Meest recente artikelen

5x volwaardig plantaardig: tips van blogster Annelies Deleu

Vegan, maar iets minder streng

5x volwaardig plantaardig: tips van blogster Annelies Deleu Artikel

Annelies Deleu eet volwaardig plantaardig. Een beetje zoals een veganist, maar dan iets minder streng. Ze doet het vooral uit ethische overwegingen. Dat het ook nog gezond is, is mooi meegenomen. Dit zijn haar tips.

Annelies is 27 en werkt als communication officer bij een uitzendbureau. Ze schoolde zich bij in raw vegan sportvoeding en geeft foodworkshops onder de naam Nectar Food Studio

"Ik besloot minder vlees te eten na een reportage op tv over een slachthuis. Dat is intussen tien jaar geleden. In het begin at ik nog vis, maar ook dat ben ik geleidelijk aan gaan laten. Zuivel heb ik moeten schrappen omdat mijn kraakbeen daar slecht op reageert. Maar veganistisch noem ik mezelf niet, want ik draag nog wol en ik eet bijvoorbeeld ook honing, al koop ik die dan wel rechtstreeks bij de imker. Het pure leven, daar hou ik van. Daarom kies ik voor volwaardige voeding. Je kunt plantaardig eten en elke dag een vegan donut binnenspelen, maar dat druist volledig in tegen mijn aard. Ik wil producten eten die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke vorm aansluiten. Daarom maak ik mijn hummus bijvoorbeeld liever zelf dan hem kant-en-klaar in een potje in de supermarkt te kopen. Uiteraard is dat gezonder, want je skipt al die bewaarmiddelen. Bovendien levert het ook ecologische voordelen op: ik verbruik minder plastic en koop vooral bioproducten."

"Enkel plantaardig eten maakt je creatiever in de keuken en stimuleert je om nieuwe grenzen op te zoeken. Hennepzaad zit bijvoorbeeld propvol proteïnen en wanneer je zaden laat weken, verteer je ze veel makkelijker. Uiteraard staat niet iedereen te springen om te proeven van m'n zelfgemaakte cashewmelk en de spread die ik nadien van de cashewpulp maak. Mijn collega's noemen mijn chiapudding al lachend een ongelukje. En wanneer ik op-en-top bourgondische vrienden over de vloer krijg, schotel ik hen uiteraard ook geen gefermenteerde groenten voor, maar eerder een smakelijke vegetarische pasta. Ik wil helemaal niks opdringen of prediken. Ik probeer gewoon te doen waar ik me goed bij voel, maar ik kan ook keihard genieten van een dikke boterham met confituur."

Benieuwd naar Annelies' tips om zelf volwaardig plantaardig te gaan eten?

1 Rol van het ene gerecht in het andere

Ga voor roll-over dishes waardoor je van het ene gerecht in het andere rolt. Maandag eet je bijvoorbeeld broccoli met pasta, dinsdag broccoli met quinoa en tomaat, woensdag quinoa, tomaat en wortel… Zo hoef je telkens maar één extra ingrediënt te bereiden, bespaar je tijd én eet je de ene dag oosters en de volgende dag mediterraan.

2 Vul je voorraadkast

Zorg dat je voorraadkast standaard gevuld is met volwaardig plantaardige producten die lang bewaren, zoals allerlei granen, boekweit, bruine rijst, quinoa, noten, pitten en veel kruiden en specerijen, waar je zelf een curry van maakt.

3 Diepvriezen maar!

Investeer in een grote diepvriezer waarin je niet enkel restjes bewaart, maar ook groentebereidingen. Snij ze in plakjes, blancheer ze kort en vries ze in. Dat kost je misschien een halve dag per maand, maar zo heb je altijd groenten in huis en is de verleiding om de frituur binnen te springen minder groot.

4 Oefening baart kunst

Hoe meer je plantaardig kookt, hoe makkelijker het wordt om een repertoire van gerechten uit te bouwen waaruit je snel kunt putten.

5  Wees lief voor jezelf

Plan geen ingewikkeld of nieuw recept na vijf lange meetings. Wees lief voor jezelf en doe wat haalbaar is.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen