Meest recente artikelen

Wanneer is vleesbrood gaar? Onze tips

Nooit meer twijfelen

Wanneer is vleesbrood gaar? Onze tips Artikel

Superlekker, zo'n gehaktbroodje of fricandon, maar hoe lang moet het in de oven? Lees verder en je twijfelt nooit meer wanneer je vleesbrood gaar is.

Iedereen houdt van gehaktbrood: het is kindvriendelijk, goedkoop én makkelijk te maken. Maar je wilt natuurlijk wel dat je vleesbrood gaar uit de oven komt. Deze vuistregels gelden voor een vleesbrood van 1 kilogram.

  • Maak een dik broodje van het gehakt: zo blijft het vanbinnen lekker sappig. Een dunne grote lap zal sneller uitdrogen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Korst het vleesbrood rondom aan in een pan met boter.
  • Leg het in een ovenschaal en zet nog 40 minuten in de oven.
  • Prik in het vlees met een lange priem: komt er helder vocht uit, dan is het vleesbrood gaar.
  • Laat het vleesbrood 5 à 10 minuten rusten alvorens het in plakken te snijden.

De oventijd is een richttijd: elke oven werkt een beetje anders. Probeer het uit en noteer of het vlees langer of korter in de oven moet, en of de oventemperatuur hoog genoeg was of net iets te hoog.

Vleesbrood gaar? Meten is weten!

Om helemaal zeker te zijn of je gehaktbrood gaar is, kun je de kerntemperatuur meten.

  • 83°C? Dan is het vanbinnen rosé.
  • 86°C? Dan is het helemaal doorbakken.

Kun je vleesbrood ook maken zonder oven?

Ja, dat kan! Maak in dat geval liever 2 kleine broodjes van het gehakt (anders wordt de binnenkant niet goed gaar), korst ze aan in een pan met boter, zet het vuur lager en laat ze zachtjes garen onder deksel. Bedruip ze geregeld met het braadvocht en draai ze af en toe om. Voeg eventueel wat bouillon (of bier) toe. Je gehaktbroodjes zijn gaar na 30 à 45 minuten, afhankelijk van de grootte en van hoe hoog het vuur precies staat.

Lees hier nog meer tips voor het perfecte gehaktbrood.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest,YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen