Tartiflette à volonté
Skifanaten hebben in een gezellige berghut vast al gesmuld van deze kazige klassieker uit de Franse Alpen. Met deze recepten maak je 'm voortaan makkelijk zelf.
Weetjes over tartiflette
- Tartiflette is een klassieker uit de Franse Haute-Savoie. Het is een stevige maaltijd op basis van aardappelen, kaas, spek en witte wijn.
- Het gerecht tartiflette werd genoemd naar de aardappelsoort uit de Haute-Savoie: tartiflâ.
- Een echte tartiflette wordt gemaakt met de Franse kaas reblochon. De kaas heeft een AOC-keurmerk (appellation d'origine contrôlée) en wordt gemaakt in de Haute-Savoie, het Alpengebied ten zuiden van Genève.
- In het lokale dialect betekent 'reblocher' 'een tweede keer melken'. In de achtste eeuw moesten de boeren in de Savoie een belasting betalen afhankelijk van de hoeveelheid melk die de koeien per dag leverden. Voor de controleurs kwamen, werd er voorzichtig gemolken. Daarna werden de koeien voor een tweede keer gemolken. Deze zeer romige melk werd, om problemen bij extra controles te voorkomen, zo snel mogelijk naar kaas omgezet.
- Er wordt beweerd dat tartiflette eigenlijk geen echt traditioneel gerecht uit de Franse Alpen is, maar een marketingtruc. Het zou in de jaren tachtig ontwikkeld zijn om de reblochonkaas, die er toen in overvloed was, te promoten.
Onze tips voor de perfecte tartiflette
- Kies middelgrote vastkokende aardappelen en snij die in heel fijne plakjes zoals voor een aardappelgratin.
- Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken, maar hij moet wel een stevige smaak hebben. Ideaal om te maken met de restjes van de kaasplank!
- De perfecte side dish is frisse ijsbergsla met enkele plakjes gerookte ham en augurken.
Lees ook …
- Koken met kaas: dit zijn onze 7 ultieme tips
- Dit kun je maken met een restje raclettekaas
- Waarom de ene kaas beter smelt dan de andere
- Bevat gesmolten kaas meer calorieën dan een plakje?
- 24 ovenschotels met kaassaus die je écht eens moet maken