Meest recente artikelen

Scandinavisch uit eten

Daar én hier

Scandinavisch uit eten Artikel

Geen regio die in de winter meer tot de verbeelding spreekt dan het Hoge Noorden. En je eet er ook nog eens lekker, mooi meegenomen! Wij verzamelden de lekkerste adresjes in Kopenhagen én Scandinavische adresjes bij ons.

Culinair Kopenhagen

Ontdek The New Nordic Cuisine

Eten is belangrijk voor de Denen, en de inwoners van Kopenhagen hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde producten en gerechten. Denen houden van een pure keuken met lokale ingrediënten, maar gaan originaliteit en creativiteit niet uit de weg. Die creativiteit werd versterkt door de beweging van The New Nordic Cuisine, geïnspireerd door de revolutionaire chef René Redzepi van restaurant Noma, dat meermaals verkozen werd tot beste restaurant ter wereld. Zijn invloed zette Kopenhagen op de gastronomische wereldkaart.

Heerlijk hygge

Denen houden van hygge (uitgesproken als huuge), wat zoveel wil zeggen als gezelligheid en knusheid. In de wintermaanden wordt het er erg koud en is er weinig daglicht. In december komt de zon er pas op om 8.30 uur en wordt het al donker om 16 uur in de namiddag. Maar ook tijdens de dag hangt er vaak mist of is er een gure wind, waardoor echt zonnige dagen zeldzaam zijn. Die nood aan warmte en gezelligheid vertaalt zich in lange tafels op openbare plekken, maar ook op restaurant, zowel binnen als buiten. Overal zie je vuurkorven en ontelbaar veel kaarsen, wat zorgt voor een betoverende sfeer.

Waar rook is …

Gerookt eten is erg populair in Denemarken. Ze roken er vis en vleeswaren, maar ook kaas en soms zelfs groenten. Oorspronkelijk werd de techniek vooral gebruikt om eten langer te bewaren, maar intussen is het echt culinair erfgoed geworden. De oorspronkelijke rokerijen of rogen in Kopenhagen zijn zeldzaam en vormen een besloten gemeenschap, maar het kleine eiland Bornholm staat er nog steeds bekend om. De inwoners van de hoofdstad trekken er graag naartoe om bijvoorbeeld roget sild, traditioneel gerookte haring, te eten. Die waardering voor haring stamt al uit de tijd van de Vikingen, die de vis in zout bewaarden, en werd voortgezet in de middeleeuwen toen hij in azijn werd opgelegd. In de stad zelf vind je nog veel slagerijen met traditioneel gerookte vleeswaren.

Dé topadresjes van Kopenhagen 

Brood met een hart

In Kopenhagen hoef je niet ver te wandelen voor een bakkerij. Zeker de laatste jaren zijn er veel nieuwe ambachtelijke bakkerijen bijgekomen. Proef van authentiek zuurdesem- of roggebrood of broodjes met kaneel of kardemom.

  • De rustieke broden van bakkerijJunozijn overheerlijk. Bakker/patissier Emil Glazer heeft bij Noma gewerkt en staat vooral bekend om zijn 'Morgenform', ochtendbrood met zuurdesem, roggemeel en volkoren-eenkoornmeel, en zijn knäckebröd.

  • Hart Bageriwerd opgericht door Richard Hart en wordt gezien als één van de beste bakkerijen ter wereld. Hart is vooral bekend door de introductie van zuurdesembrood in Amerika. Toen hij naar de Deense hoofdstad verhuisde, kreeg hij meteen steun van Noma. Zij wilden natuurlijk ook dat beste brood! Hier is kiezen haast onmogelijk. Van het perfecte brood over de geweldige croissants tot de overheerlijke cheesecake: liefde gaat écht door de maag.

Koffiecultuur

Denen zijn echte koffiedrinkers. Haast overal in Kopenhagen vind je kleine koffiebranderijen en hippe koffiebars. Toch liever thee? Ook kruideninfusies zijn hier populair.

  • Coffee Collectivestartte in 2008 al met specialty koffie en is intussen de populaire standaard van hoe Deense koffie met lichtgeroosterde bonen wordt gezet. Je vindt verschillende vestigingen in de stad.
  • Darcy's Kaffeis misschien wel het gezelligste koffiebarretje van de stad. De koffie komt afwisselend van verschillende koffiebranderijen als Coffee Collective, Koppi, April… Hier kom je voor dat echte 'hygge'-gevoel.

Ontbijt, brunch en lunch

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, toch? Al zijn ook een goede brunch een lunch niet te versmaden… 

  • Wie zin heeft in een instagramwaardig en vooral ook lekker ontbijt of brunch, moet bijAtelier Septemberzijn. Voor hun pannenkoeken met blauwe bessen en opgeklopte room mag je ons altijd wakker maken.
  • Apollo Barvan dezelfde eigenaars is zo'n typisch stijlvol Deens restaurant zonder veel poespas. Het interieur is strak en ietwat koel, met eenvoudige houten tafels, hier en daar kunst aan de muur en enkele standbeelden. Op het bord vind je heerlijke hedendaagse gerechten. Ga voor verschillende gerechtjes om te delen.

Smørrebrød

Geen bezoek aan Kopenhagen is compleet zonder smørrebrød, snel uit de hand of uitgebreid op restaurant. Bij deze 'open sandwich' is er zorgvuldig nagedacht over elke laag.

Streetfood

Denen houden van uitgebreid lunchen en dineren, maar evengoed van snelle snacks on the go. Wie van het vliegtuig stapt, kan zich bijna instant te goed doen aan een hotdog of gourmet hamburger.

  • Hotdogkarretjes worden polsevogn genoemd. Je vindt ze overal in de stad en de worstjes worden gekookt of gegrild en geserveerd met gepekelde groentjes en veel saus. Ze zijn populair bij zowel locals als toeristen. De gourmet hotdogs vankejsersausagezijn erg populair.
  • Gasoline burgerszag het licht in 2016 en er wordt gezegd dat ze de beste burgers ter wereld hebben. Je vindt ze in een kiosk van een voormalig tankstation, waar ze geserveerd worden met 'crinkle fries' en kruidenolie.
  • Poplstartte als een pop-up van Noma in 2020, maar is een blijvertje gebleken. Denk aan burgers met seizoensproducten, lokale biertjes en natuurwijnen.

Aan de bar

De beroemdste Deense brouwerijen zijn ongetwijfeld Carslberg en Tuborg. De Carslbergbrouwerij in Kopenhagen kun je zelfs bezoeken. De laatste vijftien jaar duiken er ook steeds meer microbrouwerijen op in de stad. Daarnaast zijn wijnbars de laatste jaren eveneens steeds populairder geworden. Haast overal in de stad vind je bescheiden zaakjes volgestouwd met de lekkerste (natuur)wijnen. 

  • Mikkeller,opgericht in 2006, is veruit de bekendste microbrouwerij van Kopenhagen. Je vindt enkele vestigingen verspreid over de stad, inclusief mooie, gezellig drukke barretjes met tien tot wel veertig verschillende bieren op voorraad en een bartoog met giga tap.
  • Alfonsis een supergezellige wijnbar in het hart van de stad. De eigenaar helpt je graag met het kiezen uit het overweldigende aanbod. Hier zit je zo heerlijk op de hoge barkrukken dat je de koude buiten snel weer vergeten bent.
  • La Banchinabevindt zich wat buiten het centrum, maar met de fiets of bus ben je er zo. Dit hippe restaurant heeft amper veertien plekjes, maar de Denen zitten hier vooral op de steigers buiten. Zomer of winter, na hun biowijntje of -gerecht plonzen ze hier gewoon het water in. Wie wil, kan online ook de aanliggende sauna boeken.

Op restaurant

Wij namen ooit plaats aan tafel bijNoma, het innovatieve toprestaurant van René Redzepi. Zijn restaurant sluit helaas de deuren, maar zijn impact op de foodcultuur in de stad blijft enorm. Redzepi zorgde voor een golf van The New Nordic Cuisine, waarbij lokale ingrediënten gecombineerd worden met innovatieve kooktechnieken. Het resultaat was een ware explosie van restaurants in de stad en Kopenhagen werd immens populair als bestemming voor foodies en chefs van over de hele wereld. Hoog bovenaan op dat lijstje prijkenGeranium,AlchemistenKadeau,die tot de absolute wereldtop behoren en je een heuse once in a lifetime experience bezorgen. Ook in toegankelijkere restaurants waait trouwens de invloed van die unieke pure kookstijl.

Vis & vlees

Denemarken heeft een kustlijn van meer dan 7000 km en de keuken kenmerkt zich door een grote voorliefde voor vis. Maar je vindt er ook ambachtelijke slagerijen en vleesrestaurants, waar ze gebraad en hartverwarmende stoofpotjes serveren.

  • Thorsten Schmidt groeide op tussen Duitsland en Denemarken en toont inBarrzijn eigen unieke kookstijl. In dit prachtige restaurant aan het water geniet je tijdens de lunch van het mooie uitzicht. Ga zéker voor de zalm als die op de kaart staat. Tijdens de wintermaanden kun je hier ook reserveren voor een traditioneel Deens kerstmenu.
  • Anders dan de naam laat vermoeden, ligt Fiskebaren in het trendy 'Meatpacking district' Kodbyen. Je eet hier wel degelijk verse vis en het is altijd druk. Reserveer dus zeker een tafeltje en bestel dan verschillende gerechtjes om te delen. Proef van zalige oesters, bij voorkeur de gigas, een soort die oorspronkelijk uit Japan komt en als invasief wordt gezien en door de Denen als een excuus om lekker veel oesters te eten. Ook de mosselen in een heerlijke romige appelcidersaus en het fantastisch lekkere brood met zeewierboter zijn een vermelding waard.

  • Bij Fleisch, ook gelegen in 'Kodbyen', kun je dan weer wel vlees verwachten. Deze slagerij met restaurant serveert traditionele vleesgerechten, zoals rundstartaar en gestoofde varkenswangetjes of flat iron steak met saus van beenmerg.

7 Scandinavische adresjes bij ons

  1. Nordica 31 in Antwerpen is een hippe koffiezaak, die vooral bekend staat om z'n huisgemaakte kaneelbroodjes. Maar ook het smørrebrød en Scandinavische ontbijt zijn er populair.
  2. Bij conceptstore Malmö in Kortrijk kom je genieten van de brunch, de homemade zoetigheden en het zachtroze interieur met fluwelen stoelen én kun je snuisteren in de mooie spulletjes die er te koop zijn.
  3. Fiskebar en Fiskeskur zijn van dezelfde eigenaar in Antwerpen. Fiskebar zet vooral in op fine dining en serveert verfijnde gerechten met vis en zeevruchtenschotels. Fiskeskur bevindt zich in de dokken in een oud douanehuisje met aangebouwde serre en stretchtent. Hier is de sfeer heel toegankelijk en loop je zonder reservatie naar binnen voor een drankje, hapje of verse vis bereid op open vuur.
  4. Zoals de naam al laat vermoeden, kun je bij Smørbrød in Gent terecht voor heerlijke Deense open sandwiches. Proef ook van de specialty koffie en neem zeker een vers-gebakken desembrood mee voor thuis.
  5. Het pand van Gå Nord in Antwerpen oogt indrukwekkend, met zijn hoge plafonds, gigan-tische open keuken en mooie organische vormen. Kom hier voor de brunch of het betaalbare sharing menu.
  6. In de kleine Zweedse zaak Fika in Elsene stop je voor een kopje koffie of thee en een huisgemaakt kaneelbroodje.
  7. Chef Nils Proost reisde meermaals naar Kopenhagen en tafelde enkele keren bij Noma. Hij liet zich inspireren door The New Nordic Cuisine en brengt in Neon in Lier een lokale zero waste-keuken. Het restaurant ligt in het prachtige pand van een voormalige normaalschool.

Kook je liever zelf eens Scandinavisch?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen