Meest recente artikelen

Waarom je het chocoladepuntje van je ijshoorntje beter niet opeet

Oeps!

  • Deel dit artikel:
Waarom je het chocoladepuntje van je ijshoorntje beter niet opeet Artikel

Zomer en warm weer, dat betekent: ijsjestijd! Heb jij ze alvast uit de diepvriezer gehaald en kijk je altijd reikhalzend uit naar het chocoladepuntje onderaan? Je bent niet de enige! Maar nu blijkt dat je dat deel van je ijsje beter niét opeet.

Volgens chemicus Bert Weckhuysen van de universiteit Utrecht zit de chocolade in het puntje namelijk bomvol slechte vetten.

Smeltpunt

Omdat je het ijsje vasthoudt aan het hoorntje, mag de chocolade niet te snel smelten. Om dat smeltpunt te beïnvloeden, wordt de samenstelling van de vetten erin aangepast. Door bepaalde stoffen toe te voegen, zal de chocolade uiteindelijk meer verzadigde vetzuren bevatten. “Hoe minder snel de chocolade smelt, hoe meer verzadigde vetzuren erin zitten en hoe ongezonder ook. Vandaar dat het puntje van het hoorntje iets ongezonder is dan de bovenkant van hetzelfde ijsje”, legt Weckhuysen uit.

In grote hoeveelheden zijn verzadigde vetten slecht voor je cholesterol en verhogen ze zelfs de kans op hart- en vaatziekten. Nu zul je van één ijsje niet meteen nadelen ondervinden, maar het is wel iets om over na te denken als je de laatste hap neemt.

Homemade ijsjes

Nóg beter is natuurlijk je eigen ijsjes maken. Lekker, eenvoudig én leuk om te doen! Heb je deze recepten al gezien?

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

IJs van rabarber en aardbei

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Cheesecake-ijs met frambozen en blauwe bessen

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Pistache-ijs


  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Frambozen-yoghurtijs met witte chocolade

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Avocado banaanijsjes

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

IJsburger met geroosterde marshmallows

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Fantasiehoorntjes

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.