Meest recente artikelen

Met deze 10 tips lukt je gevulde kalkoen altijd!

Zo wordt hij de ster van je feestmenu

Met deze 10 tips lukt je gevulde kalkoen altijd! Artikel

Kerstkalkoen op het menu? Met deze tien tips voor gevulde kalkoen zet jij straks een topgerecht op tafel.

  1. Kies vooreenbio- of een hoevekalkoen. Die zijn steviger en smaakvoller, doordat ze in de natuur hebben rondgelopen en zo een betere lichaamsbouw hebben.
  2. Koop bij voorkeureen kleine kalkoen (van max. 4 kg ). Grotere stuks hebben vaak minder smaak: ze zijn ouder en taaier. Een jonge kalkoen herken je aan de korte hals en de gladde, glinsterende schubben op de poten.
  3. Neem een kalkoen van 2 kg voor 4 tot 6 mensen. Per extra gast tel je daar0,5 kg extra bij.
  4. Een kalkoen vul je niet enkel voor de smaak, maar ookomdat hij zo niet uitdroogtin de oven en lekker sappig blijft. De extra smaak is natuurlijk mooi meegenomen. Stop 'm alleen niet te vol, want anders scheurt de gevulde kalkoen open in de oven. Je kunt de kalkoen ook nog barderen (of larderen) voor meer smaak.
  5. De billen hebben meer gaartijd nodig dan de borst. Hoe je dat oplost? Steekook wat vulling tussen het borstvlees en het vel. Snij daarvoor het vel los aan de achterkant, steek de vulling er in en druk goed aan.
  6. Braad je kalkoen30 minuten op 220°Cen vervolgens minstens anderhalf uur op 180°C. De temperaturen en gaartijden in recepten kunnen een beetje variëren, maar de algemene regel is: 20 minuten per 0,5 kg vlees (inclusief vulling). Controleer met een vleesthermometer of de kalkoen gaar is. Als de kerntemperatuur in het borstvlees 72°C bedraagt, is je kalkoen klaar.
  7. Zo'n grote kalkoen moet best lang in de oven. Bedek de kalkoen daarom tijdens het bradenmet aluminiumfolie, zodat hij niet verbrandt. Haal de folie er 30 minuten voor het einde af, zodat hij toch nog 'n korstje kan krijgen. Laat de kalkoen altijd 20 minuten rusten vooraleer je 'm aansnijdt.
  8. Braad je de kalkoen in afzonderlijke stukken?Reken dan 60 minuten voor een bil van 600 g en 10 minuten voor een kalkoenhaasje van 100 tot 150 g.
  9. Als je kalkoen niet in je oven past, kun je hem in twee keer braden. Of snij de billen eraf en bak deze apart.
  10. Restje kalkoen over?Joepie, want dat restje is heerlijk op een broodje, pizza, pasta of (maaltijd)soep.

Varieer met de vulling

Deze vullingen zijn heerlijk kerstig en kunnen zowel in een volledige kalkoen als in een rollade.

  • Helemaal in seizoen: meng een walnotenkaas met fijngehakte noten, gebakken appeltjes en gerookte spekjes.
  • Gedroogde vruchten: dadels, vijgen, abrikozen, veenbessen … Gedroogd fruit smaakt lekker zoet in combinatie met het zachte vlees van de kalkoen.
  • Lekker fris: vul een volledige kalkoen met een groentemix van ui, selder, wortel, citroen en knoflook.
  • Italiaans getint: met pesto en zongedroogde tomaten.
  • Heerlijk feestelijk: champignons! Gebruik een beetje truffelolie om je champignons op smaak te brengen.

Wat drink je bij gevulde kalkoen?

Bij kalkoen met een stevige vulling kies je best voor een niet te fruitige, licht kruidige Spaanse of Italiaanse wijn. Is de vulling eerder zacht of zoet, dan ga je beter voor een witte wijn, zoals een viognier of fruitige chardonnay. Een kerstbiertje past natuurlijk ook perfect bij een heerlijk stukje kalkoen.

Probeer alvast deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen