Meest recente artikelen

Jouw vragen (en antwoorden) over het feestmenu

SOS feestdagen

Jouw vragen (en antwoorden) over het feestmenu Artikel

De feestdagen staan nu wel echt voor de deur. Maar hoe lang moet die kalkoen nu eigenlijk garen en wat kan je doen tegen geschifte sauzen? Wim en Ilse gaven antwoorden op al jullie vragen over jullie feestmenu via Facebook live. Een samenvatting.

Welke vis gebruik je het best om tartaar klaar te maken?
Voor een tartaar gebruik je best een vette vissoort. Denk bijvoorbeeld aan zalm, tonijn, zeebaars en makreel. Zalm is altijd een goede keuze, dat lust bijna iedereen. Ontdek hier hoe je een lekkere zalmtartaar met gebakken sint-jakobsvrucht maakt.

Ik maak op kerstavond kalfsvlees klaar. Volgens mijn recept moet ik een half uur gaartijd per kilo vlees rekenen. Ik moet 6 kilo klaarmaken in verschillende stukken van ongeveer 1.5 kg. Moet ik mijn vlees nu langer garen?
1,5 kg kalfsvlees moet ongeveer 1 uur op 180°C in de oven, dan blijft het sappig. Laat het eerst op kamertemperatuur komen. Laat het eerst toeschroeien in de pan en dan in de oven (175 à 180°C) in de oven. Belangrijk is ook om het gebraad nadien een kwartiertje te laten rusten in aluminiumfolie. Als het vlees 48°C kerntemperatuur heeft, is het gaar. Hiervoor gebruik je een kernthermometer.

Ik maak met kerst een geklaarde ossenstaartsoep. Ik doe er wortelen, erwtjes courget en witte knolselder in. Kan ik die groenten al snijden? Of gaan de groenten dan verkleuren ?
Groentjes mag je op voorhand snijden en klaarzetten. Dek ze wel af zodat ze niet uitdrogen.

Ik zou met Kerstmis varkenshaasje met zongedroogde tomaten, mozarella en verse basilicum willen klaarmaken. Nu zoek ik nog een bijpassende groente.
Gebruik zuiderse groenten. Denk aan gegrilde aubergines en courgette. Je kan deze mooi presenteren door deze in een torentje te stapelen. Je kan ook  portobello's gebruiken of een bladerdeegtaartje met tomaat en provensaalse groenten serveren.

Ik hou niet van de zure room die in veel recepten opduikt, is er een goed alternatief?
Een alternatief voor zure room? Niet zure room! Het hangt er wel wat vanaf waarvoor het moet dienen. Op een blini bijvoorbeeld zou je mascarpone kunnen gebruiken (en je kunt nog wat smaakjes toevoegen). Of gebruik mayonaise. En bij desserts kun je gewone room gebruiken.

Hoe lang moet een ossenhaas met spek of ham op de BBQ liggen?
Een stuk vlees van 15 cm diameter moet ongeveer 40 minuten op de barbecue. Met de muis van je hand kun je testen hoe gaar het vlees is. Wim doet het voor in de video.

Mijn dochter mag wegens een allergie geen gluten, lactose of ei eten. Ze wil doodgraag loempia's eten dus ga ik een poging wagen. Maar hoe kleef ik mijn rijstvellen dicht zodat ze in de frietketel kunnen?
Loempia's dichtplakken zonder ei? Dat kan gewoon met water. Of met een klein beetje olie. Als je er veel gehakt in stopt, plakt het ook aan de binnenkant goed toe.  Ga bijvoorbeeld voor een loempia met kippengehakt. 

Op kerstavond zet ik een (niet gevulde) kalkoen op tafel. Ik vind allerlei uiteenlopende gaartemperaturen en tijden en ben nu een beetje in de warm hoe ik de beste, sappigste kalkoen kan braden. Hebben jullie tips? (De kalkoen weegt 4,5 kg.)
Gaar je kalkoen niet op voorhand! Een kalkoen van 4,5 kg zal ongeveer 4 uur op 160°C moeten garen. Draai je kalkoen regelmatig om en overgiet hem om de 30 & 45 minuten moet kippenbouillon. Het laatste uur mag je de temperatuur van de oven verhogen naar 180°C. Zo zal je kalkoen een krokant korstje krijgen. Voel aan de billen om te voelen of je kalkoen klaar is. Reken 350 gram kalkoen per persoon (met benen erbij). Ontdek hier nog meer tips voor het bereiden van je kalkoen. 

