Meest recente artikelen

Brood bakken zonder broodbakvorm? Zo doe je dat...

Zo blijft je brood helemaal in vorm!

Brood bakken zonder broodbakvorm? Zo doe je dat... Artikel

Heerlijk, zo’n versgebakken brood… Maar wat als je geen bakvorm hebt? Geen probleem! Je kan zelfs verschillende vormen brood bakken zonder broodbakvorm…

Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z'n vorm behoudt. Denk aan een eenvoudig rond brood, pistolets of vlechtbrood.

Zo kan je brood bakken zonder broodbakvorm

Laat je brooddeeg eerst rijzen. Verdeel het eventueel in stukken (bijvoorbeeld voor pistolets) en leg deze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat. Het uiteindelijke brood is doorgaans 40% groter dan het volume deeg. Zet een vuurvast potje met water op de bodem van de oven. Het water zal gaan stomen waardoor het brood een knapperige korst krijgt.

Voor een rond brood rol je een bal van het deeg. Leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak je meerdere broden tegelijk, laat dan meer dan 10 cm tussen de verschillende bollen deeg. Op een doorsnee bakplaat kan je zo maximaal twee broden kwijt. Dek het deeg af en laat opnieuw rijzen. Voor het bakken volg je de baktijd en -temperatuur van het recept. Als het brood goed gebakken is, klinkt het hol als je op de bodem klopt.

Voor een vlechtbrood verdeel je de hoeveelheid deeg voor een brood in drie gelijke delen. Maak van elk stuk deeg een worst. Probeer tijdens het vlechten het deeg niet te hard uit te rekken. Zorg ervoor dat de drie delen even dik en lang blijven. Duw na het vlechten de uiteinden samen en borstel een geklopt ei over de vlecht. Laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume. Daarna kan je het bakken volgens de baktijd en -temperatuur van het recept.

Ook stokbrood kan je makkelijk bakken zonder broodbakvorm.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen