Meest recente artikelen

Hoe overleef je de Dodentocht?

Let op je voeding en stap die 100 km uit!

Hoe overleef je de Dodentocht? Artikel

Elke tweede vrijdag van augustus is het weer zover: dan gaat de Dodentocht van start in Bornem. Wandel je hem mee of ken je iemand die deze uitdaging aangaat? Dan komen volgende tips best van pas om de 100 km tot een goed einde te brengen!

Er zijn veel zaken waar je op kunt letten om je percentagekansen te laten stijgen. God is in the details. Zorg er allereerst voor dat je in ideale conditie en getraind aan de start komt. Een voorbereid man of vrouw is er twee waard. Zorg voor schoeisel dat voldoende ingewandeld is. Een extra paar kousen is bovendien ook geen overbodige luxe. Natte voeten en schoenen zorgen immers voor wrijving en blaren. Waar je eveneens ook enkele procenten winst kunt boeken, is met je voeding. Hoe je het ook draait of keert, je lichaam heeft energie en de juiste voedingsstoffen nodig om een inspanning van 100 kilometer letterlijk en figuurlijk te verteren.

Over het eten tijdens de Dodentocht zelf hoef je je niet al te veel zorgen te maken. De organisatie weet perfect wat de gemiddelde deelnemer nodig heeft tijdens de tocht. Bij elke controlepost krijg je drinken en eten aangeboden: rijsttaartjes, soep, broodjes, bananen, partjes sinaasappel… en liters water. Ons advies is om geen enkele aangeboden hapje en drankje af te slaan (tenzij dan het glas Duvel rond 3 uur 's nachts). Het is belangrijk om te eten en drinken tegen de honger en de dorst die komt. Tegen de man met de hamer. Onderschat zeker ook het belang van drinken niet. Tijdens het wandelen verlies je per uur al snel 1 liter water. Dat is veel. Heel veel. Zeker als je weet dat je naar alle waarschijnlijkheid ongeveer 20 u onderweg bent.

Vóór de Dodentocht kun je al anticiperen op wat gaat komen. Zo drink je best net voor de start een kwart liter water op. Zo vertrek je meteen gehydrateerd. Ook een snelle gezonde hap 2 uur voor de start kan wonderen verrichten. Iets met trage suikers en veel koolhydraten om je de eerste etappe van de tocht vlot te laten overleven. De start is om 21 u. Als het koud wordt die nacht, zul je echt wel blij zijn dat je vlak voor de start nog wat energie hebt opgeslagen.

Wat je de ochtend voor je vertrek zeker niet mag overslaan, is een stevig ontbijt. Voor sommige mensen is het een beproeving om ’s morgens te eten, voor sommige niet. Als je echter van plan bent om ‘s avonds te starten, raden we je toch aan om een voedzame maaltijd in elkaar te boksen. Opnieuw één met koolhydraten, suikers, eiwitten en als het even kan: vetten. Want al deze bouwstenen kun je gebruiken om het beste in jezelf naar boven te halen.

Ook in de dagen ervoor kun je enkele procenten winst boeken. Probeer alcohol te vermijden. Zeg een paar dagen nee tegen vet en zwaar voedsel en ga voor lichte maar voedzame alternatieven. Je lichaam heeft voeding nodig die je energie geeft. Geen zware maaltijden waar je lichaam moeite mee heeft om ze te verwerken. Anders zul je onderweg meermaals de maïs in moeten duiken, als je begrijpt wat we bedoelen. Pasta of rijst met vis of kip en een portie groenten zijn de ideale bouwstenen voor een tocht van 100 km.

Ook na de tocht is voeding belangrijk. Na zo’n inspanning ben je behoorlijk uitgeput en is het zaak om je reserves weer op te bouwen. Vooral eiwitten zijn in eerste instantie belangrijk. Het klinkt wat als Marcske van FC De Kampioenen, maar een beker chocomelk is ideaal om vlak na de aankomst te drinken om te recupereren. Die zit vol eiwitten en suikers die ervoor zorgen dat de spierpijn de dag erna toch net iets minder is. Belangrijk is ook dat je opnieuw wat koolhydraten eet. Ook al ben je doodmoe na een nacht door te stappen, probeer toch wat hapjes naar binnen te spelen.

Nog een laatste tip: luister naar je lichaam. Niemand kent je lichaam beter dan jij. Begin dus ook niet te experimenteren met voeding die je niet kent en blijf ver weg van alle soorten voedingssupplementen als je die normaal ook niet gebruikt. Ze kunnen namelijk voor ongewenste buikkrampen zorgen als je maag er niet aan gewend is.

En vergeet vooral ook niet te genieten. Zo’n bovenaardse prestatie is niet iets wat je elke week doet. Veel succes en smakelijk!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen