Meest recente artikelen

Hoe eet je voldoende plantaardig ijzer?

Zet deze voedingsmiddelen genoeg op het menu

Hoe eet je voldoende plantaardig ijzer? Artikel

Als je alleen groenten en fruit eet, moet je opletten dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, hoor je altijd. Is het dan echt niet mogelijk om dat uit een plantaardige bron te halen?

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

 "Als je plantaardig eet, hoe vermijd je dan een ijzertekort?"

Karolien: "IJzer komt in onze voeding in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. In dierlijke voeding vind je de twee, in plantaardige voeding enkel non-heemijzer. Heemijzer wordt beter opgenomen door ons lichaam. Het klopt dus dat vlees een betere bron van ijzer is dan planten. Dat betekent niet dat je je zorgen hoeft te maken: de meeste vegetariërs krijgen genoeg ijzer binnen. Typische ijzerrijke voedingsmiddelen zijn groene bladgroenten (boerenkool, spinazie, peterselie), sesamzaad en tahin, maar ook volkorengraanproducten en gedroogd fruit zoals abrikozen. Daarenboven zijn veel vleesvervangers, plantaardige dranken en ontbijtgranen verrijkt met ijzer. Eet dus vooral gevarieerd en voedzaam, dan is er normaal gesproken geen probleem. Merk je echter dat je vaker vermoeid of snel buiten adem bent, dan is het een goed idee om je bloed te laten onderzoeken. Er zijn eenvoudige oplossingen voor een eventueel tekort zoals supplementen en ijzerpillen."

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen