Laat de pan goed heet worden als je begin met bakken. Bak ze langs elke kant voor ongeveer 2 minuten en roer één keer om. Zorg ervoor dat je niet teveel roert in de pan. De scampi’s moeten dichtschroeien, zo zijn ze het lekkerst.

7. Haal ze meteen uit de pan

Laat scampi’s nooit in de pan liggen als je klaar bent met bakken. Zo gaan ze nagaren, en worden ze taai. Zijn ze dichtgeschroeid? Haal ze dan meteen uit de pan en leg ze meteen op het bord of serveerschaal. Ga je scampi’s in saus maken? Zorg er dan ook voor dat ze niet te lang garen. Je voegt ze best pas op het einde toe aan de saus.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen