Meest recente artikelen

3x vis van bij ons op de rooster

Libelle Lekker & Lekker van bij ons

3x vis van bij ons op de rooster Artikel

Kiezen voor lokale vis is niet meer dan logisch. Je steunt er de lokale economie mee én beperkt de ecologische impact. Bovendien kun je met die lokale vissen ook alle kanten uit. Bakken, pocheren, stomen, rauw bereiden … Maar ook op de barbecue bieden ze een zee aan mogelijkheden.

Mensen zijn zich meer en meer bewust van lokale voeding. Lokale groenten, fruit en vlees hebben allemaal al de weg gevonden naar ons bord. Vis daarentegen spreekt minder tot de verbeelding. Tijd om daar verandering in te brengen, als je het ons vraagt. Want Belgische vis van het seizoen is altijd een juiste keuze.

Vossenstreken van de vis

Er is een handig ezelsbruggetje als je duurzame vis wil kopen. Denk niet aan 'vis' maar denk aan 'vos'.

V: Van bij ons

Vis gevangen door onze vissers of in België gekweekte vis of schaal- en schelpdieren.

O: Onbekend

Onbekend is vaak ook onterecht onbemind. Vissers vissen meestal op één vissoort, zoals zeetong, maar halen natuurlijk meerdere vissen binnen. Typische bijvangst is pladijs en die is qua prijs vaak voordeliger dan de fameuze zeetong.

S: Seizoensvis

Ook vissen hebben seizoenen. Kijk daarom eerst op de seizoenskalender en kies steeds voor een vis die niet in de paaitijd zit.

Vis op de BBQ

Of je nu gaat voor gegrilde vis of een papillot, vis is altijd een heerlijke en gezonde keuze op een barbecue. Met deze vinnige tips and tricks haal je het beste uit je vis.

  • Kies steeds voor een stevige vis om te grillen. Zeeduivel bijvoorbeeld is een ideale keuze.
  • Wrijf zowel de vis als het rooster in met een dun laagje olie. Zo vermijd je dat de vis blijft plakken.
  • Wil je meer smaak? Laat de vis dan een half uurtje marineren. Met citroen, olijfolie, knoflook en dille kom je al een heel eind.
  • Leg kleine visjes op ongeveer 8 cm van de hittebron, grotere stukken op 15 cm.
  • Halveer een citroen en wrijf deze over het rooster na het grillen van een vis. De vissmaak is meteen weg.
  • Gril je een volledige vis? Hou er dan rekening mee dat de staart een pak dunner is dan de rest van de vis. Leg deze dus van het vuur weg om de vis gelijkmatig te garen.

Zeeduivel

Wie geen graten wil in vis, kiest maar beter voor zeeduivel. Deze vis heeft immers enkel een dik bot in het midden en wordt aanzien als een ware delicatesse. Gelukkig heeft hij zijn smaak mee want voor de looks moet je het niet doen. De zeeduivel wordt niet voor niets 'zeeduivel' genoemd. Hij is namelijk in het bezit van een monsterachtig uiterlijk. Een dikke eeuw geleden werd de vis zelfs meteen na de vangst terug overboord gegooid omdat de vissers dachten dat het een onheilsbrenger was. Gelukkig denken ze er vandaag de dag iets anders over en brengen ze hem bij voorkeur tussen juni en september aan land zodat wij ervan kunnen genieten. Het visvlees is stevig en dus ideaal om te grillen op de barbecue. Maak er een overheerlijke pesto bij en je gezellige zomeravond neemt een vliegende start.

Heek

De heek, die ook wel eens ‘mooie meid’ genoemd wordt, is een perfect alternatief voor kabeljauw. Deze zeevis heeft lekker stevig wit vlees. Tenminste, eens het klaargemaakt is. Wanneer je het rauw versnijdt heb je de neiging om het bijna tot moest te pletten onder je mes. Maar zodra het visvlees warmte voelt, voltrekt er zich een mirakel: de vis wordt stevig. Het mooie aan heek is dat het een niet al te uitgesproken smaak heeft en zich dus makkelijk laat combineren. Misschien ietwat verrassend maar daarom niet minder aangenaam is een taco met vis van de barbecue. Volg onderstaand recept, maar zet de pan op de barbecue. Bak goed aan en sluit het deksel eventjes. Zo trekt de rooksmaak in de vis en geniet je enkele minuten later van een overheerlijke taco met heek.

Zeetong

Laten we beginnen met een leuk vist-je-datje. Wist je al dat zeetong bij ons vaak verkocht wordt als Noordzeetong om de herkomst te benadrukken? Zo chauvinistisch zijn we dan weer wel. In elk geval is de vis van juni tot december op zijn best. Deze topper in de keuken kan wel tot 70 centimeter lang worden. Zijn kleinste broertje is ongeveer 24 centimeter en kennen we beter onder de naam sliptong. Een echte delicatesse volgens de kenners. Het vlees van de zeetong is stevig en daarom niet snel overgaar. Ideaal dus om te gebruiken in een papillot op de barbecue waar je moeilijk de gaarheid van je vis kunt testen. Bovendien is dit een makkelijke manier om een echte smaakbom op je bord te toveren. Hoe ga je te werk? Scheur allereerst een stuk aluminiumfolie af dat tot drie keer zo lang is als de vis. Keer de matte kant naar buiten. Bestrijk de glanzende zijde met olie. Laat de randjes vrij. Leg je stukje vis in het midden en voeg groenten en smaakmakers toe. In onderstaand recept kozen we voor courgettes en zongedroogde tomaten, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht zodat de stoom niet kan ontsnappen. Opgelet: maak het pakketje niet té strak! Gaar 10 tot 15 minuten op de barbecue naargelang de dikte van de vis.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen