Meest recente artikelen

De perfecte ribbetjes op de barbecue

Zo krijg je ze lekker mals

De perfecte ribbetjes op de barbecue Artikel

Goed klaargemaakt zijn ribbetjes fingerlicking good. Dat vergt echter een beetje oefening. Met de juiste BBQ techniek vallen ze botermals van het bot.

Varkensribbetjes op de BBQ zijn een plezier om te eten. Het is ook zo handig, lekker uit het vuistje. Zelfs de kinderen lusten het graag. Met dit barbecue stappenplan lukt het jou ook om de ribbetjes perfect klaar te maken.

De voorbereiding

Aan ribbetjes mag een beetje vet zitten, dat maakt ze alleen maar smakelijker. Let wel op dat het melkwitte vlies aan de onderzijde verwijderd is, anders krijg je taaie ribben. Als de beenhouwer dit niet heeft gedaan, doe het dan thuis zelf. Leg de spareribs met de holle kant naar boven, de breedste kant naar jou gericht.

Ga aan de voorkant met een scherp mesje een beetje onder het membraan en probeer daar een holte te creëren waar je met je vingers tussen kunt. Trek het vlies dan in één keer van het de botten. Spoel de ribbetjes voor de zekerheid ook even onder koud stromend water om eventuele botsplinters te verwijderen. Dep ze daarna goed droog.

De marinade

Bij vet vlees is het belangrijk om een marinade te hebben die citroensap of azijn bevat, zo zal het vlees malser worden. Verder ben je vrij om je eigen smaak te volgen. Meestal bevat een marinade voor ribbetjes tijm, paprikapoeder en komijn. Maar in ons geval hebben we een chimichurri gebruikt, een superfrisse, licht pikante, zomerse marinade bomvol verse kruiden. Gilles laat de ribbetjes trouwens minstens een hele nacht marineren, zo krijg je het beste resultaat.

Het gaarproces

Wrijf de roosters van je BBQ eerst even in met olie om te voorkomen dat de ribbetjes eraan blijven plakken.

Heb je haast? Dan kun je de ribbetjes een half uur voorkoken in een bouillon. Bestrijk ze daarna met de marinade en gaar ze op het rooster. De methode die Gilles gebruikt, vergt wat meer geduld want de ribbetjes worden volledig gegaard op de BBQ.

Hij verpakt ze in twee lagen aluminium, zodat het vlees goed beschermd is tegen aanbranden. Daarna garen ze minstens een uur in hun eigen vocht, op een gesloten barbecue van 180°C. Check even met een scherp mes voordat je ze van het rooster haalt. De ribbetjes worden op deze manier super zacht en smakelijk.

Voor écht kleverige ribbetjes, moet je ze tijdens het garen regelmatig bestrijken met marinade. Maar die marinade druppelt in het vuur en geeft vlammen. Om die druppels op te vangen, zet je gewoon een aluminium schotel op het lage rooster, onder het hogere rooster waarop de ribbetjes liggen.

Mooi korstje

Nadat de ribbetjes helemaal gaar zijn, haal je ze uit de folie. Dep ze even droog en leg ze dan naast elkaar op het rooster boven de hete kolen. Blijf erbij staan, want het zou zonde zijn om het vlees in dit stadium nog te laten aanbranden. Na enkele minuten grillen aan beide zijden, heb je ribbetjes met een fantastische korst. En dan is het enkel nog zaak om je vingers niet te verbranden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen