Meest recente artikelen

Dit wist je nog niet over kweeperen

Verrassend lekker!

Dit wist je nog niet over kweeperen Artikel

Bij ons zijn ze nog niet superpopulair, maar we hopen dat daar snel verandering in komt: kweeperen zijn namelijk héérlijk! Wij vertellen je hoe je de lekkerste eruit pikt, waar je ze koopt en vooral: wat je ermee maakt.

Wat zijn kweeperen eigenlijk?

Kweeperen zijn typische herfstvruchten die eruitzien als een kruising tussen een appel en een peer. Ze zijn makkelijk te verkrijgen in 't zuiden van Europa, maar hier zijn ze (nog) niet zo populair. Zonde, want je kunt er heel wat lekkers mee op tafel toveren.

Hoe zien ze eruit?

Zoals je al las, zien kweeperen er een beetje uit als een mengeling van een appel en een peer, maar dan wat ruwer. Nog een verschil? Hun schil heeft 'n donzig laagje. Wie zin heeft om z'n tanden in een verse kweepeer te zetten, is eraan voor de moeite: rauw smaken ze véél te bitter.

Waar koop je ze?

Kweeperen zijn de laatste tijd heel wat makkelijker te verkrijgen. Vind je ze toch niet in de supermarkt? Check dan eens bij de fruitboer in de buurt, of ga op zoek naar een Turkse winkel: daar heb je veel kans om lekkere kweeperen op de kop te tikken. Een verse kweepeer is trouwens stevig en heeft een gele kleur. Kweeperen moet je wel in 't seizoen kopen: ze zijn verkrijgbaar van oktober tot februari.

Wat maak je ermee?

Zoals je al las, zijn rauwe kweeperen niet te eten, maar als je ze kookt, transformeren ze helemaal. 'n Extra troef is de zalige geur die erbij vrijkomt. Kweeperengelei heb je vast al gegeten: 't is niet moeilijk om te maken (laat de schil er gerust aan; die bevat veel pectine) en 't is zalig bij wat kaas of een stukje varkensvlees. Maar kweeperen zijn een pak veelzijdiger: maak er bijvoorbeeld eens een galette of crumble mee! Hieronder vind je alvast enkele toppers:

Helemaal zin om je onder te dompelen in de herfstsfeer? Lees dan ook deze artikels:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen