Meest recente artikelen

De 5 populairste kerstingrediënten

Tradities die nooit gaan vervelen

De 5 populairste kerstingrediënten Artikel

Truffel, kreeft, oesters, sint-jakobsvruchten, en kalkoen zijn de 5 kerstklassiekers bij uitstek. Wij verzamelden enkele tips en recepten voor jou.

 

 

Truffel

Deze kostbare zwam wordt niet voor niets ‘het zwarte goud’ genoemd. De truffel is een exclusief product dat niet kan ontbreken aan de feesttafel. Er bestaan verschillende varianten: witte, zomer- en wintertruffels. Maar de zwarte truffel blijft het populairst.
Let wel op dat je de truffel niet te royaal gebruikt in je gerechten. De zwam heeft en vrij specifieke, sterke smaak die niet door iedereen gesmaakt kan worden. Hou het dus best subtiel. Maar laat hem tegelijkertijd ook zijn werk doen. Gebruik daarom ook geen royale sauzen in je truffelgerecht. Deze zwam een echte delicatesse en daar betaal je ook voor. Vind je ze te duur? Ga dan voor truffelolie, een goedkoper alternatief.

Kreeft 

Met kreeft op je kerstmenu zal je gegarandeerd indruk maken op je gasten. Dit luxueus product is lekker maar niet makkelijk klaar te maken. Informeer je goed over de bereiding of maak het jezelf gemakkelijk en koop een voorgekookte kreeft.

Kreeft is ook niet het makkelijkste product om te eten. Maak het je gasten wat makkelijker door op voorhand de scharen af te breken met een notenkraker. Vergeet ook geen kreeftenvorkjes op tafel te voorzien.

Oester

Oesters zijn net als kreeft overheerlijk maar moeilijk te eten. Je moet de delicatesse openen vooraleer je kan aanvallen. Pak je oester eerst en vooral vast met een dikke servet, zodat hij niet wegglipt. Zie dat de platte kant bovenaan ligt en de bolle kant onderaan. Bij een platte oester steek je je mes best in het smalste deel van de schelp, bij een holle oester in het midden. Maak een draaibeweging en maak de schelp open door met het mes langs de rand van de oester te gaan. Maak de oester los en smullen maar!

Coquille

Sint-jacobsvruchtjes of coquilles mogen ook niet ontbreken op je feesttafel. Je kan de vruchtjes rauw eten maar meestal worden ze gebakken, gestooft of gegrild.
Je kan de coquilles los uit de schelp en schoongemaakt kopen, of het werk zelf doen en voor sint-jacobsschelpen gaan. Het is belangrijk dat je ze eerst voorzichtig droogdept. Bak de coquilles op een hoog vuur en bak ze twee minuten per kant. Een goed gebakken coquille heeft een gekarameliseerd korstje en zacht, licht doorschijnend vruchtvlees.

Kalkoen

Gevuld, gebakken of in een stoofpotje… Kalkoen blijft dé favoriet op menig kerstmenu. Jonge kalkoenen zijn het lekkerst. Je kan ze herkennen aan hun glinsterende, gladde poten. Koop best geen kalkoen die zwaarder is dan 4kg. Hoe groter de kalkoen, hoe minder smaak het vlees heeft. Kalkoenvlees is vrij droog. Dat is ook de reden waarom het zo vaak gevuld wordt. Om het vlees sappig te houden kan je de kalkoen losjes inpakken in aluminiumfolie. Verwijder deze 30 tot 40 minuten voordat je kalkoen klaar is. Zo zal hij nog een mooi, bruin kleurtje krijgen.

De gaartijd van een kalkoen is afhankelijk van de grootte van het dier. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kilo + 70 minuten. Voor een kalkoen van 4 kg en meer 20 minuten per kilo + 90 minuten. Het vlees is gaar als je vleesthermometer 72°C kerntempertatuur aangeeft.

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen