Meest recente artikelen

Croque-madame: wat is dat en hoe maak je het?

Je nieuwe favoriete lunch

Croque-madame: wat is dat en hoe maak je het? Artikel

Niet helemaal zeker wat croque-madame precies is en hoe die verschilt van een croque-monsieur? Wij leggen het graag even uit.

Wat is een croque-madame precies?

De basis voor een croque-madame is een croque-monsieur: twee sneetjes brood met daartussen kaas en ham, geroosterd in een croque-monsieurtoestel (of in de pan). Máár, een croque-madame is méér: de croque (of in Nederland, de tosti) wordt afgewerkt met een spiegeleitje erbovenop. Een croque-madame eet je dus in tegenstelling tot een croque-monsieur nooit uit het vuistje (wordt wat moeilijk met dat ei) maar altijd op een bord, meestal met wat rauwkost erbij.

Is een croque-madame gezond?

Dat hangt er vooral vanaf hoeveel je er eet. Met één croque-madame zit je al gauw rond de 450 calorieën. Eet je er twee, dan is dat dus het dubbele en heb je wel een flinke lunch op. We tellen de sausjes (meestal mayonaise en ketchup) dan nog niet mee. Als je heel actief bezig bent is dat geen probleem, maar velen van ons brengen de dagen zittend door en dan is een lichtere lunch een beter idee.

Je kunt je croque-madame wel een beetje gezonder maken: kies in plaats van wit brood voor volkorenbrood  (dat bevat meer voedingsvezels) en hou het bij twee sneetjes. Bak de croque eventueel tussen een vel bakpapier: zo hoef je geen extra vetstof te gebruiken. En serveer er een royale portie rauwkost bij: zo maak je je lunch voldoende vullend.

Dit is ons recept voor croque-madame

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen