Meest recente artikelen

Zet een feestvarken op tafel

Libelle Lekker & Lekker van bij ons

Zet een feestvarken op tafel Artikel

Varken hoort thuis op elke feesttafel. Traditioneel wordt er tijdens de feestdagen in de keuken gegoocheld met wild of moten vis omdat het in deze periode al eens wat meer mag zijn. Maar geloof ons, met varken kan er meer dan je op het eerste gezicht denkt. Veel meer. Er is immers een stukje varken voor alle vorken.

Zo zijn er drie manieren om je gerecht met varken feestelijk te maken. Je kan een minder alledaags stuk nemen dat boordevol smaak zit en op een feestelijke manier bereid kan worden. Maar je kunt ook eens opteren voor een ander ras of voor ingrediënten die dat feestgevoel helemaal naar boven brengen.

1. Welk ras?

Smaken verschillen, rassen ook. Durf daarom al eens voor een ander ras te kiezen zodat je kunt genieten van een andere smaak. Varkensrassen zoals Duke of Berkshire, Duroc of Mangalica zijn fijn dooraderd met vet. Het vlees wordt hierdoor dan weer wat minder mager, maar de smaak wordt wel voller. Deze rassen maken steeds vaker hun opwachting en zijn dus ook meer en meer welkom op de feesttafel. Verras dit jaar de mensen rond je feesttafel met een stukje varken dat ze niet verwachten.

2. Welk stukje varken?

Het spreekt voor zich dat worst of een kotelet eerder geschikt is voor een alledaagse bereiding. Maar met een varkensgebraadje kun je gerust de feestelijke kant uit. Laat het traag garen en trek het uit elkaar voor een heerlijk hip hapje met pulled pork of kies voor een volledig stuk varken dat je aan tafel serveert. Voor een varkensgebraad bijvoorbeeld kies je best een groter stuk. Zo vermijd je dat het snel uitgedroogd geraakt. Een stuk van 1 kg is ruim voldoende voor 4 personen. Nadat je je vlees langs alle kanten hebt dichtgeschroeid in de pan, zet je het best voor langere tijd op een lage temperatuur in de oven met boven- en onderwarmte. Alle tips and tricks om hét perfecte varkensgebraad op tafel te toveren, lees je hier.

3. Welke sidekicks?

Om varken naar een feestelijk niveau te tillen, kies je best voor ingrediënten met net dat ietsje meer. Geef er eens heerlijke paddenstoelen zoals cantharellen bij. Of maak een orloffgebraadje met pata negra en provolonekaas. Of waarom pak je het niet eens in als een cadeautje? Een heerlijk pakketje van bladerdeeg met een crème van kastanjes en champignons. Of combineer je varkenvlees met een overheerlijke saus op basis van whisky en roze peper! Er zijn zoveel mogelijkheden om een feestelijk varken op tafel te zetten.

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen