Meest recente artikelen

Wat zijn kweeperen en hoe bereid je ze?

De kweepeer is er weer!

Wat zijn kweeperen en hoe bereid je ze? Artikel

Tijdens de herfst- en wintermaanden kun je genieten van kweeperen, maar wat zijn kweeperen eigenlijk en hoe bereid je ze?

Wat zijn kweeperen?

Een kweepeer is een stevige peervormige herfstvrucht met een donzige gele schil. Vaak zijn kweeperen wat hobbelig, waardoor ze er niet altijd aantrekkelijk uitzien. Laat dat je niet tegenhouden, want de smaak én geur zijn fantastisch.

Welke koop je het best?

Tegenwoordig vind je kweeperen gewoon in de supermarkt van oktober tot februari. Kies altijd een kweepeer die goed stevig is en een gele schil heeft. Wat bruine plekjes kunnen geen kwaad, maar groene kweeperen laat je beter liggen. Die zijn nog niet rijp.

Hoe snij je ze makkelijk?

Wrijf eerst het donzige laagje eraf met een keukenhanddoek. Dat zorgt ervoor dat je bereiding een mooiere kleur behoudt. Gebruik zeker een goed scherp mes om de kweepeer te snijden, want het vruchtvlees kan erg hard zijn. Afhankelijk van de bereiding hoef je het klokhuis niet te verwijderen. Vaak is het voldoende om het steeltje en kontje eraf te snijden.

Hoe bereid je ze?

Hoewel kweeperen eruitzien alsof je er meteen een hapje van zou kunnen nemen, eet je deze vrucht beter niet rauw. Rauwe kweeperen zijn heel hard en zuur. Ze eerst even pocheren is dus de boodschap. De schil van kweeperen bevat veel pectine, waardoor ze perfect zijn om confituur, gelei of compote van te maken. Ook in combinatie met vlees zijn kweeperen heerlijk, verwerk ze dus zeker ook eens in een hartige bereiding.

Hoe bewaar je ze?

Rijpe kweeperen blijven in de koelkast zo’n week goed. Heb je toch een té hard exemplaar gekocht? Kweeperen kun je nog enkele weken laten narijpen op een koele, droge plek.

Aan de slag met kweeperen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen