Meest recente artikelen

10 dingen die je nog niet wist over popcorn

Onze favoriete bioscoopsnack

10 dingen die je nog niet wist over popcorn Artikel

Filmpje kijken? Daar hoort een portie popcorn bij! Niet eens zo'n ongezonde snack, zo blijkt. Dat en nog 9 andere grappige feiten over popcorn ontdek je hier.

 1. Popcorn is al duizenden jaren oud. Archeologen vonden in Mexico resten van popcorn die teruggaan tot 3600 voor Christus!
 2. Popcorn kan alleen van een bepaalde soort maïs gemaakt worden: alleen de zea mays everta maïskorrel kan popcorn worden.
 3. Vooral in de States is popcorn big business: Amerikanen eten zoveel popcorn per jaar dat je er 50 keer een volledig voetbalstadion of 18 keer het Empire State Building mee zou kunnen vullen.
 4. Popcorn is de officiële snack van de staat Illinois! Er zijn trouwens zeker 6 steden in de Amerikaanse Midwest die zich 'Popcorn Capital of the World' noemen: Ridgway in Illinois, Valparaiso en Van Buren in Indiana, Schaller in Iowa, Marion in Ohio en North Loup in Nebraska.
 5. Popcorn is niet zo ongezond als je misschien wel denkt. Het bevat veel antioxidanten en vezels én is de enige snack die gemaakt wordt van 100% onbewerkte volkorenmaïs. Natuurlijk, als je 'm doordrenkt met suiker of chocolade gaat dat gezondheidsaspect niet meer op.
 6. De popcornmaker werd uitgevonden rond 1890 door Charles Cretor: straatverkopers in de States liepen vanaf dan met door stoom aangedreven popcornmachines langs de wegen. Foodtrucks avant-la-lettre.
 7. Het was Christoffel Columbus die de Europeanen eind 15de eeuw liet kennismaken met popcorn. Hij ontdekte de snack op z'n ontdekkingsreis naar Amerika.
 8. Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
 9. Popcorn kan op twee manieren poppen: zoals een sneeuwvlok, of zoals een paddenstoel. De popcorn die je in de bioscoop koopt heeft meestal de vorm van een sneeuwvlok en is dus groter. De (meestal gesuikerde) variant die je in de supermarkt koopt, is meestal paddenstoelvormig.
 10. Dacht je dat flavoured popcorns (met allerlei gekke smaakjes) echt iets van nu is? Mis! Lang geleden gaven Indianenstammen hun popcorn al smaak met kruiden en specerijen.

Gepofte maïs (of kikkererwten), meer is het niet, en toch zijn we allemaal gek van popcorn. Trouwens, niks ontspannenders dan een slowmotion filmpje bekijken van hoe popcorn popt. Wat vind jij?

Zelf popcorn maken?

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen