Meest recente artikelen

Wat je altijd al wilde weten over Wim Lybaert

Wim Lybaert binnenstebuiten

Wat je altijd al wilde weten over Wim Lybaert Artikel

Wie is Wim Lybaert zijn grote voorbeeld en wat kan hij niet missen in de keuken? Libelle Lekker keerde hem binnenstebuiten met 11 nieuwsgierige vragen. Wat je altijd al wilde weten over Wim Lybaert ...

Wat doe je het liefst van al?

Wim Lybaert: “Me terugtrekken in de natuur. Of dat nu op zee of in de moestuin is, het voelt telkens als de normaalste zaak ter wereld. Moeiteloos.”

Voelt de moestuin dan nog aan als werk?

Wim: “Ik denk dat je zoveel mogelijk je hart moet volgen bij alle beslissingen die je neemt. Daarom heb ik altijd geprobeerd om mijn professionele bezigheden af te stemmen op wat ik in mijn vrije tijd ook graag doe. Dat is volgens mij de truc van het leven.”

Wat verwachten mensen niet van jou?

Wim: “Ik sta graag vroeg op, zo rond 6 uur. Maar elke middag doe ik dan wel een dutje van anderhalf uur. Als ik kan natuurlijk.” (lacht)

Wat doe je ’s avonds als laatste en ‘s ochtends als eerste?

Wim: “Ik probeer elke avond nog een kwartier te lezen. Altijd non-fictie. Zo slaap ik beter. En ’s morgens loop ik meteen naar de tuin om te kijken hoe alles erbij ligt. Telkens met een snoeischaar in de hand.”

Wie is jouw grote voorbeeld?

Wim: “Charles Darwin. Ik gaf als kind zelfs een spreekbeurt over hem. Dankzij zijn gefortuneerde echtgenote kon hij het zich veroorloven om zijn hele leven niets anders te doen dan ontdekken en schrijven. In zo’n romantisch beeld van het leven zie ik mezelf goed passen.” (lacht)

Wat zou je dan nog graag ontdekken?

Wim: “Het jammere is dat er nu niet veel meer te ontdekken valt. Het moet machtig zijn om op een plek te stuiten waar niemand anders ooit geweest is en waar jij als eerste voet aan land zet. Hoe ouder ik word, hoe meer ik me stoor aan grote mensenmassa’s. Ik kan daar erg gedesillusioneerd door raken en heb ook geen geduld om ergens langer dan tien minuten aan te schuiven. (lacht) Als er nog één plek is die ik graag zou willen zien, omdat ze zo mythisch is én door Darwin natuurlijk, dan wel de Galapagoseilanden. Maar daar zal intussen ook veel volk rondlopen, zeker?”

Ben je een planner of veeleer een spontane avonturier?

Wim: “Je zou het me wellicht niet nageven, maar eigenlijk plan ik alles graag. Ik heb mappen vol voorbereidingen van vroegere reizen. Ook al weet ik dat ik uiteindelijk altijd op mijn poten terechtkom in eender welke situatie, mijn innerlijke controlefreak laat toch liever niet te veel aan het toeval over.”

Wat is voor jou het belangrijkst als je op reis gaat?

Wim: “Naast natuur en cultuur, het culinaire aspect. Een restaurant hoeft niet duur te zijn, het draait om de passie van de chef. Als ik een ellenlange menukaart zie, gaat mijn haar al overeind staan. Het liefst van al krijg ik geen kaart in handen, want dat is het bewijs dat de chef enkel kookt wat die het liefst bereidt.”

Wat kun je niet missen in de keuken?

Wim: “Maldon Sea Salt, dat zijn zoutvlokjes. Zout is een echte smaakmaker, die het goede in groenten of vlees naar boven brengt. Peper is eigenlijk een specerij en maskeert. Dat mag je op geen enkele groente doen, behalve op prei.”

Hoe ziet jouw laatste avondmaal eruit?

Wim: “Pasta puttanesca, zo eenvoudig en toch zo lekker. Het draait om de juiste ingrediënten en pure smaken.”

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

Wim: “Laatst kreeg ik op café de opmerking van iemand die ik niet ken dat ik veranderd was en naast mijn schoenen was beginnen te lopen. Mijn jeugdvriend kwam ertussen en verdedigde me door allerlei negatieve dingen over me op te noemen om aan te tonen dat ik net totaal niet veranderd was, zoals: ‘Als Wim al pretentie heeft, dan had hij dat voordien ook.’ (lacht hard) Prachtig!”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Wim Lybaert

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen