Recept

No-knead speltbrood

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Brooddeeg kneden is een hele klus. Maar wist je dat je ook brood kunt maken zonder te kneden? No-knead bread heet dat in het Engels. Probeer het eens uit!

Opgelet: dit brood heeft een lange rijstijd, zorg dus dat je op tijd begint.

bereiding
 1. 1

  Meng de bloem en het meel met de gist en het zout in een ruime kom.

 2. 2

  Meng het water met de melk en het citroensap, giet dit bij de bloem en roer met een houten lepel tot een slap deeg. Dek af met een vochtige doek of met vershoudfolie en laat op kamertemperatuur 18 uur rusten.

 3. 3

  Bestuif de volgende dag het werkblad royaal met speltbloem. Stort het gerezen, maar nog steeds slappe, deeg op het werkblad. Gebruik een deegschraper (te koop waar bakbenodigdheden verkocht worden) om het deeg eerst van rechts naar links dubbel te plooien en van links naar rechts, en vervolgens van boven naar onder en van onder naar boven. Herhaal deze handeling nog 2 keer. Het deeg wordt sterker.

 4. 4

  Bebloem een rieten rijsmandje of een mengkom en leg het deeg erin. Laat 2 uur afgedekt rijzen op een warme plek.

 5. 5

  Zet een ruime gietijzeren braadpan met deksel in de oven en verwarm de oven mét pan minstens een halfuur voor op 250°C. Haal de pan uit de oven, leg er een vel bakpapier in en stort het deeg erin. Zet het deksel op de pan en bak het brood 30 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur tot 220°C, haal het deksel van de pan en laat het brood nog 20 à 25 minuten verder bakken. Let op dat het niet te donker kleurt: is dat toch het geval, dek het brood dan af met aluminiumfolie.

 6. 6

  Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit de pan en laat het afkoelen op een rooster alvorens te snijden.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

No-knead speltbrood

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!