Meest recente artikelen

HOME MADE MAYONAISE: Welke olie gebruik je nu best?

De basis? Een kwaliteitsvolle, plantaardige olie

  • Deel dit artikel:
HOME MADE MAYONAISE: Welke olie gebruik je nu best? Artikel
Samen met Vandemoortele 1

Samen met Vandemoortele

De lekkerste mayonaise maak je zelf. Met eitjes, azijn, peper en zout en … olie! Maar welke olie is het meest geschikt? Wij vroegen het aan Dave Geens, Culinary Technical Advisor van Vandemoortele.

HOME MADE MAYONAISE: Welke olie gebruik je nu best? 6

De basis? Een kwaliteitsvolle, plantaardige olie

Dave Geens: “Om mayonaise te maken heb je slechts enkele ingrediënten nodig, waarvan olie het belangrijkste is. Daarom is het écht superbelangrijk om te kiezen voor een kwaliteitsvolle, volledig plantaardige olie. Deze oliën worden van zaden of een andere plantaardige oliebron – zoals pindanoten, maïs, koolzaad of zonnebloempitten – gemaakt. De juiste keuze dus voor wie gezond en evenwichtig wil koken.”

HOME MADE MAYONAISE: Welke olie gebruik je nu best? 2

Tip 1: Fan van zacht en smeuïg? Kies voor maïsolie

Dave Geens: “Voor een zachte, smeuïge mayonaise is Vandemoortele Maïsolie heel erg geschikt. De smaak is heel fijn en een tikkeltje zoet. En door de maïs krijgt je mayonaise ook die mooie gele kleur die zo typisch is voor zelfgemaakte mayonaise. Je kan maïsolie ook gebruiken om je salades op smaak te brengen, en voor warme bereidingen zoals pannenkoeken, deeg en popcorn. Deze olie is rijk aan Omega 3 en Omega 6 en een bron van vitamine E.”

 

Tip 2: Op zoek naar een makkelijk alternatief? Ga voor zonnebloemolie

Dave Geens: “Een goed alternatief voor maïsolie is Vandemoortele zonnebloemolie. Deze olie bevat iets meer poly-onverzadigde vetzuren dan maïsolie, maar is heel veelzijdig en de perfecte partner in zowel koude als warme bereidingen. Als je het vooral makkelijk wil houden, kies je voor de Vandemoortele Culinaire Multi-cooking olie. Deze olie is een mengeling van drie plantaardige oliën (maïsolie, zonnebloemolie en koolzaadolie) die je voor elke warme en koude bereiding – en dus ook voor home made mayonaise – kan gebruiken.

 

Tip 3: Zin in een uitgesproken smaak? Probeer extra vierge olijfolie

Dave Geens: “Olijfolie heeft in de dagdagelijkse keuken van heel wat gezinnen een vaste plaats. Je kan Vandemoortele Extra Vierge Olijfolie ook probleemloos gebruiken voor het bereiden van je mayonaise, maar het geeft de mayonaise wel een heel uitgesproken smaak. Voor wie de smaak toch wat wil verzachten, zou ik een mix van maïsolie en olijfolie aanraden.”

 

Ken je de handige oliewijzer?

Vraag je je soms af welke olie je best kan gebruiken als je optimaal wil bakken, braden, wokken, marineren of mayonaise maken? Check de handige oliewijzer van Vandemoortele en je weet het meteen.

 

Home made mayonaise: zo doe je het in een handomdraai!

Bekijk het filmpje hier

  • Stap 1: breek 2 eieren in een glazen bokaal
  • Stap 2: voeg 1 eetlepel mosterd toe
  • Stap 3: voeg 1 eetlepel azijn toe
  • Stap 4: kruid met peper en zout
  • Stap 5: voeg 300 ml Vandemoortele maïsolie toe
  • Stap 6: geleidelijk mixen van onder naar boven gedurende ongeveer 45 seconden, en klaar!

 

En collaboration avec Vandermoortele

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen