Meest recente artikelen

Olé pistolet!

Want wat is er lekkerder dan zo'n knapperig broodje?

Olé pistolet! Artikel

Een knapperige pistolet voor je zondags ontbijt of voor de lunch: typisch Belgisch! Met dit geweldige beleg is het helemaal feest.

Een Belgisch broodje

Luchtig kruim, een knapperige korst die kraakt als je erin bijt… Geen wonder dat Belgen dol zijn op hun pistolet. Het broodje is typisch Belgisch: vraag er niet naar bij een Franse bakker, want hij zou wel eens kunnen denken dat je een pistool bestelt. En wil je in Nederland pistolets bestellen bij de bakker, vraag dan om 'harde bolletjes'. Als je er pistolets bestelt, krijg je wat wij piccolo's noemen.

Genoemd naar een pistool

De vorm van Nederlandse pistolets zou wel kunnen verklaren waar de naam van het broodje vandaan komt: het zou verwijzen naar het Franse woord voor een klein pistool – en daar lijken die langwerpige Nederlandse broodjes wel een beetje op. Hoe ze dan in België rond geworden zijn, dat is een raadsel. Maar maakt dat wat uit?

Met dit beleg is het feest!

Pistolet + rucola + makreel + geroosterde pompoen + rozijnen

Pistolet + rucola + makreel + geroosterde pompoen + rozijnen

Snij 200 g pompoenvruchtvlees in blokjes, leg ze in een ingevette ovenschotel. Strooi er 1 à 2 el rozijnen over, kruid met peper, zout en komijn. Sprenkel er wat olijfolie over. Bak 10 à 15 minuten in een oven van 180°C. Breek 1 makreelfilet in grove stukken. Beleg een pistolet met een handvol rucola en leg er de makreel op. Werk af met de pompoen en rozijnen.

Pistolet + avocado + limoen + spiegelei + koriander

Pistolet + avocado + limoen + spiegelei + koriander

Plet het vruchtvlees van een rijpe avocado met het sap van een halve limoen. Meng er 1 el gehakte koriander, wat chilipoeder, peper en zout door. Bak een spiegeleitje in wat olie. Beleg een pistolet met de avocadospread, leg er het spiegelei bovenop en werk af met een korianderblaadje.

Pistolet +  beenham + appel + gebakken ui + honing + rozemarijn

Pistolet +  beenham + appel + gebakken ui + honing + rozemarijn

Bak een dikke plak gekookte beenham op de grill. Leg er enkele plakjes appel bij en bak ze mee. Snij een kleine ui in ringen, wentel die door wat bloem en bak ze krokant in olie. Beleg een pistolet met de gegrilde beenham en de plakjes appel. Leg er wat gebakken uiringen op en werk af met 1 kl honing, een snuifje rozemarijn en wat peper van de molen.

Pistolet + jonge kaas + salami + bieslookmayonaise + walnoten +  oesterzwammen + spinazie

Pistolet + jonge kaas + salami + bieslookmayonaise + walnoten +  oesterzwammen + spinazie

Meng een handvol blokjes jonge kaas met een handvol blokjes salami en walnoten. Roer er 1 à 2 el mayonaise en 1 el gesnipperde bieslook door. Bak een handvol minioesterzwammen met een geperst teentje knoflook in olijfolie. Kruid flink met peper en wat zout. Beleg een pistolet met blaadjes jonge spinazie. Leg er de overige ingrediënten op.

 

 

Pistolet + waterkers + vijg + burrata + olijfolie + kruiden

Pistolet + waterkers + vijg + burrata + olijfolie + kruiden

Snij een verse vijg in plakjes. Meng in een vijzel telkens 1 kl koriander-, venkel- en komijnzaad. Voeg er olijfolie, peper en zout aan toe en kneus fijn. Breek een bolletje burrata in twee. Leg wat waterkers op een pistolet, beleg met de plakjes vijg en de burrata, lepel er de kruidenolie over.

 

 

Pistolet + hummus + olijventapenade + olijven + feta

Pistolet + hummus + olijventapenade + olijven + feta

Mix voor de hummus 2 teentjes knoflook met 400 g voorgekookte kikkererwten, 2 el olijfolie en 1 el sesamolie fijn. Voeg eventueel extra olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Mix 2 el zwarte olijven met 2 el groene olijven en 2 el zongedroogde tomaten tot een smeuïge tapenade. Voeg eventueel wat van de olie van de tomaatjes toe. Beleg een pistolet met de hummus, de tapenade, wat extra olijven en brokkel er feta over.

 

Pistolet + tzatziki + gegrilde artisjok + komkommer + basilicum

Pistolet + tzatziki + gegrilde artisjok + komkommer + basilicum

Meng 4 el roomkaas met 2 el geraspte komkommer, 1 el gehakte basilicum en 1 kl basilicumolie. Breng op smaak met peper en zout. Beleg de pistolet met de spread en werk af met gegrilde artisjok uit een bokaal, plakjes komkommer en enkele basilicumblaadjes.

 

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen