Pannenkoeken, smoutebollen of haring: wat eet jij met carnaval? We zijn benieuwd!
Op Aswoensdag, de dag na Carnaval, begint de Vasten – een periode waarin katholieken het soberder aan deden, zonder vlees en zonder andere grote uitspattingen. Vastenavond was daarom voor velen de laatste keer om nog eens uit de bol te gaan, daarna moest het veertig dagen lang wat minder. Er werd uitbundig gefeest én al het vet dat in huis was, moest opgemaakt worden omdat het anders tijdens de vasten zou bederven – vandaar ook de andere naam voor Vastenavond, Vette Dinsdag (of Mardi Gras). Het carnavalsfeest gaat meestal gepaard met veel drank en daar past een stevigere hap bij.
Smoutebollen
Bij Carnaval hoort vaak kermis, en dus ook smoutebollen. In Italië zijn smoutebollen met carnaval zelfs een echte traditie. Ze heten er ‘frittelle’.
Worstenbrood
Wat gaat er beter binnen bij bier dan een lekker vet worstenbroodje? Vooral in Nederlands Brabant is het broodje populair met carnaval, en wel de variant in brooddeeg, niet in bladerdeeg.
Haring
Op sommige plaatsen in Limburg en in Nederland wordt op Aswoensdag, de dag na carnaval, aan haringhappen gedaan: in de Vasten mocht namelijk geen vlees, maar wel vis gegeten worden. En ook in België is haring op sommige plaatsen onlosmakelijk verbonden met Carnaval. Denk bijvoorbeeld aan de Aalsterse Voil Jeanetten die in stoet door de stad lopen met een vogelkooi met daarin een haring.
Pannenkoeken
Voor kinderen horen bij Carnaval steevast pannenkoeken. In Engelstalige landen heet Vette Dinsdag zelfs Pancake Tuesday. Maak die pannetjes dus maar warm!
Vastenavondvlaaikes
In sommige gemeenten in de provincie Antwerpen worden vastenavondvlaaikes verkocht: taartjes van gistdeeg gevuld met pruimen- of abrikozencompote. Ze lijken een beetje op Limburgse vlaai, en tegelijk toch ook weer niet.
Aan de slag met onze recepten
En eten jullie nog iets anders typisch met Carnaval? Vertel het ons onder dit artikel in een comment.