Ik zou graag wat meer vis eten, maar weet nooit welke gezonde saus ik er kan bij maken? Hebben jullie receptjes met gezonde vissausjes?
Een gezond sausje bij vis? Werk met heel veel groentjes. Ilse maakt geroosterde paprikasaus. Ze mixt de geroosterde paprika's met een klein beetje bouillon en 1 à 2 el room. Eventueel doe je er nog wat paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout bij.
Wim mixt visbouillon met spinazie en wat maïzena. Snel klaar en heel lekker en kleurrijk.

Ik zoek een lekker hapje en dessertje zonder koemelk, gezien ik borstvoeding geef en mijn baby geen koemelk verdraagt. Ik moet helaas de buches en ovenhapjes laten passeren, maar er moeten toch heerlijke alternatieven bestaan?
Maak een fruitdessert! Snij voor en carpaccio van ananas bijvoorbeeld een ananas in flinterdunne stukken. Doe wat verse munt in een vijzel en meng dit met 2 el kristalsuiker. Strooi deze muntsuiker over je ananascarpaccio. Of maak een granité. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gin granité of een alcoholvrije sinaasappelgranité? Je kan in je recepten natuurlijk ook ook gewone melk vervangen door sojamelk. Of maak een chocolademousse zonder zuivel.
Voor de hapjes kan je gaan voor soepjes in een glaasje. Of maak eens een mini-pizza met bloemkoolkorst! Gebruik dit recept voor de bodem, en pas je topping aan naar eigen wens.

Hoe lang bak je je kroketjes in de friteuse?
Verse kroketjes  moeten 3 à 5 minuten op 180°C bakken. Dat hangt af van de dikte. Bak niet te veel kroketten tegelijk, anders barsten ze open. Een receptje voor lekkere amandelkroketjes vind je hier. 

Hoe maak ik een mooie meringue?
Meringue die te bruin wordt? Dan staat je oven te hoog of heb wil je misschien te snel zijn. Zet je oven maximum op 60 tot 69°C! Check die temperatuur met een oventhermometer. Als je meringue toch te bruin is geworden, strooi er dan wat poedersuiker over en doe er veel fruit op. Beter iets te veel gebakken dan te weinig.

Hoe kan je geschifte saus redden?
Een koude saus (op basis van mayonaise bijvoorbeeld) schift vooral door verschil van temperatuur. Voeg een lepeltje lauw water toe en mix nog eens goed. Een warme saus (hollandaise, mousseline…) die schift kun je redden met een eetlepel koud water of een ijsblokje toe te voegen en nog eens goed mengen. Bij tomatensauzen met room zorgt het zuur van de tomaat ervoor dat de saus schift. Gebruik dan liever culinaire room, die is al een beetje gebonden. Als je room gebruikt in je saus, voeg deze dan pas op het einde toe!

Kan je meringue gebruiken als vulling voor een (lactosevrije) kerststronk? Indien ja, kan je die een extra smaakje geven, bijv. met kokosschilfers?
Ja, je kan je meringue gebruiken als vulling. In de Libelle Lekker van december kan je bijvoorbeeld een overheerlijke biscuit met meringue vinden. Maak de meringue door 150 ml eiwit, 150 gram suiker, 150 gram poedersuiker en 1 eetlepel maïszetmeel te mengen. Je kan je meringue een leuke kleur en een smaakje geven door bijvoorbeeld koffiepoeder of cassissiroop toe te voegen.

 

Bekijk deel 1 van het Facebook live filmpje hier opnieuw. 

Bekijk deel 2 van het Facebook live filmpje hier opnieuw. 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen