Meest recente artikelen

Gezond frituren? Het kan!

Verse superkrokante frietjes met zelfgemaakte currysaus

  • Deel dit artikel:
Gezond frituren? Het kan! Artikel

Samen met Philips

Frietjes mogen dan wel ons nationaal gerecht zijn, helemaal gezond zijn ze niet. Natuurlijk is er niets mis met genieten van lekker eten. Maar ben je toch op zoek naar een gezonder alternatief en een gemakkelijk geurloze manier om ze zelf vers klaar te maken, dan kan je ze in de Airfryer klaarmaken. Want dan komt er amper olie aan te pas. Bovendien zijn ze ook nog eens superkrokant en in een mum van tijd klaar. Win win dus. Of in de woorden van chef-kok Sofie Dumont: “Dit zijn de lekkerste, gezondste frietjes ever, ongelofelijk krokant en de smaak van de aardappel is zo intens. Lieve mensen, dit is genieten!”.

Het volledige recept kan je onderaan dit artikel nog eens nalezen. Ontdek alle recepten van Sofie Dumont met de Airfryer hier.

Frietjes zijn zowat het lievelingsgericht van elke Belg. Groot én klein. En hoewel we allemaal fan zijn, weten we maar al te goed dat het vaak een behoorlijk vettige aangelegenheid is. Gelukkig bakt de Philips Airfryer XXL die frietjes krokant goudbruin en dat met amper olie. Gedaan met zondigen dus. Voortaan serveer je je kroost frietjes zonder schuldgevoel. En waarom niet volgens de regels van de kunst? Start met een loskokende aardappel. ‘Een bintje of een aria bijvoorbeeld’, weet Sofie Dumont. Je snijdt ze met de hand of je gaat, net als Sofie Dumont, enthousiast aan de slag met een nostalgische frietsteker. Eens alle frietjes gesneden zijn, overgiet je ze met heet water en laat je ze even onder staan. ‘Zo worden die frietjes licht voorgegaard.’ Na drie minuten giet je ze af en dep je de frietjes droog. Tijd om ze nu voor de eerste keer af te bakken. Dat doe je zonder olie, gewoon droog in de frietmand. Ondertussen heb je tijd voor de verse currysaus. Het principe is simpel. Je maakt verse mayonaise en je voegt currypoeder en gerookt paprikapoeder toe. Klaar in geen tijd en ‘met die zoete toets een mega-top-saus’. Zeg dat Sofie Dumont het gezegd heeft.

Frietjes gaar na hun eerste bakbeurt? Met de Airfryer XXL ben je altijd zeker, maar je kunt het ook makkelijk zelf even testen. Als je een voorgebakken frietje moeiteloos plat kan drukken, zijn ze klaar voor de tweede bakronde. Deze keer giet je een eetlepel olie over de frietjes uit. Da’s een fractie van de hoeveelheid die er bij een gewone friteuse aan te pas komt. Of maar liefst 90% minder vet. Dat komt doordat de Philips Airfryer XXL hete lucht gebruikt in plaats van olie. Daardoor heb je aan een lepel genoeg. En met zijn 7x snellere airflow zijn die frietjes ook gegarandeerd krokant.
Kort bakken op 180° dus, opschudden en voilà… ‘the most crispy fries ever!’. Je frietjes upgraden naar gastronomisch niveau doe je door ze af te werken met wat fleur de sel. Nu nog enkele fancy lijntjes trekken met je zelfgemaakte smokey currysaus, een slaatje erbij en genieten maar!

Wat je moet weten over de nieuwe Philips Airfryer XXL:
Het toestel is veelzijdig, je kunt ermee frituren, bakken, grillen, braden en zelfs opwarmen.
Het heeft een handig groot formaat, van een hele kip van 1,4 kilo tot frietjes voor iedereen. En dat 1,5 keer sneller dan in een conventionele oven. Bovendien houdt de handige warmhoudmodus elk gerecht tot 30 min. lekker warm.
De Philips Airfryer XXL gebruikt hete lucht in plaats van olie en kan ook vet onttrekken. Gerechten kunnen tot 90% minder vet bevatten.
Met de Airfryer XXL komt ook een app NutriU én een receptenboek, samen goed voor honderden recepten. Je favorieten sla je makkelijk op.
De uitneembare Airfryer QuickClean-gaasmand met antiaanbaklaag maak je in geen tijd schoon. Alle verwijderbare onderdelen pop je snel in de vaatwasmachine.
Kies je voor de nieuwe versie met Smart Sensing-technologie dan worden de tijd en de temperatuur door slimme sensoren automatisch aangepast tijdens het bereiden. Zo worden je frietjes perfect gebakken, zonder moeite.

Meer weten? Ontdek de Philips Airfryer hier.

Recept

Verse superkrokante frietjes met zelfgemaakte currysaus

Ingrediënten

  • 1 kg bintje of agria (loskokend)
  • 1 el arachide olie
  • Rocksalt

Gele curry saus :

  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • Peper en zout
  • 1 el azijn
  • Sap v ½ citroen
  • 250 maïsolie
  • 1 el gele curry poeder
  • 1 kl gerookte paprika poeder
  • 1 kl honing
  • Paar blaadjes hart van sla
  • Fleur de sel

Bereiding

  • Aardappelen schillen, snijden met frietsnijder en dan 3 min in warm water zetten.
  • Afspoelen en droogdeppen.
  • Eerst voorbakken in de Airfyer XXL zonder olie 15’ aan 130°.
  • Daarna 1 el arachide olie er doorheen schudden.
  • Nog 8 min aan 180°, hoe langer je ze bakt hoe krokanter.

Zelf gemaakte curry mayonaise:

  • Neem een hoge maatbeker, waar je soepmixer tot op de bodem in past.
  • Doe er het ei, mosterd, kruiden, peper, zout, azijn, citroensap en olie in zet je staafmixer op de bodem, en mix langzaam van op de bodem traag naar boven, tot alles mooi homogeen is, meng er de honing door, doe eventueel in een spuitzak.
  • Snij de blaadjes kropsla in superdunne reepjes.
  • Eens de frietjes krokant gebakken zijn, serveer je ze op en plank of plateau met bakpapier, spuit je er in lijntjes de saus over en werk je af met de sliertjes sla.
  • Ideaal als side dish bij gebakken kip of stoofvlees.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen