Meest recente artikelen

Mei plasticvrij: de favorieten van de redactie

Van herbruikbare groentezakjes tot duurzame rietjes

  • Deel dit artikel:
Mei plasticvrij: de favorieten van de redactie Artikel

Vorig jaar deden meer dan 63.000 mensen mee aan Mei Plasticvrij met als doel minder plastic te verbruiken. Ook de Libelle Lekker-redactie doet z'n best om zo plasticvrij mogelijk te leven. Deze duurzame producten vind je in onze keukenkasten.

Plasticvrij leven – of zo duurzaam mogelijk leven, want herbruikbaar plastic vinden wij bijvoorbeeld ook best oké – is iets wat je niet alleen tijdens Mei Plasticvrij doet, maar elke dag. Dit zijn tips van onze redactie die je makkelijk kunt toepassen.

Webredactrice Maaike: “Ik probeer zo ecologisch mogelijk te leven en doe verschillende dingen om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Zo neem ik bijvoorbeeld mijn eigen potjes mee naar de markt als ik olijven of tapenade ga kopen. Ik probeer meestal zelf m’n lunch te maken in plaats van een verpakte lunch te kopen, en breng deze mee naar de redactie in duurzame glazen bewaardoosjes. Voor cocktails en andere hippe drankjes gebruik ik herbruikbare rietjes. En thuis ben ik overgeschakeld op losse thee in plaats van theezakjes: daar zit vaak (verborgen) plastic in verwerkt.”

herbruikbare rietjes Libelle Lekker Shop

Videoproducer Kirsty: “Mijn roze Dopper waterfles natuurlijk! Thuis hebben we ook een Aarke bruiswatertoestel, waardoor we geen spuitwater meer moeten kopen. Goed voor onze portefeuille én pmd zak!”

roze Dopper

 

Hoofdredactrice Karolien: “Ik zou graag nog wat meer plasticvrij leven. Maar iets wat ik wel steevast doe: ik vraag zelden zakjes in de winkel. Ik stop alles in mijn grote stoffen boodschappentas (die van Libelle!)”

Herbruikbare boodschappentas

Hou Libelle trouwens in het oog, want ook dit jaar komt er weer een leuke zomertas aan!

Redactrice Natalie: “Heel wat supermarkten bannen de plastic zakjes voor groenten en fruit en bieden herbruikbare katoenen zakjes aan. Zo wil Colruyt bijvoorbeeld vanaf oktober 2019 alle plastic zakjes verbannen. Elke klant met een Xtra-kaart kan vanaf 5 juni 2019 een gratis setje van 5 herbruikbare zakjes aanvragen. Je kunt er tot 4 kg groenten en fruit in kwijt en ze zijn wasbaar.”

Colruyt herbruikbare zakjes

Saartje, coördinator Libelle Lekker Shop: “Ik gebruik een Sodastream omdat ik van bruiswater hou en de grote hoeveelheid plastic flessen slepen beu was. Het is fijn om direct mijn hoeveelheid plastic afval te zien slinken. En ik ben ook grote fan van glazen bewaardoosjes: het is veel handiger om je lunch daarin op te warmen (geen verkleuringen en geen eten dat naar plastic smaakt).”

Soda Stream

Sofie, content coördinator Libelle-lekker.be : “Ook ik probeer mijn steentje bij te dragen, door zo weinig mogelijk voorverpakte groenten en fruit te kopen. Kerstomaatjes, sla en kruiden kweek ik zelf in de tuin en op het terras. Om mijn boterhammetjes mee te nemen naar het werk gebruik ik een handige Boc ‘n’ Roll lunchwrap van RollEat: dat is een stoffen lapje met een kunststof laagje aan de binnenkant en velcro aan de buitenkant, dat je rond je broodje of boterham vouwt. Tijdens het eten doet het dienst als placemat, na het eten veeg je het makkelijk weer schoon. Ik probeer zo veel mogelijk te recycleren: ik sorteer netjes het afval en breng spullen die ik niet meer gebruik naar de Kringwinkel of geef ze weg via Gift-groepjes op Facebook, maar ook de aluminium Nespressocupjes breng ik bijvoorbeeld binnen om te recycleren. En daarnaast heb ik ook een duurzame taartdoos waarin ik allerlei gebak kan meenemen zodat ik niet steeds een nieuwe kartonnen taartdoos moet gebruiken en weggooien – ook handig om brood in te bewaren trouwens!”

Taartdoos Sistema Libelle Lekker Shop

Tekstredactrice Barbara: “Mijn man heeft samen met vrienden een moestuin. Vanaf de lente komen bijna al onze groenten van daar en we kunnen vaak ook nog heel wat dingen invriezen voor de winter. Wij proberen heel weinig kant-en-klaar te kopen. Vinaigrette en pesto maak ik áltijd zelf. We hebben nu ook zelf basilicum gezaaid zodat we onze eigen kruiden kunnen gebruiken. Pesto vries je ook makkelijk in dus, ideaal als het snel moet gaan.”

Nog meer tips?

Deel ze met ons in de reacties onder dit artikel!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.