Meest recente artikelen

Met deze 10 tips lukt je kalkoen altijd!

How to

 • Deel dit artikel:
Met deze 10 tips lukt je kalkoen altijd! Artikel

Kalkoen kán mislukken, doordat hij bijvoorbeeld verbrandt of te droog wordt. Met deze tien tips vermijd je een mislukking!

Onze 10 beste tips voor een heerlijke kalkoen

 1. Kies voor een bio- of een hoevekalkoen. Die zijn steviger en smaakvoller, doordat ze in de natuur hebben rondgelopen en zo een betere lichaamsbouw hebben.
 2. Koop bij voorkeur een kleine kalkoen (van max. 4 kg). Grotere stuks hebben vaak minder smaak.
 3. Neem een kalkoen van 2 kg voor 4 tot 6 mensen. Per extra gast tel je daar 0,5 kg extra bij.
 4. Een kalkoen vul je niet enkel voor de smaak, maar ook omdat hij zo niet uitdroogt in de oven. De extra smaak is natuurlijk mooi meegenomen. Je kunt de kalkoen ook barderen (of larderen) voor meer smaak.
 5. De billen hebben meer gaartijd nodig dan de borst. Hoe je dat oplost? Steek ook wat vulling tussen het borstvlees en het vel. Snij daarvoor het vel los aan de achterkant, steek de vulling er in en druk goed aan.
 6. Braad je kalkoen 30 minuten op 220°C en vervolgens minstens anderhalf uur op 180°C. De regel is: 20 minuten per 0,5 kg vlees (inclusief vulling).
 7. Bedek de kalkoen tijdens het braden met aluminiumfolie, zodat hij niet verbrandt. Haal de folie er 30 minuten voor het einde af, zodat hij toch nog ’n korstje kan krijgen.
 8. Braad je de kalkoen in afzonderlijke stukken? Reken dan 60 minuten voor een bil van 600 gr en 10 minuten voor een kalkoenhaasje van 100 tot 150 gr.
 9. Als je kalkoen niet in je oven past, kun je hem in twee keer braden. Of snij de billen eraf en bak deze apart.
 10. Restje kalkoen over? Joepie, want dat restje is heerlijk op een broodje, pizza, pasta of (maaltijd)soep.

 

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen