Meest recente artikelen

De grote sinterklaastest: dit zijn de lekkerste letterkoekjes

Hoe scoort jouw favoriete merk?

De grote sinterklaastest: dit zijn de lekkerste letterkoekjes Artikel

Letterkoekjes zijn onmisbaar tijdens het sinterklaasfeest. Daarom helpen wij alle hulppieten een handje en proefden we de letterkoekjes uit de supermarkt voor. Benieuwd welke letterkoekjes ons testpanel de lekkerste vond?

Sinterklaas daar hoort marsepein, speculaas, chocolade en natuurlijk letterkoekjes bij. Ons testteam ging op zoek naar de allerlekkerste merken.

Zo deden we de test

We namen uitsluitend letterkoekjes die verkrijgbaar zijn in de supermarkt op in onze test. De redactie kocht alle koekjes zelf aan, er werden geen testproducten aangeleverd door de merken zelf.

De letterkoekjes werden beoordeeld op hun looks en natuurlijk ook op de smaak. Dat deden we door ze, zonder verpakking en zonder zichtbaar merk, in genummerde kommetjes te doen zodat niemand bevooroordeeld zou zijn. Er werd getest door 5 redactieleden.

De criteria

Elk letterkoekje kreeg van elke tester een score van 1 tot en met 5 op elk van deze criteria:

  1. Overall looks: hoe zien de koekjes eruit?
  2. Kleur: licht of donker?
  3. Hoe krokant zijn ze?
  4. Smaak

Deze merken werden getest

Bofino’s family Nic Nac Biscuits Hema, Makro 500 g  1,75 / 1,39 €
Boni Nic-Nac Spar 500 g          0,83 €
Carrefour Nic Nac Carrefour Market 6x 25 g          1,49 €
Delhaize Nic Nac Delhaize 400 g          0,79 €
Lu ABC Albert Heijn 1000 g          6,39 €
Monarc ABC koekjes Aldi 600 g          0,99 €
Sondey Nic Nac Lidl 500 g          0,82 €

De winnaar

De grote winnaar van deze test is LU met een score van 17 op 20, met Monarc (Aldi) als prima tweede met 15,6 op 20 en Boni (Colruyt, Spar) als derde met 15,2 op 20. LU haalde zowel op looks als op smaak de hoogste score van alle merken. Op kleur en krokantheid scoorde Monarc even goed als LU.

Commentaren van de jury?

  • LU: “perfect”, “TOPPER want het lekkerst”, “heel lekkere smaak, wel een beetje nasmaak”, “lekkere smaak, maar een beetje droog”, “dikke koekjes”
  • Monarc: “te droog”, “iets luchtiger dan de rest”, “lekker en puur”, “aangename geur”, “smaakt iets fletser”
  • Boni: “mooie bolle vorm”, “iets te licht van kleur”, “iets droger in de mond”, “lekkere smaak maar kan krokanter”, “niet verslavend zoals een letterkoekje zou moeten zijn”

En wat met de andere merken?

Geen enkel koekje was gebuisd voor de test. Onze testers vonden de koekjes die minder goed scoren niet krokant genoeg, een beetje muf of ze hadden geen natuurlijke vanillesmaak. Opvallend is ook dat er een groot prijsverschil is tussen de verschillende merken. De koekjes van LU zijn opvallend duurder, maar kwamen wel als favoriet uit onze test. Monarc is veel goedkoper en scoorde bijna even goed, duidelijk een goed budgetvriendelijk alternatief.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen