5 manieren om van appelschillen nog wat lekkers te maken
Nee, je hoeft ze echt niet weg te gooien!
Net een hele voorraad appelmoes of een grote appeltaart gemaakt? Wist je dat je ook van de schillen nog iets lekkers kunt maken? Vijf verrassende ideeën.
1 Heerlijke appelgelei
Ja, van schillen en klokhuizen kun je ook gelei maken! Tenminste, als je de appels goed gespoeld had van tevoren. Doe de schillen en klokhuizen, mét de pitjes, in een kookpot en zet net onder met water. Breng aan de kook en laat (zonder deksel) een halfuurtje pruttelen tot de appels zacht zijn. Hang een zeefdoek in een vergiet boven een andere kookpot, laat de appels een nachtje uitlekken en vang het sap op – zet een bord met enkele blikken erop op de appels, zodat zo veel mogelijk sap uit de appels wordt geperst.
Meet vervolgens hoeveel sap je hebt en voeg hetzelfde gewicht aan (gewone) suiker toe, samen met 1 eetlepel citroensap per 500 ml sap. Breng aan de kook en laat per liter sap 15 minuten koken (heb je 2 liter sap, dan moet het dus 30 minuten koken). Schuim geregeld af. Doe de stollingstest (laat een druppeltje gelei op een koud bordje vallen, als het meteen opstijft is hij klaar) en giet de gelei in gesteriliseerde bokaaltjes. Draai het deksel erop, laat ondersteboven afkoelen.
2 Maak appelazijn
Vul een bokaal van 2 liter met schillen en klokhuizen van appels. Druk alles goed aan en laat bovenaan ongeveer een vinger ruimte vrij. Vul de bokaal met water, tot alles onder staat. Dek de bokaal af met zeefdoek en maak die vast met een elastiekje. Laat ongeveer 1 maand staan op een warme plek (in de keuken bijvoorbeeld). Giet het mengsel vervolgens door een zeef en vang de azijn op. Bewaar 'm in een glazen fles. Je azijn is heel lekker in vinaigrettes.
>> Op ongeveer dezelfde manier maak je wijnazijn. Lees hier hoe.
3 Zet eens een kop appelthee
Doe de schillen van (liefst biologische, en zeker onbespoten) appels in een steelpannetje met water. Voeg ook een kaneelstokje toe (of andere specerijen die je lekker vindt). Breng aan de kook en laat een tiental minuten zachtjes pruttelen. Verdeel het drankje over enkele kopjes (de schillen en het kaneelstokje laat je in de pan) en serveer met honing en citroen.
4 Een knapperig tussendoortje
Meng 60 g suiker met een flinke snuif kaneelpoeder (naar smaak). Meng de appelschillen met dit appel-kaneelmengsel (zijn de schillen al wat uitgedroogd, maak dan eerst je handen nat en schep er de appelschillen mee om, zodat de suiker eraan blijft plakken). Verwarm de oven voor op 120°C en leg de appelschilletjes op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat ze goed open liggen. Laat ze 2.30 uur drogen in de oven. Schep halverwege de baktijd eens om. Laat de krokant geworden schilletjes afkoelen en eet ze als knapperige snack, voor de tv bijvoorbeeld.
5 Maak appelcider
Van appelschillen kun je ook cider maken – hét drankje van nu. Hier lees je hoe je dat kunt doen. Je hebt wel wat brouwtools (fermenteeremmers, dame jeannes, watersloten…) nodig, maar deze zijn tegenwoordig vlot verkrijgbaar op het internet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!