Meest recente artikelen

Wat zijn de principes achter intuïtief eten?

Nooit meer diëten

Wat zijn de principes achter intuïtief eten? Artikel

Tien principes liggen aan de basis van intuïtief eten. Wil je er zelf mee van start gaan, dan lees je deze best een keertje door.

1 Zeg nee tegen diëten

Strikte regels over wat wel en niet mag, calorieën of punten tellen, het cijfer op de weegschaal dat steeds maar moet zakken: het enige wat je daar aan overhoudt, volgens intuïtieve eters, is een jojo-effect. Want zodra je wat losser omgaat met eten, komen de kilootjes er dubbel en dik terug bij. Bewust focussen op wat goed is voor je lichaam is volgens intuïtieve eters een betere manier van omgaan met eten. Het zorgt voor een verandering van levensstijl die je levenslang kunt volhouden, in tegenstelling tot eender welk dieet.

2 Leer je hongergevoel kennen

Honger hebben is een duidelijk signaal van ons lichaam dat nood heeft aan nieuwe brandstof. Leer de signalen te herkennen zodat je nooit meer in het rood gaat, want dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk te veel eet en zin krijgt in dingen die minder goed zijn voor je lichaam. Het helpt om, wanneer je eenmaal de signalen van je lichaam herkent, op vaste tijdstippen te eten: je lichaam zal zich hier dan vanzelf naar regelen.

3 Er zijn geen verboden voedingsmiddelen

Hoe meer je jezelf bepaalde voeding ontzegt, hoe meer zin je er juist in zult krijgen. Vind je bijvoorbeeld dat je geen chocolade meer mag eten, dan kun je op de duur alleen nog aan chocolade denken, tot je tien paaseieren ineens naar binnen speelt en je schuldig voelt. Waardoor je nog meer dan tevoren vindt dat je geen chocolade meer mag eten – en nu je dieet toch al om zeep is, kan dat pak frieten met mayonaise er ook nog wel bij. En zo gaat het cirkeltje keer op keer rond. Bij intuïtief eten sta jezelf daarom tóch een stukje chocolade toe wanneer je daar zin in hebt. Het zal je niet meer gek maken, en je zult zien dat de behoefte vanzelf verdwijnt.

4 Er is geen goed en slecht eten

Ja, sommige voedingsmiddelen zijn gezonder dan andere. Maar het kan geen kwaad om af en toe eens iets minder gezonds te eten. Het draait allemaal om balans.

5 Genoeg is genoeg

Dit hangt een beetje samen met je hongergevoel leren kennen: zo moet je ook ontdekken wanneer je lichaam aangeeft dat het verzadigd is. Als baby herkenden we dat gevoel allemaal: wanneer een baby genoeg gegeten heeft, stopt hij met eten. Maar wanneer we ouder worden, worden we geconfronteerd met allerlei externe prikkels die ervoor zorgen dat we ons verzadigingsgevoel niet meer herkennen. Zo zul je misschien al gemerkt hebben dat je meer eet wanneer je in gezelschap bent. Of misschien eet je wel te veel van iets wat je superlekker vindt. Het komt er dus op aan ons verzadigingsgevoel opnieuw te leren herkennen door met aandacht te eten en goed te luisteren naar ons lichaam.

6 Geniet van je eten

Snel-snel rechtstaand een boterham eten aan het aanrecht is niet de manier om met aandacht te eten: je bent waarschijnlijk erg gestresseerd waardoor je de signalen van je lichaam niet meer herkent. De kans dat je te veel eet, of de verkeerde dingen, is groot. Maar wanneer je het gezellig maakt aan tafel met een mooi tafelkleedje en mooi servies, en gaat zitten voor een aantrekkelijk gedresseerd bordje met daarop iets wat je lekker vindt, zul je veel meer van het moment genieten en je veel bewuster zijn van wat je in je mond stopt. Het loont de moeite om je te verdiepen in wat mindfull eten genoemd wordt.

7 Je lichaam is oké zoals het is

We worden allemaal in een ander lijf, met een andere dna-code, geboren. Of jij groot of klein bent, een appel- of een peerfiguur hebt, en rood haar of zwart, daar kun je niets aan doen. Aanvaard je lichaam dus zoals het is en probeer niet iemand anders te worden, dat lukt toch niet. Probeer liever de gezondste versie van jezelf te worden.

8 Kies voor kwaliteit

Je kinderen of je vrienden gun je het allerbeste. Dus waarom zou je jezelf dat ook niet gunnen? Wees lief voor jezelf en kies voor kwalitatieve voeding. Dat wil niet zeggen dat je niet eens een uitzondering mag maken, maar over de grote lijn kies je beter voor gezond. Veel mensen die voor gezonde voeding staan, zoals ook Sandra Bekkari of Pascale Naessens, hanteren de 80-20-regel: 80% van de tijd gezond eten, en 20% ruimte voor een extraatje. En nee, gezond hoeft helemaal niet saai te zijn. Check bijvoorbeeld onze gezonde recepten.

9 Ook bewegen helpt

Behalve gezonde voeding is ook bewegen belangrijk voor een gezond lichaam. Maar kies iets wat je leuk vindt: liever een uur gaan wandelen met een vriendin dan jezelf een uur tegen je zin afbeulen in het fitnesscentrum. Als je iets kiest wat je leuk vindt en wat haalbaar is voor jouw lichaam, zul je het veel langer volhouden en zorgt dat op de lange termijn voor een beter effect.

10 Stop met emo-eten

Die grote zak chips na een moeilijke dag op het werk, het glaasje wijn te veel na die ruzie met je beste vriendin, of frietjes met veel mayonaise wanneer het die tijd van de maand is: we kennen dat emo-eten allemaal. Probeer een manier te vinden om troost te halen uit andere dingen dan eten. Vul het bad met lekker warm water en een scheut van je favoriete badschuim. Pluk een bos bloemen in je tuin. Boek een massage wanneer stress de overhand dreigt te nemen. Beluister je favoriete feelgood podcast. Het zal je allemaal helpen om je aandacht weg te halen bij eten – want meestal kies je op die momenten niet voor de gezondste dingen.

Is het dan allemaal echt zo makkelijk?

We zullen eerlijk zijn: nee. Het is makkelijker gezegd dan gedaan dat je je hongergevoel en verzadigingsgevoel moet leren kennen, of dat je je lichaam moet aanvaarden zoals het is. En het is niet makkelijk om jarenlange gewoonten of meningen over eten zomaar om te buigen. Sommige dagen zal dat lukken, andere dagen niet. En dat is oké: het gaat er bij intuïtief eten vooral om dat je bewust bezig bent met wat je eet en waarom je eet, en je het dieetidee kunt afschudden. Hoe langer je deze methode volhoudt, hoe makkelijker het zal worden en op de duur wordt het je nieuwe levensstijl. Maar verwacht niet dat je van de ene dag op de andere de omslag kunt maken. Je laat je daarom best begeleiden door een coach die je wat tips en tricks kan aanreiken.

Hou er ook rekening mee dat wanneer je om gezondheidsredenen op vrij korte tijd veel kilo's moet kwijtraken, dit misschien niet de beste methode voor jou is. Je kunt wel later deze weg opgaan.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen