Meest recente artikelen

Vis van bij ons op de barbecue: kiezen en grillen maar!

Lekker lokaal

Vis van bij ons op de barbecue: kiezen en grillen maar! Artikel

Met een beetje voorbereiding en goed kiezen zet je in no time een zomerse maaltijd op tafel die barst van smaak. Of je nu een doorgewinterde grillmaster bent of amateur aan de rooster: met vis van bij ons op de barbecue steel je gegarandeerd de show.

Voor een zomerse barbecue is vis die van bij ons komt een smakelijke én duurzame keuze. Kiezen voor lokale vis is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor onze vissers en het milieu. Bovendien voelt Belgische seizoensvis zich helemaal thuis op de grill — of je nu houdt van een stevige zeeduivel, een smaakvolle heek of een tong in papillot.

Waarom  vis van bij ons kiezen voorde barbecue?

We kiezen steeds vaker voor lokale groenten, fruit en vlees. Hoog tijd dus dat ook vis van bij ons zijn plek verovert op de barbecue. Want eerlijk, onze lokale vis is lekker, veelzijdig én vaak ook goedkoper.

Duurzaam kiezen? Denk aan VOS!

Een handig ezelsbruggetje om duurzame vis te kiezen: denk niet aan 'vis', maar aan VOS:

  • V van 'Van bij ons': kies voor vis die gevangen is door Belgische vissers of lokaal gekweekt werd, zoals mosselen, oesters of forel.
  • O van 'Onbekend': onbekend is vaak onterecht onbemind. Denk aan pladijs, een vaak goedkopere maar superlekkere bijvangst van populaire vissoorten zoals zeetong.
  • S van 'Seizoensvis': ook vissen hebben seizoenen. Kies daarom een vis die op dat moment niet in paaitijd is. Check zeker de seizoenskalender van VLAM voor de juiste keuze.

Zo maak je een lekkere én verantwoorde keuze voor vis van bij ons op de barbecue.

Vis grillen als een pro: 6 gouden tips

Een visje grillen lijkt simpel, maar met deze tips wordt het gegarandeerd een succes.

  • Kies voor een stevige vis. Zeeduivel, heek en makreel blijven mooi heel op de grill.
  • Smeer het rooster én de vis in met een dun laagje olie om plakken te voorkomen.
  • Marineer voor extra smaak. Citroen, olijfolie, look en dille zijn altijd een goed idee.
  • De afstand tot de hittebron is cruciaal. Kleine visjes leg je op 8 cm van het vuur, grotere stukken op 15 cm.
  • Om een hele vis gelijkmatig te garen leg je de staartzijde – die dunner is – verder weg van de hittebron.
  • Truc met de citroen: wrijf met een halve citroen over het rooster na het grillen. Weg vissmaak!

3x vis van bij ons op de barbecue

Laat je inspireren door deze drie eenvoudige én verrassend lekkere recepten met lokaal gevangen vis op de barbecue.

Zeeduivelspiesjes met spinaziepesto

Zeeduivel is ideaal voor de barbecue: hij heeft stevig vlees en geen vervelende graten, enkel een dik bot in het midden. Zijn monsterlijke uiterlijk (hij heet niet voor niets zeeduivel) schrikt soms af, maar zijn smaak maakt álles goed. Van juni tot september is hij volop in seizoen. Rijg de blokjes op spiesjes, leg ze op de grill en serveer met een frisse spinaziepesto. Instant zomergevoel!

Mahi mahi taco’s met heek

Heek – ook wel ‘mooie meid’ genoemd – is een lokaal alternatief voor kabeljauw. Zijn milde smaak en stevig vlees maken hem perfect om te grillen. In dit recept geef je hem een verrassende Mexicaanse twist: grill de heek op de barbecue en vul er knapperige taco’s mee. Sluit even het deksel van je barbecue en laat de subtiele rooksmaak intrekken. Heerlijk met een frisse salsa!

Papillot van zeetong met tomaten en courgette

Zeetong is bij ons een klassieker. In een papillot blijft hij lekker sappig en neemt hij alle smaken op. Kies voor sliptong (de kleine versie van zeetong), voeg courgette en zongedroogde tomaten toe en vouw alles tot een stevig pakketje. Op de grill krijgt dit gerecht een zachte rooksmaak. Gaar zo’n 10 à 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen