Meest recente artikelen

Lekkers voor carnaval

Smullen van pannenkoeken, smoutebollen of haring

Lekkers voor carnaval Artikel

Pannenkoeken, smoutebollen of haring: wat eet jij met carnaval? We zijn benieuwd!

Op Aswoensdag, de dag na carnaval, begint de vasten – een periode waarin katholieken het soberder aan doen, zonder vlees en zonder andere grote uitspattingen. Vastenavond was daarom voor velen de laatste keer om nog eens uit de bol te gaan, daarna moest het veertig dagen lang wat minder. Er werd uitbundig gefeest én al het vet dat in huis was, moest opgemaakt worden omdat het anders tijdens de vasten zou bederven – vandaar ook de andere naam voor Vastenavond, Vette Dinsdag (of Mardi Gras). Vasten doen de meesten van ons niet meer, maar de tradities rond carnaval zijn gebleven. Het carnavalsfeest gaat bovendien meestal gepaard met veel drank en daar past een stevigere hap bij.

Smoutebollen

Bij carnaval hoort vaak kermis, en dus ook smoutebollen. In Italië zijn smoutebollen met carnaval zelfs een echte traditie. Ze heten er 'frittelle'.

Worstenbrood

Wat gaat er beter binnen bij bier dan een lekker vet worstenbroodje? Vooral in het Nederlandse Brabant is het broodje populair met carnaval, en wel de variant in brooddeeg, niet in bladerdeeg.

Haring

Op sommige plaatsen in Limburg en in Nederland wordt op Aswoensdag, de dag na carnaval, aan haringhappen gedaan: in de vasten mocht namelijk geen vlees, maar wel vis gegeten worden. En ook in België is haring op sommige plaatsen onlosmakelijk verbonden met carnaval. Denk bijvoorbeeld aan de Aalsterse Voil Jeanetten die door de stad lopen met een vogelkooi met daarin een haring.

Pannenkoeken

Voor kinderen horen bij carnaval steevast pannenkoeken. In Engelstalige landen heet Vette Dinsdag zelfs Pancake Tuesday. Maak die pannetjes dus maar warm!

Vastenavondvlaaikes

In sommige gemeenten in de provincie Antwerpen worden vastenavondvlaaikes verkocht: taartjes van gistdeeg gevuld met pruimen- of abrikozencompote. Ze lijken een beetje op Limburgse vlaai, en tegelijk toch ook weer niet.

Aan de slag met onze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen