Meest recente artikelen

Hoe hou je blauwe bessen langer vers?

Onze allerbeste tips!

Hoe hou je blauwe bessen langer vers? Artikel

Blauwe bessen: ze zijn niet alleen ontzettend gezond, maar ook superlekker! Je kunt er oneindig veel mee doen, maar jammer genoeg blijven ze niet altijd lang vers. Wat kun je doen om ze langer te bewaren?

Je kunt blauwe bessen aanzienlijk langer vers houden, op voorwaarde dat je ze op de juiste manier bewaart. Probeer deze tips zelf maar een keertje uit, en je zult meteen het verschil merken!

1. Haal beschimmelde besjes weg

Een lekker bakje blauwe bessen in huis gehaald? Kijk  dan meteen of er geen slechte besjes tussen zitten. Dat kun je zien door schimmelvorming of een rimpelig of ingedeukt velletje. Haal ze er meteen uit, want ze zorgen ervoor dat ook je andere besjes zullen beschimmelen.

2. Hou ze zo droog mogelijk

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven. Wil je ze toch op voorhand spoelen? Zorg er dan voor dat ze zo droog mogelijk zijn door ze te laten drogen op een velletje keukenrol of schone handdoek. Steek ze daarna in een luchtdoorlatend doosje: eentje met gaatjes in, bijvoorbeeld.

3. Bewaar ze in de koelkast

En niet in de fruitlade! Het is belangrijk dat je besjes genoeg lucht krijgen én dat ze niet meteen in de buurt liggen van ander (rijpend) fruit.

4. Zijn je besjes toch te snel rijp? Vries ze dan in!

Want weggooien is natuurlijk  zonde. Bevroren besjes kun je in heel wat recepten verwerken: denk maar aan ontbijtgerechten en dessertjes. Zo vries je ze in:

  • Spoel je bessen en laat ze goed drogen zoals beschreven in puntje 2.
  • Leg ze naast elkaar op een bord of plaat en laat ze enkele uren verstevigen in de diepvriezer.
  • Haal ze eruit, steek ze in een afsluitbaar zakje en steek ze opnieuw in de diepvriezer. Zo vermijd je dat ze als een blok aan elkaar kleven. Schrijf de datum waarop je ze invriest op het zakje.
  • Klaar: je blauwe bessen blijven nu zeker nog enkele maanden goed!

Probeer zeker deze heerlijke recepten met blauwe bessen:

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!