Meest recente artikelen

De ongezouten waarheid over de grijze garnaal

De ongezouten waarheid over de grijze garnaal Artikel

De grijze garnaal staat vaak in de spotlights in tal van onweerstaanbare gerechten, maar ook in tal van vooroordelen en misverstanden. Wij zetten er 5 op een rijtje.

Grijze garnalen = roze garnalen

De grijze garnalen of Noordzeegarnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten, er is ook een duidelijk verschil in smaak. Zo heeft de grijze garnaal een meer uitgesproken smaak dan de roze tropische garnaal. Garnalen worden direct na vangst aan boord gewassen en gekookt. De smaak van grijze garnalen blijft in gerechten duidelijk herkenbaar.

Noordzeegarnalen kunnen enkel in koude gerechten verwerkt worden

Grijze garnalen kan je zowel in koude als warme gerechten verwerken. Wel opletten dat je ze niet laat meekoken, anders wordt de smaak minder. Voeg de garnalen dus pas de laatste minuut toe aan je warme bereiding.

Garnalen zijn slecht voor je cholesterolgehalte

Nee, garnalen kennen weliswaar een hoog cholesterolgehalte, maar onderzoek heeft uitgewezen dat cholesterol in voedsel nauwelijks tot een verhoging van het cholesterolgehalte van het bloed leidt.

Er zijn te weinig Noordzeegarnalen

De Noordzeegarnaal is niet bedreigd en ook relatief ongevoelig voor visserijdruk.

Garnalen kan je ook ongepeld eten

Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd. Daarom worden ze “zoute garnalen” genoemd.

Enkele suggesties:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen