Meest recente artikelen

Hoe maak je een lactosevrije cheesecake?

Als je melkproducten moet vermijden

Hoe maak je een lactosevrije cheesecake? Artikel

Kaastaart is heerlijk, maar wat als je geen lactose kunt verdragen? Wij zochten voor je uit hoe je lactosevrije cheesecake maakt. Want, goed nieuws, dat kan!

Sommige mensen zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze moeilijk lactose of melksuiker kunnen verteren. Daardoor krijgen ze problemen met de darmen, geen pretje dus. Lactose kun je in zo'n geval maar beter vermijden, en dat houdt vooral in: de meeste zuivelproducten van het menu schrappen. De roomkaas en boter die in de meeste recepten voor cheesecake gebruikt worden, zijn dan een probleem. Gelukkig kun je mits een aantal aanpassingen óók van lactosevrije cheesecake genieten. Een overzicht.

1 Vervang producten met lactose door lactosevrije ingrediënten

Voor de meeste zuivelproducten bestaan tegenwoordig lactosevrije alternatieven. Je vindt ze in de meeste supermarkten of in natuurvoedingswinkels. Opgelet, geen lactose mogen is nog iets anders dan geen koemelk mogen gebruiken. Lactosevrije producten zijn gemaakt van koemelk, waar door een bepaald proces bijna alle lactose uit gehaald is. Heb jij een koemelkallergie, dan mag je ook geen lactosevrije producten gebruiken maar kies je beter voor een plantaardig alternatief, zoals verderop in dit artikel.

Zowel voor boter, roomkaas, mascarpone, room en melk, die vaak in kaastaarten gebruikt worden, vind je makkelijk een alternatief zonder lactose.  Maar vergeet ook niet op het etiket van de koekjes of chocolade die je gebruikt te kijken: deze kunnen ook lactose bevatten. Gelukkig zijn ook daar alternatieven voor te vinden.

Probeer bijvoorbeeld dit recept (dat trouwens ook glutenvrij is). Hier wordt de bodem gemaakt van havermout gemengd met gepureerde dadels, en de vulling van lactosevrije producten.

2 Of ga voor 100% plantaardig

Wie een lactose-intolerantie of een koemelkallergie heeft, kan ook kiezen voor veganistische producten: deze zijn puur plantaardig en bevatten dus ook geen dierlijke zuivel. Een oplossing waar je misschien niet meteen aan denkt als je zoekt naar lactosevrije of koemelkvrije producten of recepten.

Deze verrassende ‘cheesecakes’ bevatten bijvoorbeeld helemaal geen kaas of room, maar ze smaken wel lekker romig door de avocado die gebruikt wordt en die een vergelijkbare textuur heeft. Vind je dat toch wat té speciaal, ga dan op zoek naar veganistische zuivelalternatieven: die vind je steeds vaker in de gewone supermarkt.

Zo, dat waren alvast twee lekkere recepten om uit te proberen, maar ga vooral ook zelf aan de slag met deze tips. Met de eerste manier kun je zelf bijna elk bestaand recept voor cheesecake aanpassen naar een lactosevrije versie, de tweede manier vergt een beetje meer oefening en ervaring máár is ook nog goed voor het milieu.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen