Meest recente artikelen

Vegan met het hele gezin? Dat kan!

Otsoe en haar gezin bewijzen het

Vegan met het hele gezin? Dat kan! Artikel

Vegan eten met kinderen: is dat überhaupt mogelijk? Wat zijn de moeilijkheden en de welgekomen neveneffecten? Maison Slash vroeg Otsoe de kleren van het lijf. Zij en haar gezin eten vegan. Benieuwd naar haar ervaringen?

Aan de keukentafel in Borgerhout doet Otsoe haar verhaal, met een glas versgeperst rode bietensap en een portie pure chocolade erbij. Veganisten zijn gastvrij, zoveel is al zeker. Otsoe (30) begon in de zomer van 2017 veganistisch te eten samen met haar man Tom (37), pluszoontje Mees (6) en zoontje Mio (4). Ze eten geen dierlijke producten, dat wil zeggen geen vlees, noch melk, eieren of boter.

Wat is de meest irritante vraag of opmerking over veganisten?

De opmerking "Je weet niet wat je mist". Dat is onzin. We waren flexitariër, dus ik weet heel goed wat ik schrap. Nu ja, van kinds af aan at ik al weinig vlees. We aten thuis maximaal 2 à 3 keer per week vlees en altijd biologisch. We hadden het niet breed, maar wanneer er dan tòch vlees op tafel stond, was het bio. Als kind dacht ik wel "Waarom kunnen we niet normaal zijn en naar de Quick gaan?", waardoor ik volop gezondigd heb tijdens m'n puberjaren. (Haha) Maar op een bepaald moment is dan toch die klik gekomen. Eerder vanuit de gedachte 'ik ga proberen en als het lukt, dan lukt 't…'"

Otsoe en haar gezin

Kan je aanduiden wat er precies voor die klik zorgde?

“We waren als gezin sowieso al milieubewust. Wanneer ik theedronk, haalde ik het papiertje van het theezakje om bij het papier weg te gooien, het nietje in de vuilnisbak, … maar ondertussen dronk ik wel melk en at ik vlees. Dat klopte niet. Ook de eetmoeilijkheden bij Mio speelden mee. Iedere avond was een strijd aan tafel, dus er moest iets veranderen. Daarnaast was ik me aan het inlezen over gezondheid; we eten tegenwoordig veel te weinig groenten en vezels, … Wanneer je dan een documentaire zoals ‘What the Health’ op Netflix ziet, kan je niet anders dan actie ondernemen.”

Was veganistisch eten niet enorm aanpassen voor het hele gezin?

“Raar maar waar ging dat probleemloos bij de kinderen en mezelf. Ons zoontje Mio had een groeiachterstand na zijn eerste schooljaar. We aten toen nog alles, maar hij at enorm slecht. Wanneer ik worst met broccoli en aardappelen maakte en hij besliste om geen broccoli te eten, had hij amper groenten binnen die dag. Toen ik veganistisch begon te koken ging dat veel beter. Als hij nu één groente laat liggen is dat niet erg, want er liggen véél verschillende soorten op zijn bord.

Voor mijn vriend was het wel even aanpassen. Hij is een Nederlander en at zeker een kilo kaas per week, dus vooral kaas – maar ook eieren – was voor hem even zoeken. Kip en varkensvlees at hij sowieso al niet graag, dat had hij meegekregen van thuis uit. Ik heb hem nooit verplicht om veganistisch te eten, maar aangezien ik altijd kook is hij daarin meegegaan. Het grappigste van al: hij was verslaafd aan diepvriespizza quattro formaggi. Toen we al vier maanden vegan aten, heeft hij nog ‘ns zo’n pizza gekocht en hij vond ’t verschrikkelijk. Je smaakpapillen veranderen enorm.”

Wat met familiefeesten, etentjes buitenshuis en verjaardagsfeestjes?

“Onze kinderen mogen op school van traktaties eten, ik ga ze niet speciaal iets anders meegeven. En wanneer ze naar verjaardagsfeestjes gaan, mogen ze eten wat ze willen. Wanneer er thuis feestjes zijn, maken we alles vegan en niemand proeft het verschil. Op een bepaald moment moeten ze er zelf keuzes in maken… ik ga er niet op inpraten. Op restaurant zijn er niet altijd vegan opties, maar dan bestel ik iets vegetarisch, maar dan zonder de feta erbij, of ik eet het op als het niet anders kan. Ik ga niet dwarsliggen.

Wat is dat éne ding dat iedereen zou moeten weten over veganisten?

“Dat het – ook voor kinderen – gezond is. Opmerkingen zoals “dat is toch onverantwoord voor kinderen” vind ik heel erg. Het tegendeel is vaak waar. Is het dan wel beter om ze frisdrank en chicken dips te geven? Wat ik lastig vind dat veganisten vaak ambetanteriken lijken, terwijl ik merk dat het dikwijls net omgekeerd is, dat mensen zelf conflict opzoeken… Ik probeer daar bewust niet op in te gaan. Hoe dan ook zal iedereen wel zien dat mijn kinderen niets tekortkomen. Ook ik heb véél meer energie, ben bijna niet meer ziek geweest en je huid wordt beter. En de kinderen zijn opvallend minder ziek en prikkelbaar.”

Oké, ik wil thuis ook vegan eten. Wat moet ik als beginner zeker eens uitproberen?

Macaroni met kaassaus op basis van cashewnoten is bijvoorbeeld een echte winner! Je mixt cashewnoten met een wortel in de blender, voegt plantaardige melk toe – ik kies voor havermelk, die vind ik persoonlijk het lekkerste – daar nog extra groentjes bij serveren en klaar! Kei gemakkelijk, superlekker en nog gezond ook. De kinderen eten het enorm graag en ten opzichte van klassieke macaroni met kaassaus is het een pak voedzamer.

We maken ook vaak tomatensaus klaar met cashews eronder gemixt, dan wordt het wat zoeter en zo krijgen ze veel noten binnen zonder dat ze ’t beseffen.

Andere tips?

  • Maak groentesoep! Dat is geen werk.
  • Zoek je heil niet in vleesvervangers, maar vervang vlees in gerechten door noten, bonen, kikkererwten, …
  • De favoriete tussendoortjes van Mio en Mees zijn zwarte chocolade, marsepein, sorbetijstjes en noten. Vooral cashewnoten. Groenten en fruit geef ik ook vaak mee als snack.
  • Vegan kaas (die je o.a. vindt in biowinkels) is zeker het proberen waard. De ene is lekkerder dan de andere; dus eerst wat vergelijken is de boodschap.
  • Als ontbijt eten de kinderen graag brood en daar smeren ze het liefst pindakaas of andere notenpasta op. Appelstroop kan ook. Ik geef ze ook vaak een stuk fruit of een verse fruitsap bij het ontbijt. Homemade granola met (amandel)yoghurt en agavesiroop eet ik zelf heel erg graag. We zijn in de eerste plaats vegan, maar niet persé suikeronthouders, haha!
  • In het weekend maken we soms vegan pannenkoeken of croissants.
  • Via websites zoals ‘Bosh’, ‘De Groene Meisjes’ en het kookboek ‘Heel veel veg!’ van Hugh Fearnley-Whittingstall vind ik heel veel inspiratie. O ja, ook goed om weten: klassieke Oreo’s zijn vegan. Of wij dus iets missen? Zeker niet, integendeel!”

Dit artikel lees je ook bij Maison Slash, een online inspiratieplek voor rock’n’roll moeders en vaders. Zoek je méér tips rond vegan eten met kinderen? Check dan dit artikel.

Ook vegan eten? Probeer deze recepten

Volg Libelle Lekker op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Maison Slash

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen