Meest recente artikelen

De grote sinterklaastest: dit is de lekkerste marsepein

Hoop jij op een varkentje of een wortel in je schoen?

De grote sinterklaastest: dit is de lekkerste marsepein Artikel

Marsepein is een van die klassieke lekkernijen die rond Sinterklaas in de supermarkt te vinden zijn. Maar welke is nu de lekkerste marsepein? Ons testpanel zocht het voor je uit.

Marsepein is zo'n ouderwets lekkere sintklassieker, net als speculaas, chocoladefiguren en letterkoekjes. Heel leuk om zelf te maken en bijvoorbeeld wortels of varkentjes van te boetseren, maar natuurlijk kun je 'm ook gewoon in de winkel vinden. Wij zochten voor jou uit wat de lekkerste marsepein uit de supermarkt is.

Zo deden we de test

Marsepein sinterklaas

We namen uitsluitend marsepeinfiguren die rond Sinterklaas verkrijgbaar zijn in de supermarkt op in onze test. Geen marsepein van bij de bakker of zelfgemaakte marsepein, dus. De redactie kocht alle figuurtjes zelf aan in de supermarkt, er werden geen testproducten aangeleverd door de merken zelf.

Alle marsepeinfiguurtjes werden beoordeeld op hun looks én natuurlijk ook op de smaak. Dat deden we door ze, zonder verpakking en zonder zichtbaar merk, op genummerde bordjes te leggen zodat we iets konden vertellen over hoe ze eruitzien. Van elk figuurtje werd er ook eentje in stukjes gesneden zodat we konden proeven. Er werd getest door 3 redactieleden.

 De criteria

Elk figuurtje kreeg van elke tester een score van 1 tot en met 5 op elk van deze criteria:

  1. Overall looks: hoe ziet het figuurtje eruit? Hoe zijn de kleuren? Glanst de marsepein of niet?
  2. Vorm: is het een mooie figuur?
  3. Mondgevoel: is de marsepein zacht of korrelig?
  4. Smaak

Deze merken werden getest

Almond marzipan Hema 100 g  €              3,00
Amandel marsepein varkentjes Albert Heijn 150 g  €              2,79
Boni Fruity Colruyt 150 g  €              1,09
Confiserie Bogaert-De Smet Spar 125 g  €              2,29
Favorina Lidl 150 g  €              2,79
Marzipi Colruyt 125 g  €               1,79
Ranson groenten Makro 16 x 25 g  €              5,60

De winnaar

De overtuigende winnaar van deze test, over alle criteria heen, waren de groentefiguurtjes van Ranson, een Belgisch merk dat we kochten bij Makro. Boni Fruity (van Colruyt) was een goede tweede.

Commentaren van de jury?

"Zachte smaak", "mooie vormpjes", "de kleuren zien er natuurlijk uit", "een toppertje"

En wat met de andere merken?

Bij de andere geteste marsepeinfiguurtje kwam er vooral commentaar op de kleuren ("ziet er te kunstmatig uit", "de kleur doet een chemische smaak vermoeden, maar die valt best mee"), de vorm ("wat een eng varken!", "beetje een vormeloos figuurtje") en de smaak ("bitter!"). Sommige merken waren ook erg droog en korrelig in de mond, dat werd niet geapprecieerd.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen