Meest recente artikelen

Zo maak je brood zonder te kneden

No-knead bread is top

Zo maak je brood zonder te kneden Artikel

Zelf brood bakken is supertof, maar goed kneden is wel een klus. Behalve als je een no-knead bread maakt, oftewel brood zonder te kneden. Zo maak je het.

Brood zonder te kneden? Ja hoor, dat kan! No-knead bread heet dat in het Engels. Ideaal als je opziet tegen lang kneden met de hand. Want dat is best een flinke klus. Maar hoe werkt dat dan?

In de meeste broodrecepten staat dat je lang en goed moet kneden. Dat doe je om een sterk glutennetwerk te krijgen: de gluten vormen als het ware ballonnetjes waarin het kooldioxidegas dat vrijkomt bij het rijzen, gevangen gehouden wordt zodat het brood kan groeien.

Bij no-knead brood wordt een andere manier gebruikt om een glutennetwerk te maken: het is een erg vochtig deeg, en dat gecombineerd met een lange rijstijd zorgt ervoor dat je een sterk en elastisch glutennetwerk krijgt.

Zo maak je een basis no-knead bread

  1. Meng bloem, zout  en gist met veel water – meestal wordt ongeveer 70 à 75% vocht gebruikt. Dus, wanneer je 400 g bloem zou gebruiken, gaat er 300 g vocht (meestal water, maar je zou bijvoorbeeld ook bier kunnen gebruiken) bij. Recepten voor no-knead bread vragen om vrij veel zout. Verminder die hoeveelheid niet, want dat is van invloed op het resultaat
  2. Roer het geheel tot een slap deeg met een houten lepel. Doe dit in een ruime kom, want het deegvolume moet kunnen verdubbelen. Dek af met een vochtige keukenhanddoek of met vershoudfolie en laat 12 tot 24 uur rusten. Het zal tijdens deze periode gaan bubbelen: dat is normaal.
  3. Wanneer het deeg in volume verdubbeld is, moet je het min of meer gaan vormen. Dat doe je door het werkvlak royaal met bloem te bestrooien (zo plakt het slappe deeg er straks niet aan). Stort het deeg op het werkvlak en gebruik een deegschraper om het enkele keren toe te vouwen: van links naar rechts en van rechts naar links, van boven naar onder en van onder naar boven. Herhaal dit een drietal keer. Het deeg zal hierdoor ook iets steviger worden.
  4. Laat het deeg nog 2 uur rijzen in een bebloemde kom of een rijsmandje.
  5. Zet een gietijzeren braadpan met deksel in de oven. Deze zal als het ware een oven in de oven vormen en ervoor zorgen dat het vocht in het brood gehouden wordt. Verwarm de oven mét de pan voor op 250°C, gedurende minstens een halfuur.
  6. Haal de pan uit de oven, leg er een vel bakpapier in en stort het deeg in de pan. Zet het deksel erop en bak 30 minuten in de oven. Haal het deksel van de pan en bak nog 20 à 25 minuten verder. Let op dat het brood niet te donker kleurt nu.
  7. Haal het brood uit de oven en uit de pan en laat het afkoelen op een rooster. Het resultaat is een rustiek uitziend brood met knapperige korst. Die wordt, door het hoge vochtgehalte van het brood, wel weer wat zachter als je het brood laat staan: niet te lang wachten om het op te eten, dus.

Probeer dit recept

Variëren maar

Met dit basisrecept kun je alle kanten uit.

  • je kunt andere bloem gebruiken
  • je kunt het water vervangen door bier
  • je kunt allerlei lekkere dingen toevoegen aan het deeg. Voeg bijvoorbeeld wanneer je het deeg met de deegschraper gaat vouwen, wat gebakken ui en blokjes kaas toe en vouw ze tussen het deeg. Of grof gehakte olijven en mediterrane kruiden. Laat je fantasie maar werken.

Succes!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen