Meest recente artikelen

De grootste buffetflaters (en hoe je ze vermijdt)

Een tafel om op te scheppen! ;-)

De grootste buffetflaters (en hoe je ze vermijdt) Artikel

Heb je voor je komende etentje een buffet gepland? Top! Als je deze mogelijke valkuilen vermijdt, wordt het gegarandeerd een groot succes.

Alles op dezelfde hoogte zetten

Probeer wat hoogteverschil in de opstelling van je gerechtjes te krijgen. Dat oogt niet enkel mooier, maar is ook handiger voor je gasten. Maak creatief gebruik van etagères, omgekeerde kommen enzovoort. Zet de laagste dingen aan de buitenkant en de grotere/hogere gerechten meer centraal op tafel.

Geen aparte lepels voorzien voor elk gerecht

Als je niet perfect op de hoogte bent van eventuele allergieën van je gasten, voorzie dan voor elk gerecht een aparte opscheplepel. Op die manier wordt er geen eten met elkaar vermengd. Het is ook gewoon schoner én lekkerder. Niet genoeg lepels in huis? Vraag dan aan je gasten of ze er een paar willen meebrengen.

Geen plaats maken voor gebruikte lepels

In sommige kommen kan de lepel misschien rechtopstaan, maar om ongelukjes en vlekken te voorkomen, zet je best enkele bordjes op tafel waar de gasten gebruikte opscheplepels op kunnen achterlaten.

Eten en drinken op dezelfde tafel zetten

Voorzie twee tafels: een voor het eten en een voor het drinken. Zo moedig je je gasten aan om eerst hun bord op tafel te zetten en dan pas om een glaasje te gaan. Anders zou er weleens heel wat limonade/wijn/… op de grond of het eten kunnen belanden, en dat vermijd je natuurlijk liever ;-).

Niet aangeven welke gerechten vegetarisch of veganistisch zijn

Zet kaartjes bij vegetarische, veganistische of glutenvrije gerechten. Nog beter: geef bij elk gerecht aan wat het is. Zo moet je het niet telkens zelf uitleggen en kan iedereen met een gerust hart opscheppen.

De buffettafel tegen de muur zetten

Vooral in kleine ruimtes ben je misschien geneigd om de buffettafel tegen de muur te zetten, maar je creëert meer ruimte voor je gasten als je ervoor zorgt dat ze errond kunnen lopen. Zo ontstaan er geen 'wachtrijen' en zorg je ervoor dat iedereen vlot aan het eten kan.

Het bestek aan het begin van de tafel leggen

Het lijkt misschien logisch om zowel borden als bestek aan het begin van de tafel te leggen, maar dan hebben je gasten geen handen meer vrij om eten op te scheppen. Leg vorken, messen en lepels liever op het einde van de tafel of voorzie er een apart plaatsje voor om ongelukken te voorkomen.

Helemaal voorbereid? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen